CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1640 din 28 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Marius Petrică Zgâianu. O bogată sumă de făptuiri apreciabile
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Suceveanul rădăuţean Marius Petrică Zgâianu, născut aşadar la Rădăuţi, în judeţul Suceava, cu primii ani şcolari petrecuţi la Adâncata, absolvent al Liceului Sanitar Suceava şi al Şcolii Postliceale Sanitare Suceava, profilul asistent generalist, al Şcolii Populare de Arte „Ion Irimescu” din Suceava şi al Şcolii de Poliţie „Vasile Lascăr” de la Câmpina, al Facultăţii de Sociologie-Psihologie de la Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti şi al cursurilor de master din cadrul Facultăţii de Drept şi Administraţie Publică din Bucureşti, specializarea Ştiinţe Penale, a cam „ras” toate şcolile ce i-au ieşit în drum!  
Nici cu îdeletnicirile nu s-a lăsat mai la urmă, trecând în revistă o seamă de ocupaţii diverse, dar dintre toate, cântul i-a pus sigiliul! E drept, a mai avut şi are activităţi adiacente cum ar fi voluntariatul, între anii 1997-2001, în Organizaţia „Salvaţi Copiii”, Filiala Suceava, coordonată de Camelia Iordache, preşedintă, realizând din orizontul asumării de responsabilităţi în cadrul acestei filiale emisiuni la Radio Top 21 Suceava, coordonând două reviste, participând la tabere judeţene şi naţionale, cu scopul socializării tinerilor din instituţiile de plasament, implicându-se în făptuirea unui album de colinde, intitulat „Ninge pe Moldova”, al grupului „Trubadurii” şi format din tineri proveniţi din Centrul de Plasament Siret... Dar, melosul a vibrat în conştiinţa sa cu deplină şi statornică simbolistică a ardoarei primordiale şi deopotrivă ca formă cea mai adecvată înzestrărilor sale spirituale.  
În perioada 1997-1999 a transmis corespondenţe radio pentru emisiunea „TOP 10 România”, a postului Radio Iaşi, realizată de Carmen Olaru şi Sorin Lupaşcu, iar în paralel cu studiile muzicale a activat în Ansamblul Folcloric „Bucovina”, al Şcolii Populare de Artă „Ion Irimescu” din Suceava..  
La şcoala de poliţie, concomitent cu pregătirea specifică activării aptitudinilor de poliţist şi-a cultivat calităţile vocale, sub îndrumarea comisarului-şef Teodoru Marian şi a participat la o seamă de concursuri cu profilul muzică populară, precum şi la diverse spectacole organizate în instituţie şi în localităţile învecinate Câmpinei. În timpul celor doi ani petrecuţi la Câmpina, când au avut loc şi primele sale apariţii tv şi-a afirmat potenţialităţile artistice favorabile devenirii unui interpret de valoare, ceea ce nu a fost dezminţit, ci confirmat.  
Revenit în oraşul natal, Suceava, a înregistrat albumul de debut, în perioada august-octombrie 2004, cu acompaniamentul Orchestrei Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, din Suceava, iar în iunie 2005, albumul „De-aş fi foc, lumea aş arde”, care a fost promovat atât în emisiuni radio şi tv, cât şi în presa scrisă. La data de 5 decembrie 2005 a înregistrat compact - discul „Uite aista-i neamul meu!”. Orchestraţiile pieselor aparţin maestrului Viorel Leancă. Melodia de pe acest album, „Hopa hop, căluţii mei!” conturează cel mai elaborat calităţile vocale ale artistului Marius Petrică Zgâianu.  
