CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1676 din 03 august 2015        Toate Articolele Autorului

Aurelian Andreescu. Prinţul unei generaţii cu luceferi
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Când se-ntorc, odată cu mieii, în fiecare an, rândunelele sub streaşină, ne aducem aminte că şi timpul are streaşina lui, iar sub ea se-ntorc sub formă de amor fără fiinţă dragii oameni pe care i-am pierdut o singură dată şi îi găsim în toate clipele de dor! Putem cresta pe tocul ferestrei toate întoarcerile rândunelelor, pentru că sfoara vieţii noastre nu e mai lungă decât o fereastră, dar nu putem cresta dorurile pentru că au numărul atomilor sforii!  
Dorul de Aurelian Andreescu nu e numai un dor, e de o mie de ori dor, şi mai mult, pentru că Aurelian Andreescu a topit şi ultimele sale clipe, ca să cânte! De numai patruzeci şi patru de ori i-a fost ursit să-şi numere anii, dar de cât de multe ori şi cât de magnific mai avea de cântat gentlemenul cântecului de gustat cu inima, nu de auzit cu urechea!  
Era un prieten al prea multor prieteni, poate şi un prieten al neprietenilor, un tip de întristaţi care omorau supărarea închipuită cu drăgălaşa veselie scurtă, fără frâu. Cine, însă, ştia că Aurelian Andreescu era ros ca fructul, de la sâmbure, de ultima boală, utima decepţie, ultimul secret, ultimul strop...  
Avea un glas sfânt de cântec, un haz sfânt, o răbdare sfântă şi nu se dădea pe faţă la public de cât era de bolnav. Franc, artistul ieşea în scenă ca un prinţ, avea în aspect un ceva falnic, iar în glas un farmec luat din podul palmei îngerului! Iar între prieteni era maestrul farselor, atât de rezistent la căderile omeneşti încât părea născut să fie castel al optimismului. Făcea fiecăruia câte o şotie, mereu punea la cale o farsă cu veselia la urmă, de parcă mereu îi era teamă că timpul ar putea să piară din cauza monotoniei!  
Toţi l-au iubit, şi spectatorii şi artiştii! Astăzi numai iubirea a rămas şi nu e puţin! Iubirea e osie a unei splendori de generaţii cu artişti titani ce n-au pregetat dragostea şi jertfa, ca timpul lor să fie atunci şi să fie şi azi.  
Un singur suflu a dat viaţă şi forţă pământului lutit în corp uman şi, de bună seamă că unul şi acelaşi suflu va fi aprins luceferi în artiştii generaţiei lui Aurelian Andreescu şi-n prinţul lor pe vultur, nu pe cal, căci numai vulturul nu primeşte şeaua!  
„Aurelian Andreescu”, spune maestrul Benone Sinulescu (cei doi glăsuitori, unul de muzică folclorică şi celălalt de muzică uşoară, sunt, fără să mire pe nimeni, doar că puţini o ştiu, rude de sânge), „este cea mai bună voce a muzicii uşoare româneşti; vocea muzicală a fost pentru Aurelian Andreescu un strai al sufletului, o pasăre uşoară care zbura în libertate fără să sfâşie liniştea!”  
Zbura mătăsos acea „pasăre”, ca şi cum ar fi fost adăpostită în inima cântăreţului şi-ar fi plecat să plutească în aer, fără zgomot, cu o lină vibraţie a penelor! „Glasul lui Aurelian Andreescu”, spune în continuare maestrul Benone Sinulescu, „susura uşor, melodios, tulbura, se lipea de tine ca pieptul unui prieten! Producea o impresie puternică, intensă, intra adânc în suflet, mângâia şi consola, mira, era pasional şi inteligent, neînfrumuseţat cu artificii, natural, liniştitor, neîncordat...”.  
Păcat că Aurelian Andreescu s-a stins în floarea vârstei şi păcat, în acelaşi timp, că e o boală a sufletului azi, aceea de a-i uita atât de curând şi aşa de uşor pe artiştii noştri de valoare, ca şi cum vremurile de-acum sunt de la sine destinate să şteargă toate urmele şi să încoroneze părăsirea ca virtute! „Cum e posibil”, strigă, suferă şi cercetează calea spre cine ar putea să-l audă, maestrul Benone Sinulescu, „şi până când va mai fi posibil ca televiziunile să îşi asume graba îngropării culturii naţionale, prin îndepărtarea din programe a oamenilor de valoare care într-un moment sau altul au fost ziditori ai culturii noastre naţionale? Oare poate să dăuneze ceva mai mult omului, decât ajungerea la o aşa de profundă degradare sentimentală, încât evaluările sale în legătură cu istoria culturală a poporului său să nu mai depindă de conştiinţă?! Dacă timpul nu ne mai este de ajutor ca să ni-l amintim pe Aurelian Andreescu, Televiziunea Română ar trebui să facă cel mai hotărât pas pentru ca măreţia vocii lui şi repertoriul său inestimabil să nu cadă pradă nesăbuitei uitări!”.  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Aurelian Andreescu. Prinţul unei generaţii cu luceferi / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1676, Anul V, 03 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!