CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1615 din 03 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Silvia Chifiriuc. Artista care aduce spectacolului un orizont
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Zice-se că are origine moldoveană şi-i nedezminţit faptul, măcar şi după avântul ei sufletesc, nu mai sus de vis omenesc, dar în visul omenesc, ineluctabil cel mai aproape de scânteia pe care iubirea o supraveghează să nu se stingă! Între moldovence, amândouă înfăţişările, cea corporală şi cea spirituală o urcă la rang de boiereasă frumoasă, de parcă frumuseţea i-ar plăti tribut!  
 
Cine nu ştie că Botoşaniul Moldovei de sus are pe magnificele lui posesiuni teritoriale fiice sore cu frumoasele flori ale bujorului sălbatic, iar prin aceasta el e o incintă cu flori în inima Moldovei întinse dincoace şi dincolo de Prut, să înceapă prin a o privi pe artista Silvia Chifiriuc şi se va lămuri! E o formă de represalii faţă de urâtul care paşte din toate direcţiile azi, privitul acesta, cu atât mai mult cu cât Silvia Chifiriuc poate fi ascultată fără teama că incită la apărare! Dimpotrivă, e îndemnătoare la comuniune sufletească şi apropiere!  
 
Cântă cu un glas de vioară! La auzitul lui suferă o înfrângere devastatoare zisele voci, dezacordate, grele ca un jug a ce a mai rămas din muzica uşoară românească şi ca un trăsnet a ce a ajuns a fi mângâierea melosului. Ascultând-o pe interpreta Silvia Chifiriuc se află că mai sunt încă voci alinătoare, faţă de care e gata să jure inima că redevine castel al iubirii, bucuriei, plăcerii, liniştii şi visului, chiar dacă a suferit în iad!  
 
Un potenţial rival al frumuseţii şi lirismului cântecelor Silviei Chifiriuc n-au cum să fie raidurile insolentului curent muzical la modă azi, dar sore îi sunt melancolia şi poezia cântecului pe care poate că doar Dorina Drăghici l-a glăsuit metamorfic în înfiorare, ca o rugă!  
 
Toate cântecele Silviei Chifiriuc sunt cărări cu dale şi flori spre castelul iubirii din inimi. Pentru ca visul romantic să poposească măcar şi o secundă în castelul acesta, ascultătorul cântecului trebuie să renunţe la matca stăpână pe efemer şi să se predea vulturului înălţat la ideal!  
 
Nu avem a face în spectacolul muzical actual cu mulţi artişti în măsură să pacifice întru profitul cel mai binefăcător al spiritului, spectatorii. Dar interpreta de muzică uşoară Silvia Chifiriuc este o artistă dintre rarii care aduc spectacolului muzical un orizont de tăcere, ascultare, fermecare şi vis. Ieşirea sa în scenă constituie un pol de atracţie cu o forţă atât de mare încât trăirea fericirii totale pare cea mai realistă speranţă!  
 
Aceasta-i o vocaţie a artistei, care n-ar exista în lipsa unor componente primordiale: nobleţea, omenescul, simplitatea, naturaleţea. Ele caracterizează vocaţia artistei Silvia Chifiriuc şi sunt roade ale caracterului ce poartă o marcă după care se identifică în genere frumoasele fiice din vechea, visătoarea, omeneasca Moldovă, mai exact, din Săveni, Botoşani!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com  
 
Referinţă Bibliografică:
Silvia Chifiriuc. Artista care aduce spectacolului un orizont / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1615, Anul V, 03 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!