CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1631 din 19 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

„Fetiţa cu chibrituri” – cea mai nouă premieră a Operei Comice pentru Copii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ultima reprezentaţie a actualei stagiuni va avea loc sâmbătă 20 iunie, ora 11.00 la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii  
(Calea Giuleşti, nr. 16)  
 
În premieră națională, luna iunie a adus un nou titlu în repertoriul Operei Comice pentru Copii: baletul „Fetița cu Chibrituri” după Hans Christian Andersen şi care poartă semnătura Corinei Dumitrescu, în calitate de regizor și coregraf. Scenografia aparține Bogdanei Pascal (tot ea semnează şi textele), iar din echipa de realizatori fac parte Antonel Oprescu (coloana sonoră), Robert Voiculescu (proiecții video) și Cătălin Caracaș (maestru de balet).  
Premiera oficială a avut loc vineri, 12 iunie 2015. Spectacolele au continuat şi în această săptămână (luni, marţi şi miercuri s-a jucat cu casa închisă), iar ultima reprezentaţie a actualei stagiuni va avea loc sâmbătă 20 iunie, ora 11.00 la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii (Calea Giuleşti, nr. 16).  
Totodată, duminică, 21 iunie, orele 17.00 este programat spectacolul „S-au furat... poveştile”, o producţie SmartArt Association în colaborare cu Opera Comică pentru Copii. Astfel veţi putea încheia week-end-ul şi puteţi începe cu adevărat vacanţa cu un periplu prin lumea fantastică a poveștilor furate de pirați. „S-au furat... poveştile” este un spectacol cu ALL’S CHOIR and BALLET COMPANY (solişti: Anfisa Fugaru, Mădălina Constantin, Valentin Racoveanu), regia fiind semnată de Alin Horia Mânzat, iar coregrafia de Beatrice Şerbănescu.  
 
„Cea mai recentă premieră a Operei Comice pentru Copii constituie o adevărată provocare, atât pentru echipa de realizatori, cât şi pentru public” - a spus Felicia Filip, directorul instituţiei. „Cu toţii ştim înduioşătoarea opoveste a protagonistei, tocmai de aceea ne bucurăm să descoperim amprenta pe care regizorul şi coregraful baletului, Corina Dumitrescu a lăsat-o asupra poveştii, preschimbând destinul tragic la Fetiţei cu chibrituri într-unul care îndeamnă la visare şi optimism. (...) Basmele constituie primul contact al celor mici cu lumea înconjurătoare, iar Andersen ne-a dăruit o adevărată comoară de învăţăminte prin scrierile sale. Lecţia pe care o primim de la Fetiţa cu chibrituri este aceea că bucuria poate sălăşui în cele mai umile locuri şi e în puterea noastră să o întreţinem chiar şi atunci când se manifestă sub forma unei flăcări plăpânde...”  
 
Biletele se pot achiziționa prin rețeaua bilete.ro - cu 48 de ore înainte de spectacol - și de la casa de bilete a Operei Comice pentru Copii (Calea Giulești nr. 16) - cu o oră înaintea începerii spectacolului - în limita locurilor disponibile.  
 
Binecunoscuta prim-balerină Corina Dumitrescu revine la Opera Comică pentru Copii după ce a semnat un alt balet de succes, „Albă ca Zăpada”. De data aceasta, ea a reinterpretat basmul lui Hans Christian Andersen, inventând personaje diverse şi prezentând acțiunea în pași de dans. Astfel, povestea tristă a fetiţei obligată de stea pe stradă în plină iarnă, pentru a vinde câteva chibrituri, este… uitată aducându-i pe scenă noi şi noi prieteni, personaje fantastice şi gâze simpatice. „Provocarea lansată cu acest titlu nu a fost crearea de paşi, ci transfromarea poveştii într-un spectacol care să nu ne copleşească prin tragismul lui” – mărturisea Corina Dumitrescu. „Am păstrat anumite detalii, aşa cum au fost scrise, dar am ales să transform şi să introduc altele, pentru a îmbogăţi spectacolul şi a face mesajul uşor de înţeles pentru cei mici. (...) am schimbat destinul Fetiţei cu chibrituri care va găsi, ca şi publicul, flacăra care-i va ţine aprinse visele”.  
În final, flacăra chibritului aprinde metaforic visele fetiţei care se împlinesc. Textul Bogdanei Pascal despre tristețea copilei și despre acea flacără care încălzește și luminează sufletul tuturor, citit de Marian Marinescu punctează, ca o cortină, începutul și sfârșitul poveştii.  
Din distribuţie fac parte: Theodora Munteanu/Alexandra Corneanu (Fetiţa), Andreea Soare (Bunica, Spiritul Soarelui), Oana Vâlceanu (Măturătoarea, Libelula), Daniel Manea (Omul de afaceri), Octavian Iuga (Băiatul cu ziare), Andrei Dogaru (Lustragiul, Buburuza), Cristina Babalâc (Mama, Furnica), Mihai Pricope (Tatăl), Andrei Ardeleanu (Copilul), Sabina Chirilă, Claudia Iagăr, Dragoș Andruță (Spiridușii Soarelui), Alis Gheorghe (Fluturele Cap de mort), Ștefan Tănase (Gâsca), Ansamblul de Balet al Operei Comice pentru Copii.  
 
Până la sfârşitul anului, Opera Comică pentru Copii (director Felicia Filip) pregătește o nouă producție: spectacolul de operă „Münchhausen” de Dan Dediu, a cărui premieră va avea loc în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”.  
Remarcabil este faptul că numai în acest an, Opera Comică pentru Copii a înregistrat succese de casă extraordinare cu premierele spectacolelor „Hänsel și Gretel”, adaptare după E. Humperdinck (regia Cristian Mihăilescu), musicalul „Peter Pan” de Laurențiu Profeta, pe text de Eugen Rotaru (regia Antoaneta Cojocaru), şi „Flautul Fermecat” de W.A. Mozart (regia Cristian Mihăilescu) sau cu reluarea musicalului „Coana Chiriţa” cu Stela Popescu în rolul principal. De pildă, biletele la musical-ul „Peter Pan” s-au epuizat înaintea premierei, iar la cele 17 spectacole programate, gradul de ocupare a fost de 100% (6719 bilete vândute şi 7208 spectatori în sală!).  
 
La începutul lunii aprilie a fost inițiat și organizat Festivalul „Hänsel și Gretel”, un real succes de casă, festival ce a reunit peste 20 de spectacole susținute de gazde, de Opera Română din Craiova, Teatrul de Stat din Constanța, Teatrul „Ion Creangă”, Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, Școala de Balet Educa și Smart Art Association din București. În iunie au fost sărbătoriţi copii la Picnicul Copiilor din cadrul Festivalului Opera Copiilor organizat în Parcul Herăstrău cu ocazia Zilei internaţionale a Copilului.  
 
PROGRAMUL reprezentațiilor la OPERA COMICĂ PENTRU COPI (Calea Giulești nr. 16)  
 
„FETIŢA CU CHIBRITURI”  
Sâmbătă, 20 iunie, ora 11.00  
Sala Mare  
 
„S-AU FURAT POVEŞTILE”  
Duminică, 21 iunie, ora 17.00  
Sala Mare  
 
(Text editat de către Aurel V. ZGHERAN)  
 
Referinţă Bibliografică:
„Fetiţa cu chibrituri” – cea mai nouă premieră a Operei Comice pentru Copii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1631, Anul V, 19 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!