În oglindirea desfăşurării aplicaţiilor artistice ale interpretului Marius Petrică Zghâianu, nu poate fi omisă promovarea cântecelor specifice sărbătorilor de iarnă. Repertoriul său integrează multe piese care ţintesc această categorie aparţinătoare indisolubil de folclorul românesc. În luna august 2006 a imprimat, din nou cu Orchestra de instrumentişti profesionişti „Virtuozii Bucovinei”, cel de-al treilea album intitulat „Aşa-s eu, cum nu-s prea mulţi”, unul amprentat de dinamismul, vivacitatea temperamentală care îl caracterizează pe artist. Având orchestraţia realizată de maestrul Viorel Leancă, albumul a fost lansat pe piaţă în luna decembrie 2006. În iulie 2007, urmează, cum e de observat, în spornică şi rapidă rodnicie, primul DVD al interpretului, cu genericul „Plaiul meu de dor şi suflet”, care încorporează douăzeci şi două de videoclipuri ale unor cântece reprezentative repertoriului său, galerie foto, Remember Mina Pâslaru, repere etnografice, etc.  
La 5 noiembrie 2009 a avut loc lansarea unui nou material discografic din cariera artistului, al cincilea, al de acum consacratului şi admiratului interpret Marius Petrică Zgâianu, care se numeşte „M-a făcut mămuca mândru”, ce conţine douăzeci şi opt de cântece autentice bucovinene, preponderent de joc, orchestrate de către maestrul Viorel Leancă şi de Ion Oloieru.  
Odată cu imprimările personale, Marius Petrică Zgâianu apare şi pe alte albume de selecţii cu melodii şi videoclipuri, cum ar fi: „La joc şi la veselie...” (2006), „Mândre-s horile la noi!” (2007), „La porţi de dor în Bucovina” - DVD (2007), „La strânsură-n Bucovina” (2008), „Hai la joc, că nu-i de stat!” (2008), „Noi umblăm şi colindăm...” (2008), „Bun găsit la masă mare!” (2010), „Primeşte-ne gazdă-n casă...(colinde)” (2010). De asemenea, artistul a colaborat la unele proiecte şi filmări cu Ansamblul Folcloric „Străjerii Bucovinei” din Pojorâta, Suceava, iar în perioada 2009-2010 a realizat emisiuni de folclor la Radio Iaşi.  
Pe 31 octombrie 2010, i s-a decernat din partea Casei de Discuri „Ana Sound” „Discul de Aur”, pentru cele mai bune vânzări ale albumului „Sărbători în Bucovina”, înmânarea oficială a distincţiei având loc în cadrul emisiunii de divertisment „Să v-amintiţi duminica!”, prezentată de artista Corina Chiriac şi realizată de Florentina Satmari, la postul Naţional Tv.  
Muzica populară şi folclorul împlinesc în ce îl priveşte pe artistul Marius Petrică Zgâianu coordonatele totalei sale aptitudini şi dăruiri. Pe lângă ea, însă, un artist cu o aşa bogăţie spirituală nu putea să nu aibă încă şi alte pasiuni. Printre acestea ar fi muzica anilor 1950-1980, acvaristica, poveştile lui Ion Creangă, poeziile lui Ion Minulescu şi ale lui Octavian Goga, patinajul artistic, lectura, plimbările în natură, filmele cu Whopy Goldberg şi altele. Dintre interpreţi îi preferă pe Mădălina Manole, Tudor Gheorghe, Sofia Vicoveanca, Mina Pâslaru, Margareta Clipa, Gică Petrescu, Anca Parghel, Dan Spătaru, Laura Stoica, Louis Armstrong, Leo Sayer...  
Motto-ul care îl călăuzeşte pe artistul Marius Petrică Zgâianu este: „Valoarea nu se măsoară în felul în care se poartă ceilalţi cu tine, ci în demnitatea şi moralitatea de care dai dovadă!”. Această comprimare de înţelepciune îl creionează relevant atât pe artistul Marius Petrică Zgâianu, cât şi pe omul Marius Petrică Zgâianu, care nu zideşte niciodată între sine şi cei din jurul său un perete, încât sufletul îi este o carte de citit în modul foarte agreabil şi care dezvăluie o bogată sumă de făptuiri apreciabile pe terenul muzicii populare şi folclorice, dar nu numai!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Marius Petrică Zgâianu. O bogată sumă de făptuiri apreciabile / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1640, Anul V, 28 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!