CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1641 din 29 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Ionela Prodan. Rar câte o ploaie de melancolie
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Timbralitatea glasului interpretei de muzică populară, folclorică, de voie bună, uşoară, romanţă..., Ionela Prodan trimite toate cântecele sale într-o circularitate adâncă umană, la impactul cu simţurile cele mai sentimentale, mai cu seamă pentru că cele mai multe dintre ele sunt aşezate pe un text foarte emoţional, unele fiind interpretate în cuplu muzical cu Ion Dolănescu.  
Artista Ionela Prodan taie avântul la plăcerea pentru muzica prea nouă şi prea incisivă şi provoacă o recurenţă la muzica ce-a dat scenei ultimul surâs pe la sfârşitul anilor ’90 şi a pierit, de parcă nici n-a fost vreodată! Nu numai că decorul este azi un carusel coloristic năucitor, că imaginile filmărilor se rotesc în flux repezit, neîntrerupt şi ameţitor, că melodia s-a asprit şi-a îngheţat aproape, dar nic instrumentele şi aparatura de amplificare nu mai este ce a fost, acum sunetul fiind metalic, fără vibraţia catifelată umană, redată cândva de staţiile cu lămpi. Azi e degradată vocea în aşa mod încât se simte artificializarea emisiei vocale, pe lângă faptul că volumul este maxim, peste capacitatea umană de auzire a sunetelor fine, line, a inflexiunilor vocale.  
Se cântă altfel azi, se ascultă şi se şi priveşte altfel! De aceea, artista Ionela Prodan trebuia să mai cânte mult timp şi multe cântece, aşa cum numai ea cânta odinioară! Admiraţia pentru interpreta Ionela Prodan e intrinsecă preţuirii pe care iubitorii melosului cald, sentimental, au avut-o şi continuă să o aibă faţă de întreaga generaţie de interpreţi muzicali a jumătăţii a doua a veacului sfârşit.  
Azi, Ionela Prodan apare rar la emisiuni tv, iar atunci nu totdeauna pentru a reîntruchipa pierdutul cântec de altădată, ci înscriindu-se în ritualul noului showbizz, frapant de pestriţ şi încărcat de subiecte incitante prin teme pur personale cu zise vedete, nesfârşite scandaluri, curente zise mondenităţi, în condiţiile în care bairamurile şi falsul cultural sunt considerate evenimente din înalta societate, iar parveniţilor li se atribuie eticheta de „înaltă societate”, bizare legături şi desfaceri, mai toate regizate, de cupluri mai toate penibile...  
...Pe când, cântecele artistei Ionela Prodan nu se mai regăsesc decât pe vreun disc de vinilin, vechi, zgâriat, ovalizat, ori dacă îl mai îngână câte-un lăutar într-o dungă, pe la vreo cârciumă mai tradiţionalistă, ori vreo nuntă desuetă, cu muzicanţi, nu cu aparate! De ce?! Ne este dor de Ionela Prodan!  
„Din bucata mea de pâine/ Am crescut un om şi-un câine./ Omul azi m-a părăsit,/ S-a dus şi n-a mai venit!/ Câinele mă recunoaşte,/ Omul nu mă mai cunoaşte!// Doar câinele mi-a mai rămas,/ Mă apără de necaz,/ Nu doarme zi şi nici noapte,/ Mă păzeşte cu dreptate,/ Îl bat şi îl dau afară/ Sare gardul, vine iară!// Omul e şi duşmănos,/ Chiar de vorbeşte frumos./ Te vorbeşte-n faţă bine/ Şi-n spate loveşte-n tine!/ Ce ai omule cu mine?/ Nu-ţi fac nici o stricăciune.// Când am bani şi o duc bine/ Toata lumea e cu mine,/ De n-am bani şi o duc rău/ Nici cel neam nu-i neamul meu!/ Şi atunci te-ntreb pe tine/ Care-i om şi care-i câïne?!//. Iată cântecul pentru care-şi smulgea cămaşa de pe el câte-un bătut de soartă. La apariţia lui a fost foarte audiat şi a zguduit multe suflete! Le mai zguduie şi azi, cînd oamenii dau la câini pizza!  
Inerentul, repulsivul zgomot cere tot mai mult loc în viaţa omului, invadează, pe când liniştea, armonia interioară sunt zdrobite şi surghiunite şi de aceea ne e dor de Ionela Prodan!; căzuţi în noi şi noi neputinţe, nu mai veghem la frumuseţea şi binele cântecului, la poezia cântecului, de aceea ne e dor de Ionela Prodan!; în teama că ne întrec alţii în averi, fiecare ne confruntăm cu fiecare şi fiecare râvneşte de la fiecare, de aceea ne e dor de Ionela Prodan!; omenescul bine nu mai este făcut între semeni, iar dacă este, nu se mai recunoaşte, de aceea ne e dor de Ionela Prodan...!  
Faptul real actual şi divers, românesc, ne îndepărtează de la ce ar trebui să avem în inimă: cântecul Ionelei Prodan! De aceea, dorul de ea nu e dor dacă are jilţ, dorul de ea e dor dacă are vultur, deoarece cântecul Ionelei Prodan e sus unde bradul taie vântul şi norul, scurgându-ne rar câte o ploaie de melancolie, pe când sufletele noastre sunt câmpie crăpată de setea de cântec alinător, glăsuit de Ionela Prodan!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Ionela Prodan. Rar câte o ploaie de melancolie / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1641, Anul V, 29 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!