CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1614 din 02 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Raluca Guslicov. Prin toate vocaţiile sale aduce veselia...
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Capacitatea provocării bunei dispoziţii nu rezidă din umorul de sine stătător, e în natura şi metoda actorului care îl joacă. Actorul îl transportă până la punctul terminus al parcurgerii de la textierul creator, romancier, poet etc., la receptarea de către public. Iar publicul îl regândeşte, pe canalele de interpretare ale fiecăruia, pe cât de rapid, pe atât de aplicat. Umorul poate fi complex sau foarte simplu, inteligent sau provocat, din perspectiva unei mai mult sau mai puţin valide analize a publicului, de vreme ce criticii ar fi în măsură să scrie despre umor cârţi mai groase dect operele umoristice însele!  
Din rostul umorului, nu altul decât înveselirea, derivă o dedublare a actorului care în viaţa de toate zilele poate fi un om măcinat de supărări, pe când „la lucru” se transformă în veselul apoteotic! Mulţi cred că e uşor a juca umor, dar atare părere definitivă, grăbită şi nebazată pe fundamentare, justifică de fapt neînţelegerea şi predispoziţia de a râde mai mult decât e cazul uneori!  
Semnul înalt al unui umor veritabil nu e neapărat sau nu e doar râsul în hohote. Unul dintre exemplele care întemeiază aceasta este umorul de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, unde joacă actriţa Raluca Guslicov. Ea, pe lângă ceea ce stoarce până la ultima picătură din texte, adaugă în rol elemente de valoare personale ale intonaţiei, simbolismului gestic, vivacităţii scenice, vervei jocului şi strălucirii privirii... N-ar juca la „Tănase”, unde umorul e gazdă istorică şi deopotrivă oaspete, proaspăt întotdeauna, viu, vitalizant, regenerativ, dacă n-ar denota semnele de recunoaştere a veleităţilor unei actriţe cu talent nedivizat în superficial, artificialitate, imobilitate. Nu! Actriţa Raluca Guslicov este foarte interesantă, încât nici nu poate fi înţeleasă neprivind la ea, ori numai auzind-o fără a fi ascultată.  
Gesticulaţiile sale sunt simboluri, nu semne, tonalitatea, dicţia au sens şi expresie la ea, nu sunt rostire nearticulată! I se potriveşte orice rol, este profesionistă, se descurcă fără emoţie cu o claie de replici, dar şi cu un monolog. Totul este să fie şi ascultată, şi privită în acelaşi timp, pentru că una ruptă de cealaltă micşorează, dacă nu chiar degenerează tabloul pe care îl ilustrează într-un rol complex, de creaţie. Este adevărat, interpretează strălucit şi roluri de dedublare a vocilor în filme de animaţie, de exemplu, dar, în acest caz, desenul animat substituie gestica actoricească.  
Artista Raluca Guslicov dovedeşte în activităţile sale o plurivalenţă de domenii, toate asumate cu vocaţie. Este ziaristă de presă scrisă, cu ştiinţă a scrisului gazetăresc şi profunzime a expunerii, realizează emisiuni radio, roluri în spectacole de teatru, dedublare de voci în animaţie, dar e întâi de toate actriţă la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. A lucrat ca reporter, redactor, editor, producător şi prezentator tv în direct, joacă în filme seriale tv, înoată, cântă la pian, face plimbări cu cei doi fii ai ei, Ralf şi Marc, dansează, călăreşte, practică aerobicul, joacă tenis, face karate, patinează, merge pe role, aspiră să schieze... (secretarul literar de la acest Teatru, care practică cele mai diverse şi curajoase sporturi, Oana Georgescu, iată, ca să nu fie singura, are o pereche în aceeaşi arenă a Thaliei, pe actriţa Raluca Guslicov).  
Talentată, harnică şi adorabilă actriţă, Raluca Guslicov! Se teme să nu-şi „revină” într-o zi şi să nu mai fie „trăznită” (pentru cine nu ştie, ea este „trăznita” Teo Diliman din filmul de televiziune în serial, „Trăzniţii”). În numai câteva cuvinte, actriţa Raluca Guslicov se raportează prin tot la arhetipuri cu ecou în fervoare, talent, ardoare pe forme care ţintesc valoarea în culme şi permanenţă.  
Prin toate vocaţiile sale, generozitatea, eleganţa, exuberanţa omului bine dispus şi deopotrivă plin de o iluminare a unei mine copilăreşti, de o anume candoare şi jovialitate, indiferent dacă într-un anumit moment ar avea pe suflet vreo apăsare, aduce veselia!  
Oricând şi oriunde, este străină de aroganţă şi se comportă foarte manierat cu cei din jur, fiind o prezenţă plăcută şi agreabilă, care instalează bunăvoia în locul în care se află!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Raluca Guslicov. Prin toate vocaţiile sale aduce veselia... / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1614, Anul V, 02 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!