CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1638 din 26 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Cristina Spătar. Două praguri, un destin
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Carmen, Loredana, Alexandra..., trei fete frumoase şi talentate, toate pregătite la Oneşti, oraşul bacăuan, de pe Trotuş, de obârşie a toate trei, de către profesorul Eugen Bertea. Devenise regulă: cine învaţă cu profesorul Bertea şi l-a trecut destinul peste pragul ce i-a sărutat picioarele, apoi i-a uns inima cu talent şi noroc, este aşteptat de încă un prag, unul cu fason de scenă! Oraşul Oneşti el însuşi e prag al gloriei mondiale, cunoscut în întreaga lume drept corfă de aur din care a zburat la Montreal pasărea măiastră întronată aici zeiţă, Zeiţa de la Montreal, Nadia! Tot la Oneşti a sărutat buna ursită cu zefirul şi crâmpeiul melosului popular şi folcloric, şi pe artista Mihaela Gurău, căci Trotuşul de umbra munţilor, iar fetele de frumuseţe răpitoare şi superbitate, nu sunt sărace la Oneşti!  
Personificările idealurilor pornesc cel mai adesea de la un sâmbure de realitate, iar în ceea ce îl piveşte pe profesorul Eugen Bertea, nu este vorba de un sâmbure, nu este vorba nici de fructul întreg, ci de o pepinieră, în toată splendoarea pe care o oglindesc Alexandra Ungureanu, Loredana Groza, Carmen Rădulescu! De aceea, Cristina Spătar, copil fraged şi mlădios ca salcia, atunci, şi de altfel nici azi nu e departe de această înfăţişare, impulsionată de către mama sa, Angela, simţind filamentul harului, începând a se încălzi în inima ei, ca preludiu al exploziei în incandescenţă, a mers pe urmele celor trei stele ale muzicii uşoare româneşti şi, nici ea nu a călcat greşit: azi este una dintre artistele scenelor şi ecranelor din România, cu un splendid „vino-ncoa’!”, depozitar de aplauze din partea unui public din ce în ce sporit.  
A studiat canto, pian şi chitară, debutând cu muzică folk, împreună cu sora sa, Narcisa, la doar doisprezece ani, pentru ca, la nouăsprezece ani, în 1991, să păşească pe scena Festivalului de la Mamaia, atunci şi aici intrând sub observaţia celor ce croiesc destine pe fascinanta, de atâtea ori iluzoria platformă a tinerelor talente. În aceeaşi perioadă care a revărsat pe aleea vieţii Cristinei Spătar satisfacţiile şi extazul întâiului însemnat şi definitoriu succes, soarta i-a oferit o lovitură în măsuri cu totul inechitabile: mama, învinsă de cancer, s-a stins. Cristina a fost devastată spiritual şi a stagnat orice activitate muzicală.  
Îşi revine din starea de profundă deprimare, totalmente nefavorabilă evoluţiei în scenă a unui artist, abia la vârsta de douăzeci şi opt de ani, când pleacă la Bucureşti şi îl întâlneşte pe compozitorul Roby G, care o sprijină să îşi lanseze primul album muzical, „Rămai lângă mine”. Piesele „Tu esti viaţa mea” şi „Întoarce-te la mine”, de pe acest album, au fost de succes, ceea ce îi conferă interpretei şansa unor solicitări de concerte prin ţară, alături de trupele renumite, Exotic, Valahia și LA pentru ca, în anul 2002 să lanseze cel de-al doilea album, „Mesaj de dragoste” dedicat mamei sale. În 2006, făptuieşte al treilea album intitulat „Fără egal”, cu piesa de excepţie „Totul pe o carte”, integrată în el. Anii următori sunt pentru artista Cristina Spătar foarte prolifici şi înstelaţi de succese, situând-o în linia superioară a spectacolului muzical românesc. Aceasta i-a adus renumele de „Regina R&B”.  
În 2007 s-a căsătorit cu omul de afaceri Alin Ionescu; în 2008 semnează un contract cu Național TV pentru emisiunea „Secrete”, pe care a moderat-o timp de un sezon, tot atunci filmând şi pentru clipurile pieselor „Amore” și „A fost odată”. În decembrie 2008 a semnat un contract cu Media Pro Music.  
„Go High”, compusă de Ionuț Radu, a fost prima piesă difuzată la radio, la opt ani de la debut. Single-ul a fost în topurile posturilor de radio românești, Pro FM, Kiss FM și Radio ZU. Pentru el s-a realizat și un videoclip, în regia lui Iulian Moga. În videoclip, Cristina Spătar a purtat bijuterii în valoare de 800 000 de euro, puse la dispoziţie de către „Vendome Fine Jewellery”, o firmă din Romania, patronată de Elgar Asher.  
Pe 13 octombrie 2009 artista a născut un băiat, căruia i-a dat numele Albert. În 2010 a lansat al patrulea album, „Believe”, iar în 2011, a apărut videoclipul single-ului „Embrace”, regizat de Dragoș Buliga.  
În Anul 2012 vine pe lume şi al doilea copil al Cristinei Spătar, o fată, căreia îi pune numele Aida Maria. În 2014 semnează un contract cu Red Clover Media şi lansează single-ul „Zâmbesc”, produs de „HaHaHa Production”, cu un videoclip regizat de Iulian Moga. Tot acum lansează şi single-ul cu videoclip intitulat „Mai aproape”, în colaborare Don Baxter. În septembrie 2014 a lansat, în colaborare cu Ion Paladi piesa populară „Fa Marie cu bariz”, însoțită de un videoclip, a cărui acţiune se petrece în perioada medievală.  
Din rapsodia propriei vieţi, artista Cristina Spătar a rămas cu o melancolie şi sensibilitate faţă de patimile umane, dar a aderat la un melos foarte agreat în rândurile generaţiei înflăcărate de genul modern al muzicii actuale. Cele două componente se îmbină armonios în spiritul artistei şi din aceasta se iveşte un repertoriu de cântece care plac şi se bucură de succes!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Cristina Spătar. Două praguri, un destin / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1638, Anul V, 26 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!