CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1749 din 15 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Valentin Uritescu. O viaţă în care destinul a săpat crevase
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Făcând o spicuire prin lumea fără hotare a artiştilor ajunsesem să adun peste patru sute de nume pentru cartea mea „Timp fără ani. Oglinzile unui veac” şi-am spus în gând: cartea este terminată, mai am să o scriu! Era terminată, aşadar, în etapa de bine, a alcătuirii ideilor, dar urma aşternerea lor pe hârtie, întâi, apoi în computer, aceasta cerând timp şi condiţia îndemânării şi rezistenţei de a ţăcăni de la buricele degetelor până în vârful creştetului, la inevitabilul computer.  
Lipsea, însă, din şirul acestor idei, Valentin Uritescu, actorul care dă impresia că e cel mai timid dintre oameni şi că o convorbire cu el stă iremediabil sub semnul grijei de o parte şi de cealaltă, de a nu invada prea mult, unul, sufletul celuiulalt.L-am cercetat mult şi atent smirnă pe actorul Valentin Uritescu. Mi-a indus ca certă imaginea unui om ce nu s-a încumetat niciodată să facă gesturi de cascadorie prin canioanele vieţii sale, nu a jucat niciodată, în exterioritatea teatrului şi cinema-ului, un spectacol de bravadă la scenă deschisă, dar întreaga sa viaţă a fost până la momentul prezent act al trăirii într-o luptă interioară, neîntreruptă nicio secundă, sinele uman fiind continuu în raport de beligeranţă cu asperităţile zilelor sale, imprimate de crampoanele unei boli înfipte adânc în corp.  
Dintotdeauna, sănătatea actorului Valentin Uritescu nu să fie ferită de vreo cădere a trebuit, ci să fie menţinută, aşa şubredă, agăţată cu dinţii de invincibilele forţe ale voinţei! Toată viaţa sa, actorul a avut o sănătate în derivă pe valurile anilor, dar, aşa cum a fost ea, s-a menţinut îmbrăcată în cămaşa oţelită de luptă, fără ca aceasta să se vadă exterior. Ceea ce s-a văzut este o anume tandreţe intimidantă a maestrului Valentin Uritescu expresie cu aparenţă de excesivitate, dedusă dintr-un ansamblu gestual al întregii feţe şi a mâinilor ce vorbesc dimpreună cu graiul într-o unire uniformă pentru a convinge. Parcă are frică actorul, de a nu spune ceva şovăitor şi parcă depune un colosal efort al întregii fiinţe de a ilumina cuvântul cu cel mai evident adevăr al adevărului.  
Nu spune pe negândite poveşti fasonate pentru impresie, deţi este emotiv, tot ce spune este explicat de realitate. Vorbirea rară, întărită prin silabisirea cuvintelor cheie, încordaea feţei, expresia mişcării mâinilor ce controlează fiecare cuvânt şi-i dă credibilitate au o particularitate concretă prin care Valentin Uritescu se identifică drept unul singur, recunoscut şi după umbră.  
Toată viaţa l-a chinuit boala, fără să se vadă aceasta! A tăcut, a luptat, a jucat teatru şi film, are o familie exemplară, a biruit şi nu a căzut în lamentări ce l-ar fi izolat în descurajare şi renunţări. Şi-a aşternut viaţa pe file de carte, îngăduindu-şi timp de repaus pentru aceasta. Cine-i citeşte cărţile cunoaşte un om neînfricat, ce-a biruit, cunoaşte, dincolo de actor, dârzenia şi deopotrivă sensibilitatea unui om contopit de calităţi umane superioare. La şaptezeci şi patru de ani, actorul îşi adună forţele inepuizabile şi trudeşte la desăvârşirea altei cărţi - toate pe care le-a făptuit sunt investigaţii afective prin propria viaţă, fragmente de amintiri, creionări biografice. Boala îi întinde curse şi îi pune pietre de moară pe literele cuvântului, dar pe aripile lui, nu! Actorul Valentin Uritescu e „înrăit” într-un singur viciu: al explorării sinelui şi-al comuniunii cu semenii. Îi cere vieţii ani şi anilor putere pentru aceasta! Iese la iveală de aici faptul că tristeţea e învinsă de către Valentin Uritescu, dar cu boala îşi dispută dreptul la ideal în fiecare clipă de viaţă. Aceasta, cu multe revolte interioare, stăpânite în limitele rezistenţei, ca să nu deranjeze pe nimeni şi nici să nu facă din problemele personale faptul divers actual al gândurilor altora. Îşi trăieşte foarte decent cumpenele propriului destin, dar cu nebănuită ardoare de victorie. Iar viaţa nu îi refuză satisfacţiile compensatoare din partea fiecărei izbânzi livreşti, dejucând tendinţele devastatoare ale bolii ce trage cu ghearele de carnea sa!  
Citirea cărţilor actorului Valentin Uritescu, scrise deja, iar mai târziu a celei ce se ţese acum din firul biografiei sale, e o peregrinare afectivă prin viaţa unui om în care destinul a săpat crevase!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto: Simion Buia)  
 
Referinţă Bibliografică:
Valentin Uritescu. O viaţă în care destinul a săpat crevase / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1749, Anul V, 15 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!