CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1653 din 11 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

Mihaela Gurău. Şi-a descoperit, preţuit şi fructificat glasul
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Interpreta cântecului moldovenesc, Mihaela Gurău vine de la Oneşti-Bacău, oraş binecuvântat de Dumnezeu, acolo unde s-a născut şi s-a format cea mai strălucitoare stea a gimnasticii mondiale, Nadia Comăneci. Am remarcat-o pe Mihaela, în primăvara anului 2005, cu ocazia unui concurs de folclor organizat de M.A.I., în orasul Câmpina. Frumuseţea glasului, inteligenţa frazării şi interpretarea fermecătoare a poeziei cântecului, m-au cucerit atât pe mine cât şi pe toţi ceilalţi membri ai juriului, acordându-i în unanimitate premiul I. Mihaelei Gurău nu-i lipseşte nimic pentru a deveni în scurtă vreme o vedetă incontestabilă a cântecului românesc. O felicit sincer pentru interesul şi efortul de a scormoni în lada de zestre a folclorului autentic moldovenesc spre a scoate la lumină noi şi noi cântece pline de farmec. Întrunind toate aceste calităţi nu are cum să fie ocolită de succes. Aşa să fie!”. Frazele acestea au fost alcătuite de către artistul din partea căruia un cuvânt despre interpreţii de muzică populară şi folclorică românească are formă şi valoare de edict, Benone Sinulescu. Ele privesc pe artista care a copiat corporal frumuseţea de la dacele munţilor acelora sub care si-a croit albia şarpele liliachiu al Trotuşului, iar spiritual de la seve necurse, extrase în picături, de la rădăcini, strecurate prin pietre de vatră şi distilate la văpaie, Mihaela Gurău!  
Dacă o iubeşte maestrul Benone Sinulescu pe această inetrpretă de muzică populară şi folclorică, este pentru că a descoperit pe lira corzilor ei vocale un defileu prin care se revarsă un aur fluid de sunete vocale care, solidificat, se preface inel pe degetul neamului moldovenesc, nuntit cu propria-i soartă pe care, deşi ea l-a asuprit de multe ori, el a iubit-o ca pe mireasă. Cum a fost, bună sau rea, această soartă a fost şi este a lui! Iar artista Mihaela Gurău, atât de tânără, dar purtând dulcea povară, nevârstnică precum timpul şi nesfârşită precum cosmosul, a melosului românesc, pe care-l iubeşte ca pe prunc şi-l înfaşă cu umbra inimii ei, a cântat şi cântă soarta neamului ei, cu toate omeneştile-i trăiri! Îi cântă iubirea fierbinte ori iubirea îngheţată, odihna şi istovirea, plânsul şi veselia, rana şi vindecarea, credinţa ori trădarea, pacea ori uraganul, şi le cântă pe toate acestea cu glas alinător mătăsos ca iubirea trecând prin porii sufletului. Aşa lin şi melodios, acest glas urcă unde zboară şoimul şi coboară unde se odihnesc seminţele sub iarbă şi sub flori.  
Toate spusele maestrului Benone Sinulescu au crezământ. Afective, ori nu, căci uneori, vrând, nevrând, e nevoie în lumea muzicală de azi şi de mustrări ce curăţă şi tratează, niciodată nu coase, spusele maestrului Benone Sinulescu sunt act de identitate pentru Mihaela Gurău. Maestrul a mai spus ce a spus şi despre Naidin sau Emilia Dorobanţu, iar azi vorbele acestea sunt document. Şi-atunci, descriind-o maestrul atât de favorabil pe interpreta Mihaela Gurău, dacă nu am auzit-o bine până azi, tăcem şi ascultăm iarăşi. Lăsăm ochii în jos, ca să nu ne fure atenţia ce se vede şi ne concentrăm asupra a ce se aude!  
Auzim un glas catifelat, de acurateţe, de coloristică pastelată necontrastantă, armonioasă, estetică. „Poezia cântecului” pe care o citează maestrul Benone Sinulescu zugrăveşte tablouri cu timbralitate liniştitoare, ziditoare de plăcere, de iubire de melodie şi de gratitudine pentru primirea iubirii de la melodie.  
Artista Mihaela Gurău cântă inteligent. Aceasta, privitor la cântec! Privitor la făptuirile sale în plan personal, puţine şcoli din calea ei au rămas neasaltate de Mihaela Gurău. Liceul de Muzică „George Apostu” din Bacău, secţia canto popular, Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina, Facultatea de Drept, Facultatea de Muzică, „Pedagogie Muzicală”, Master „Artă Muzicală”... Dacă nu se închid şcolile din România, ferească Dumnezeu, lista rămâne deschisă! Este şi poliţistă artista Mihaela Gurău, încât mulţi ar căuta vina cu ardoare şi s-ar lăsa amendaţi şi duşi la secţie, de bunăvoie.  
Mai presus de tot, însă, Mihaela Gurău este fermecătoare cu glasul ei înstelat de un har pe care şi l-a descoperit, îl preţuieşte şi fructifică!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Mihaela Gurău. Şi-a descoperit, preţuit şi fructificat glasul / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1653, Anul V, 11 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!