CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1720 din 16 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Dana Grecu. Simplitatea sentimentelor prin sinceritate
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ce sunt gândurile omului? Nişte pânze de păianjen în care se agaţă fluturi. Pentru mulţi, graiul fiind de faţă cu gura, e absent cu gândul. Acelora le vorbeşte gura fără ei ! 
  
Dar, în ce iureş trebuie că aleargă gândul editorului redactor tv Dana Grecu, din moment ce nu rosteşte o singură vorbă fără a merge drumul de la părere la certitudine, cu repeziciunea fulgerului! În atari măiestrii verbale pare a nu fi inaccesibil şi inexprimabil niciun gând, numai că, pesemne, fiecare se ciocneşte de o inflexibilitate la un moment dat, în care cuvântul nu mai e în stare să întruchipeze o idee, un gând, un sentiment… În ce o priveşte pe Dana Grecu, dincolo de tăcerea glasului, mesajul continuă să curgă prin oglinzile privirii lucitoare, prin zâmbetul strunit în frâu la colţul gurii, prin simbolistici gestuale ale corpului conectat la o uriaşă şi necontrolabilă sursă de energie. 
  
Inutilitatea, pasămite, nu pierde, nu câştigă întrecerea cu mulţi papagali sterili şi păuni din media, sunt una, dar când e vorba de Dana Grecu nu poate să-şi încerce forţele cu profesionalismul responsabil, de care se anină etica şi deopotrivă estetica în formă şi spirit ale unui om extrem de plăcut, chiar drag, sincer, inteligent, cu inimă curăţită de pasiuni personale şi dăruită totalmente semenului din faţa ecranului, pe care-l slujeşte ca un soldat şi-l urmează ca un rob! 
  
Adânca rană a frumuseţii omului este furtul frumuseţii. Pe Dana Grecu e destul a o cunoaşte chiar numai aşa cum o oglindeşte ecranul, şi nu e greu să se intuiască ce iubeşte ea: dreptate pentru români, libertate pentru români, bunăstare pentru români, bine şi pace pentru lume! Toate acestea-s furate de genialii meşteri răpitori de azi! 
  
O lacomă iubire de ţară şi o înfiorată grijă de naţiune pare un defect la noi, din moment ce televiziunea promovează grosier pe hăpăii neamului. Iată, aşa defect are Dana Grecu! Gata oricând să-şi rişte pielea, ea se angajează public seară de seară în lupta armelor inechivalente ca explozie, cu cei care au soarta României în mâini. De fapt, armele Danei Grecu, privite din trei perspective ale tranşeei, sunt de apărare, de schimbare, de zidire! Aceste perspective nu sunt nicidecum şerpuiri spre un orizont tematic al emisiunii sale, ci ochiri la ţintă cu lăncii neocolitoare şi neezitante! 
  
Dacă cineva poate crede că golul dintre spiţele roţii nu-şi au un rost, exclude de la capăt la capăt legile dinamicii. Pildă sunt în acest sens emisiunile moderate de către Dana Grecu. Ele preiau din spaţiul public întreaga faţă a României împestriţată ca roata, din spiţe şi găuri, cu o faptă de multe ori rea şi aceea, o sută de pauze, altă faptă, altă sută de pauze… Pauzele ţării, asemănătoare golurilor dintre spiţe sunt aduse în prim planul emisiunilor Danei Grecu, ele reprezintă lamentarea în aiurări a clasei politice, inactivitatea condamnabilă, încremenirea în loc a minţii şi braţelor neamului. Iar buimacii iremediabili, purtaţi de cugete năuce în haos şi perplexitate, politicienii care nu urnesc în bine ţara, prigoanele procurorilor, hoţiile camuflate, culpele fabricate, ilegalităţile şi ilegitimităţile colosale, exersările maxime ale răbdării umane, faţă cu sărăcia şi nedreptatea…, acestea-s spiţele roţii, reprezentate în emisiuni ca elemente ale dinamicii româneşti şi înfăţişări ale materialităţii crizei ce macină ţara. 
  
