CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1718 din 14 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Alexandru Arşinel. Revoluţie şi onoare
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Niciodată uşorul şi greul nu sunt percepute identic nici măcar de către doi oameni din lumea întreagă, ba chiar, ca semnificaţie, pot fi inversabile în funcţie de unghiul de vedere: greul e greu pe o faţă şi uşor pe alta, uşorul e uşor pentru unul şi greu pentru altul…  
Omului nimic nu îi este mai greu de respins decât ceea ce îi este dat de la natură: omenescul! Şi totuşi, el este foarte sârguincios în a o face, întreaga sa viaţă! Cu această râvnă şi energie se luptă să bătucească pământul care îl ocroteşte la sân şi îl hrăneşte, cu urme de pradă! Strângerea avuţiilor şi invidia îl mână neobosit în lupta cu semenul şi chiar în lupta cu sine.  
Dintre toate, sunt grele ca o calamitate palma vorbei şi povara nedreptăţii venite din partea acelor oameni de la care nu se aşteaptă nimeni, mai cu seamă atunci când ei datorează, de fapt, recunoştinţă. Cu o astfel de vătămătoare atitudine avem a face atunci când se reped iar să-l înjunghie pe maestrul Alexandru Arşinel o parte din răspânditorii clişeelor cu evenimentele din decembrie 1989, pregătindu-i din nou iataganul mişel pe care scrie vină nu numai a celor ce-l şuieră pe deasupră-i, ci şi a celor care făuresc iataganul!  
N-a scăpat de clevetire şi ură turbată maestrul, când, la piept cu moartea, a biruit, suferind un transplant de rinichi. Ce multă fiere puteau vărsa atunci înfierbântaţii răsăriţi din puţul negru al despiritualizării politice, câţiva dintre ei fiind unii şi aceiaşi cu atacatorii de acum, care, dac-ar fi posibil, i-ar scoate înapoi rinichiul maestrului. Este vorba despre o minusculă parte a media, care mănâncă o oaie cu lupii, contestând ciobanul!  
Dar, să se ţipe ca în gură de şarpe împotriva maestrului Arşinel, spre hazul abia aşteptat de pamfletari fără noimă, chiar de către acei oameni ce spun că apără memoria şi drepturile revoluţionarilor, înseamnă o lămurire că limba omului e adaptată cel mai mulat pe brutusul cugetului nechibzuit, când este vorba de frustrare. Cum să spună cineva că maestrul Alexandru Arşinel nu a participat la revoluţie? Cât de măsurat în vorbire este cel ce rosteşte aşa ceva, indiferent cine ar fi el?  
Întocmai artistul Alexandru Arşinel este un revoluţionar veritabil, pentru că a început revoluţia cu trei decenii înaintea celor ce-şi împart azi certificate! Oare nu Alexandru Arşinel, cel mai adesea în cuplet de scenă cu Stela Popescu, şi-a riscat propria sănătate, liniştea, confortul libertatea, ţinând aprins opaiţul nădejdii şi vegherii, şerpuind printre parolele hazului de necaz câte-o şopârlă de-şi muşcau limba unii şi-şi vârcoleau nodu-n gât? Oare nu artistul Alexandru Arşinel chibzuia din vreme să găurească sita textului, ca să strecoare câte una de te cruceai? Cine mai avea acest curaj? Puţini! Printre ei să nu-l uităm pe Toma Caragiu care, nu-i aşa, n-a făcut revoluţia pentru că murise din 1977...!? Se trece însă, cu vederea, că de la Constantin Tănase, Mircea Crişan, Toma Caragiu, Alexandru Arşinel, Stela Popescu şi alţi câţiva artişti, a început, demult, revoluţia! Ce-ar fi şi cine ştie dacă ar fi libertatea de azi, fără lupta lor! Cenzura pentru ei n-a fost decât o pânză de păianjen în care au încremenit gâzele mici, dar pe care fluturii mari au rupt-o.  
Câtă îmbuibare de nesăbuinţă poate avea cel ce zice că maestrul Alexandru Arşinel nu este revoluţionar?! Cuvântul trebuie să fie oglinda faptei! Ce poate oglindi, aşadar, un cuvânt împotriva maestrului Alexandru Arşinel? Afară de lupta de o viaţă a sa, în tranşeea binelui sufletesc al românilor, nu se ştie oare, că şi la evenimentele din decembrie 1989 a fost pe baricade, cu armele sale, printre altele vorbind naţiunii la Radio, povăţuind şi însufleţind la ridicarea întru libertatea ei? Cu ce sunt mai revoluţionari alţii, decât maestrul Alexandru Arşinel? Oare nu e o cinste pentru întreaga asociaţie a revoluţionarilor aceea de a-l avea în rândurile sale pe Alexandru Arşinel?  
A-l exclude duşmănos pe maestru este o măsură maximă a neînţelegerii faptului că istoria e cea mai mare, ea îi cuprinde pe toţi, iar raţiunea e forţa universală al cărei drum trece prin minte şi duce la biruinţă. În istoria României, fără îndoială, cu vrerea sau fără vrerea unora sau altora, maestrul Alexandru Arşinel va rămâne un revoluţionar care nu a luptat o zi, ci o viaţă!  
Ceea ce se întâmplă azi cu împărţirea, în baze circumspecte, a cerificatelor de revoluţionar, îşi află înţelesul în următoarea pildă: „Lupul a văzut cum păstorii mâncau o oaie, s-a apropiat şi a zis: «Dacă aş fi făcut eu aşa ceva, câtă gălăgie aţi fi făcut!»”.  
Semnalul de linişte şi împăcare în ce priveşte ciclonul de invective iubucnit împotriva maestrului Alexandru Arşinel, cu privire la apartenenţa sau neapartenenţa sa la calitatea de revoluţionar vine de la un lucru absolut clar: maestrul nu poate fi considerat revoluţionar, decât dacă aceasta nu include şi atributul onoarei!  
„Caracterul”, spune maestrul Benone Sinulescu, „este bunul şi deopotrivă răul oamenilor. Oricât ar fi cineva de meşter să fure, actorului Alexandru Arşinel nu i se poate fura ce este al actorului Alexandru Arşinel: meritul! Cum să nu fie revoluţionar? Derulaţi câteva secvenţe din filmoteca de aur a umorului românesc şi nu vă va putea scăpa din vedere cum biciuia el regimul cu câte-o şopârlă, putându-se aştepta în orice moment să i se pună brutal pumnul în gură şi să piardă tot!  
Eu cred că actorul Alexandru Arşinel a trăit în lupta de-o viaţă, ca virtute a dragostei şi datoriei faţă de public, deasupra viciului compromiterii cu osanale de partid şi conducător. Aceasta a făcut-o cel mai bine în cuplet cu o altă mărită actriţă a scenei şi ecranului românesc, Stela Popescu.  
Fără îndoială că Alexandru Arşinel a fost mereu în miezul unei revoluţii prelungite până azi!”  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Alexandru Arşinel. Revoluţie şi onoare / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1718, Anul V, 14 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!