CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1625 din 13 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Leontina Văduva. Frumuseţi corporale glăsuitoare ca vocea…
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În auzul tuturor, între păsările cu tril misionar ca o rugă pentru victoria vieţii sub umbrăriş nu e niciuna deasupra celorlalte! Toate sunt crăiese ale pădurilor în care legile biruinţei vieţii sunt atotputernice. Cântatul păsărilor se înglobează în ele, căci n-ar mai fi îndreptăţită pădurea să se numească sân al naturii fără triumful cântului îngeresc din arboret.  
 
Dar, în câmpie e o singură pasăre principesă: ciocârlia! Ea survolează sub soare şesurile, cântând în zbor! De câte milenii în urmă ne-o fi dat trilul ca balansoar pentru neodihnitul gând? Cine să ştie?! Dacă e cineva care nu se miră şi nu se usucă de iubire, ascultând-o, ar trebui pedepsit!  
 
Dintre toate, cea mai netăgăduită minune de dar am avut-o parcă dintotdeauna de la ciocârlia câmpiei Olteniei. Ea ne-a dat cântul ei suprauman, dar a dat şi numele său bătut în flori pentru coroana sufletului, perechii ei , ciocârlia muzicii folclorice româneşti, Maria Ciobanu.  
 
Iar dacă ea, lia, ciocârlia glasului, Maria Ciobanu a fost să aibă o pasăre pui, pe Leontina, nu puteam să nu ne aşteptăm cu cert crezământ că încă o ciocârlie cu pene de zale argintate împrumutate de la scumpul port oltenesc şi cu voce de flori culese din glastre ornate de dalta meşterilor făurari, cu ştergar de nuntire în colţuri şi cununi de bujori ai melosului tradiţional, se naşte! Şi aşa a fost! Numai că splendidul covor oltenesc, bogat cu motive populare ţărăneşti nu i-a fost aşternut la picioare mai târziu, ci macadamuri sub stele, spre scenele magistrale ale magnificei muzici lirice.  
 
Leontina Văduva - numindu-se astfel acum - este, aşadar, condor care-a trecut deasupra naltelor canioane şi a cucerit mapamondul cu un glas în care a preluat măreţiile mistuite în trilul ciocârliei din câmpii olteneşti şi-n fălnicia condorului urcat la unirea crestelor lumii cu sprânceana cerului! Fiică a uneia dintre cele mai iubite cântăreţe de muzică folclorică românească, Maria Ciobanu, soprana Leontina Văduva e o artistă celebră pornită de la câmpia melosului românesc şi înălţată la arcul cerului în care-s scufundate bolţile teatrelor şi operelor din lumea întreagă!  
 
Este o artistă cu frumuseţi corporale atât de glăsuitoare ca şi vocea!  
 
Născută în localitatea Roșiile din județul Vâlcea, a studiat la Conservatorul de Artă din București cu maestra Ileana Cotrubaș. A debutat în 1987, cu rolul Manon din opera „Manon Lescaut”, pe scena Operei din Toulouse, Franța.  
 
Laureată cu Premiul de Operă Laurence Olivier ( Laurence Olivier Opera Award), soprana Leotina Văduva a cântat deseori la Covent Garden, în „Rigoletto”, cu Ingvar Wixell și Jerry Hadley, în anul 1989, în „Carmen”, cu rolul Micaëla, în 1991 și 1994 sau în „Roméo et Juliette”, în 1994, pentru ca în anul 2000 să cucerească scena de la Metropolitan Opera, cu un ciclu de șase spectacole în „La bohème”. În toată cariera sa artistică de până acum a strălucit pe multe scene ale lumii, cum ar fi la Buenos Aires, Barcelona, Köln, Paris Viena...  
 
Din discografia artistei se evidenţiază înregistrări din opere celebre ca: „Rigoletto” (1993), „Les Contes d'Hoffmann”, în rolul Antonia, alături de Roberto Alagna, dirijor Kent Nagano, (1994-96), „La bohème”, tot alături de Roberto Alagna, dirijor Antonio Pappano, (1995). De asemenea a realizat un album de arii de operă, sub bagheta lui Plácido Domingo (1997) și o înregistrare video pe suport DVD a operei „Roméo et Juliette”, din nou alături de Roberto Alagna, sub bagheta lui Charles Mackerras şi în regia lui Nicolas Joël (1994).  
 
Frumoasă, mândră, fermecată, fermecătoare, măiastră pasăre a melosului liric românesc şi universal!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Leontina Văduva. Frumuseţi corporale glăsuitoare ca vocea… / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1625, Anul V, 13 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!