Dana Grecu deschide mari ochii telespectatorilor expunându-le golul din jurul lor şi penele în funcţionarea minţii, nelămuririle inexlorabile ca vidul, faptele cele mai prădalnice din societatea românească şi măturarea pe jos cu justiţia română. Îi „asmuţă” pe invitaţi să pună în mişcare bătaia pe viaţă şi pe moarte, de opinii. Nu îi scapă din mână nicio clipă şi, fără să-i încuie de tot, îi trage de limbă, îi incită să-şi pună capul la contribuţie, să analizeze, să afirme, să concluzioneze... Nu e uşor lucru! Nu lasă pe nimeni în pace să inventeze piste, să alunece până la capăt şi ireversibil în ipoteze, îi prinde pe toţi la timp şi-l trage pe fiecare de mână să spună adevărul, cel puţin acel adevăr din discernământul său. 
  
În această plăsmuire de reflecţii se însufleţesc polemici extrem de antrenante, cele mai multe ca focar al emisiunii. Între ea şi inimitabilul Mugur Ciuvică e o continuă încrucişare de păreri. „Inimitabil” prin aceea că reuşeşte să ilumineze fiecare discuţie cu analize înţelepte şi ironii uneori fine, alteori spintecătoare ca sabia. Din această perspectivă de vederi ar fi interesant de presupus cum ar decurge o emisiune moderată chiar de către invitatul foarte respectabil al emisiunilor postului tv Antena 3, Mugur Ciuvică. „Zic şi eu”, ar spune Dana Grecu...! 
  
Departe de a avea cădere în coflict, dialogul Dana Grecu-Mugur Ciuvică este unul amiabil şi important, în primul rând prin aceea că nu provoacă la reflecţii sterile. De altfel, oricine ar face încercarea de a conduce pe Dana Grecu spre un atare mod de dezbatere nenecesară, ca şi cum s-ar căra apă cu ciurul, ar avea a-şi lua definitiv gândul de la aceasta. „Singurul om care-mi pune piedică şi care cade odată cu mine. Din solidaritate.”, aşa descrie Dana Grecu relaţia dintre ea şi colegul de platou, Mugur Ciuvică. 
  
Ce-ar mai rămâne de spus întru zugrăvirea chipului, îndeobşte celui afectiv, spiritual al acestei moderatoare de emisiuni, privită cu multă preţuire de telespectatori? Încă de o mie de ori pe-atât, şi tot ar lipsi tabloului un detaliu: lumina lăuntrică. Dana Grecu e un om nobil, cu lampadar lăuntric luminos, ce nu se poate oglindi în cuvânt, dar se simte pentru că, văzut sau nevăzut din exterior, spiritul arde incandescent, necontenit, în fiinţa Danei Grecu. 
  
Există în viaţa sa o sferă de principii, supremă. Este fidelă Majestăţii Sale Regelui Mihai, aderă la forma de guvernământ a monarhiei constituţionale - această credinţă intensifică şi vitalizează lumina sa interioară care se exteriorizează puternic în afirmaţii de iubire pentru Rege şi de încredere într-o Românie Restaurată sub Coroană. Nu obişnuieşte să preamărească pe nimeni, dar când este vorba despre Majestatea Sa Regele Mihai, cuvântul dobândeşte pentru ea superioritate de adoraţie şi forţă de speranţă. Nu merge pe o cale înşelătoare cu aceste aspiraţii şi sentimente. Nici nu e singură. Are alături din ce în ce un tot mai considerabil şi demn număr de iubitori ai Regelui şi slujitori ai Coroanei române! 
  
Din fiecare afirmaţie a editorului redactor tv Dana Grecu răzbate întotdeauna un delicat mod de a etala respectul pentru oamenii de valoare. Aceasta denotă, în raport reciproc, un respect meritat. Astfel, nu face decât să se conformeze deopotrivă duhului înnăscut şi educaţiei, să se conformeze simplităţii redării sentimentelor prin sinceritate! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Dana Grecu. Simplitatea sentimentelor prin sinceritate / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1720, Anul V, 16 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!