CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1678 din 05 august 2015        Toate Articolele Autorului

Preoteasa Mihaela Bârjovanu: omenia, strai şi oglindă de identitate
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Simplitatea şi modestia unui om care altminteri ar avea motive să fie pedant ca un păun, nu se pot reduce la ideea că ar fi un veston prea larg pentru el! Un pictor maestru nu vede într-o mirişte doar o tavă de fân sub un clopot searbăd de cer, ci zăreşte roua ce lăcuieşte şi-nviorează iarba, florile, care nici într-o vază de aur n-ar putea fi regine cum sunt în câmpie, păsările în armonie delicată cu fâşiile orizontului, cu valsul ierbii în braţele vântului, cu bulgări de nori sub bolta de safir, capăt imaginar al lumii şi deopotrivă început de mister! Întocmai, sunt oamenii simpli şi modeşti cu virtuţi lăuntrice din care se ivesc fapte nobile, nu aclamaţii şi gestici arogante!  
Există un anume zel de artefact aristocratic, la unii oameni din rândul acelora care-şi atârnă la nume ranguri, (inscripţionate pe uşi, pe scrisori, chiar şi pe cruci...), dintre care cel de „cucoană preoteasă” foarte uzual încă, înmărmureşte de peste două mii de ani lumea organizată în jurul bisericilor creştine. „Cucoana preoteasă” e „cucoană preoteasă” şi pace, indiferent câtă carte ştie, ce maniere are, cum se manifestă în relaţia cu oamenii, ce aport personal are în raport cu viaţa culturală, confesională, economică... a comunităţii. Frumoasă, ori lălâie, inteligentă ori bâtă, sau mai în termeni, „tămâie” la ştiinţă, elegantă, ori ţaţă, nobilă ori grosolană, bună ori zbir, rafinată ori opulentă, snoabă şi aşa mai departe..., „cucoana preoteasă” e tabu, nimic mai puţin! Este vorba, fireşte, despre acele soţii de preoţi, nu de toate, care epuizează o colosală energie pentru a se posta în faţă, indiferent în ce cursă imaginată se află şi faţă de cine se raportează, fie vorba de o savantă sau o „Miss Univers”, ele tot primele crezându-se şi cred aceasta până la extaz!  
Ca multe alte atitudini disproporţionate între oameni, e viabilă şi preocuparea unor doamne de a se populariza ilogic şi forţat, ca făcând parte din „instituţia preotesei”, a cărei faimă se temperase întrucâtva înainte de 1989, dar s-a aprins în văpaie, după. De aceea, iscă o mirare faptul că la Buhuşi, în atari strâmbături principiale, o doamnă preoteasă se situează în exterioritatea standardelor ipocrite, asumându-şi misiunea de preoteasă ca pe coroană, iar omenia dobândită prin naştere, ca straie şi oglindă de identitate. Are o profesie nobilă, de asistent medical şi lucrează la Spitalul Orăşenesc din Buhuşi, este vorba despre preoteasa Mihaela Bârjovanu!  
Ea a desfiinţat în parohie „instituţia” medievală a servitorilor, ea salută de departe, întâia, ea are un surâs de bunătate pe faţă în anturajul oamenilor, ea se îmbracă elegant şi decent, ea este în toată înfăţişarea şi-n toată fapta sa o femeie care n-a pierdut simţul realităţii şi s-a sutras din corul pestilenţial şi decadent al femeilor cu blazon parohial, ea este integrată demn şi util în comunitatea oraşului Buhuşi. Între enoriaşii parohiei Sf. Gheorghe din Orbic-Buhuşi, unde slujeşte soţul ei, preotul Gheorghe Bârjovanu, e de înţeles, însuşi un model prin aceea că e preot nu stăpân, Mihaela Bârjovanu este „doamna preoteasă”, iar la spital este „doamna asistentă”, căreia nu prea există cineva să nu-i datoreze binele, din oraş şi din împrejurimi, locurile acestea în care şi plânsul se plăteşte! Cine nu-i vede seringa goală, nu crede că asistenta i-a făcut injecţie, manevrează micul cât un fir, dar fiorosul cât un tigru ac, cu îndemânare, încât nimeni nu-i simte înţepătura de care unii se înspăimântă ca de muşcătura unui crocodil! Ea înţelege aceasta şi nu supune omul care-i şi aşa vai de capul lui din cauza bolii, cu brutalitate. E blândă, omenoasă, răbdătoare, înţelegătoare, alinătoare! Veacul trecut, vaietul omenesc începuse să se deturneze în apucături de eroism medical! Dar, nu! În ce o priveşte pe Mihaela Bârjovanu, profesia medicală este omenie, serviciul ei la spital e datorie şi veridic făgaş de interelaţionare cu cei ce suspină. Nu întinde la ei mâna după plicul cu bani, un buchet de flori, un mulţumesc de la robul durerii o îmbogăţeşte! Se străduie să aline omul scufundat în chinul propriului trup şi zdruncinarea propriului suflet, nu manifestă gesturi de rutină medicală, repezite, supunătoare, nu minimalizează durerea altora sub falnică aură de vindecător atotputernic, transformând trupul vătămant în obiect, ca strungarul fierul, prelungindu-şi atribuţiile în halat alb, în aura zeilor! Din ceea ce însemnă înţelegere şi grijă de bolnav nu clădeşte mândrie, bravură şi virtuozitate de poză!  
Asistentul medical şi preoteasa Mihaela Bârjovanu nu impresionează prin teatru, impresionează prin atitudinea pozitivă şi naturală faţă de viaţă şi oameni! Este un om între rarii oameni cu poziţii sociale suspuse, fără să poarte la identitate accesorii monumental-decorative, schimbându-se în statui. Este un om cu bunătate omenească, nobleţe umană, simplitate expresivă, modestie demnă... Este ea însăşi, imitatorii şi copiştii modelelor umane ocolind-o, pentru că nu poate fi imitată şi copiată de către nimeni! Cei care îi seamănă, nu o dublează, sunt doar ei, la rândul lor, oameni de omenie! Dovedeşte calităţile sale fără să lucreze la alcătuirea modificată, ireală a unei picturi îngheţate a autoportretului. Chipul i se iveşte din căldura spiritului! Este o personalitate care îşi dăruie fiinţa şi spiritul la clădirea drumului bunăstării comunităţii oraşului Buhuşi!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Preoteasa Mihaela Bârjovanu: omenia, strai şi oglindă de identitate / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1678, Anul V, 05 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!