CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1744 din 10 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Marius Moga. Creator şi locomoţie a propriei garnituri muzicale
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dacă artele muzicale ar fi stabilite la curte regală, familia Moga ar intra în controversă cu regele pentru că de sus până jos e formată din artişti, iar de aceea suveranul însuşi şi-ar disputa jilţul cu ea. Străbunicul cântăreţului şi compozitorului de muzică pop, dance Marius Moga a compus pentru un ansamblu folcloric, bunicul său cânta la banjou, un instrument muzical din familia chitarei, bunica a cântat în corul bisericii, tatăl la chitară, mama a studiat canto classic, fratele lui, Iulian este regizor de videoclipuri. Iată, biografia acestei familii este clădită pe o scară a cunoaşterii muzicale, al cărei şir de spiţe începe cu străbunicul, fără să se poată stabili acum unde se opreşte succesiunea lui. Un fapt e însă cert: această scară e unitară pe trei aripi: teorie, practică, poetică, aşa cum ar întocmi clasele muzicii anticii, iar venind vorba despre antici, este acici locul potrivit a fi citat Aristotel: „Am început să fac de bunăvoie tot ceea ce alţii fac din frică de legi!”. E cuvenit de citat această înţelepciune pentru că se găseşte în ea semnificaţia preponderentă a creaţiei muzicale şi formei interpretative conforme cu pasiunea nelimitată şi virtutea depistării libertăţii în munca înrobitoare, a muzicianului atât de tânăr şi de aceea necrezut că e muzician, dar e, Marius Moga!  
Multe, imens de multe lucruri din lume sunt mai practice decât muzica, dar niciunul nu e în fruntea muzicii! Aceasta pentru că muzica e miezul dintre corpul şi spiritul uman, mijlocul chiar, dintre lume şi idealul lumii. Aici consistă explicaţia preţuirii şi admiraţiei pe care o primeşte, de la tineri, mai cu seamă, Marius Moga. Aici şi numai aici laturile opuse ale umanului au arcul electric ce le sudează, iar Marius Moga este sudorul ce-ntrebuinţează electrodul muzicii pentru generaţia de azi.  
Toţi iubesc, de bună seamă, rădăcina culturală a noastră, toţi îşi resorb bucuria şi plăcerea inimii din ascultarea muzicii, de la tradiţia creaţiei până la coroana superioară, dar jos e fundaţia iar sus prind viaţă, necontenit, rânduri de ramuri. Azi, vârful primeşte în umbrăriş, printre alţii, şi pe unul dintre cei mai iubiţi, pe artistul Marius Moga care dintru început şi-a aflat cuibul unde stau vulturii, compunând şi interpretând cântec, deodată sus, deodată în rîmurişul de la care începe locul unde-i libertatea şi văzduhul! Aici freamătă pasiunea febrilă, vivacitatea, forţa energiei tinereţii transgresate în cântec şi aici cântecul săvârşeşte desfătarea în bucuria unită cu gloria vieţii sufleteşti.  
Aici se manifestă inima tânără în plenitudinea capacităţii ei de a recepta vibraţiile sonore ale muzicii până în cea mai infimă particulă a ei lăuntrică. În mijlocul acestui spaţiu incandescent, de parcă e menit să proclame ocara cea mai atroce asupra monotoniei, lamentării, izolării, Marius Moga întreţine o centrală atomică a muzicii non stop şi de amplă vocaţie artistică.  
Marius Moga este un compozitor şi interpret al acestui prezent ce pentru mult timp de acum încolo va prelungi temporalitatea în care creează şi cântă, în timpul de mai târziu. E azi un val, un curent cu un vad, care deocamdată nu are dig, dar nici nu i se prevede curând un zenit. Oricum, şi de se va stinge moda stilului său, din muzica pe care o creează va rămâne esenţa! Este un creator de artă muzicală şi un vehicol încărcat cu o garnitură lungă şi grea a propriilor piese muzical cu locomoţia la sine, în mişcare neîncetinită.  
Marius Moga este un tânăr muzician care pentru mult timp va avea de lucrat la zidirea unei coloane spre oglinda cerului muzicii pop, dance româneşti!  
Aurel V. Zgheran (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Marius Moga. Creator şi locomoţie a propriei garnituri muzicale / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1744, Anul V, 10 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!