CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1611 din 30 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Alexandru Arşinel, Ion Dichiseanu şi Sergiu Nicolaescu pe Aleea Celebrităţilor
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Primaria Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Teatrul Metropolis şi Cocor vă invită sâmbătă, 30 mai 2015, ora 11:00, în Piaţa Timpului, în prezenţa domnului Primar General al Municipiului Bucureşti - Prof. Dr. Sorin Mircea Oprescu, la ceremonia omagială de decernare a stelelor pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului a actorilor Alexandru Arşinel şi Ion Dichiseanu. De asemenea, cu acest prilej, se va oferi o stea, in memoriam, actorului şi regizorului Sergiu Nicolaescu.  
 
Proiectul „Aleea Celebrităţilor” se reia la iniţiativa domnului Primar General al Municipiului Bucureşti - Prof. Dr. Sorin Mircea Oprescu, iar decernarea stelelor se va face în prezenţa colegilor, prietenilor şi a rudelor artiştilor.  
 
„Suntem onoraţi să susţinem în continuare proiectul Aleea Celebrităţilor, să susţinem arta şi cultura românească, alături de Teatrul Metropolis şi Primăria Municipiului Bucureşti. În luna mai vom omagia trei mari artişti ai scenei şi filmului: Alexandru Arşirel, Ion Dichiseanu şi Sergiu Nicolaescu (postum). Pentru harul si devotamentul lor, pentru memorabilele roluri, le mulţumim.” – a spus Daniel Stoica, acţionar Cocor.  
 
În cadrul evenimentului, actorii vor primi câte o stea de aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.  
 
ALEXANDRU ARŞINEL  
 
Alexandru Arşinel s-a născut în comunca Dolhasca, jud. Suceava, in 4 iunie 1939. Încurajat de mama sa, se prezintă la examenul de admitere la Facultatea de Teatru din Bucureşti. În 1960 a fost ales să prezinte alături de colega sa, Cici Dumitrache un spectacol televizat, regizat de marele Valeriu Lazarov, care îi reunea pe studenții de la Actorie, Regie și Conservator. A fost prima sa întâlnire cu divertismentul și cu Televiziunea în primul sediu al TVR din stradaMolière... Avea să fie o dragoste reciprocă, la prima vedere, care durează de peste 55 de ani. La absolvirea facultaţii, promotia 1962 - Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Mișu Dobre, Harry Baranga, Harry Zomenov, Ion Fiscuteanu, Mihai Gingulescu și Ion Andrei - pleacă la Târgu Mureş unde se deschide secţia română la Teatrul Maghiar. În 1964, dă concurs la Teatrul de Revista „Constantin Tănase”, joacă alături de Mircea Crișan, Puiu Călinescu, Horia Căciulescu, Ion Antonescu - Cărăbuș, Zizi Șerban, Mihai Ciucă, Elena Burnaz, cuplurile Horia Șerbănescu – Radu Zaharescu sau Nicu Constantin - Alexandru Lulescu în spectacole de teatru de revistă şi face cuplu pe scenă cu Stela Popescu, dând viaţă cupletelor scrise de Puiu Maximilian. Este directorul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din 1998.  
 
Are o bogată activitate în teatru, film, televiziune si teatru radiofonic. Pentru întreaga activitate artistică în teatrul de revistă precum şi cea managerială a luat numeroase premii, medalii, ordine, dintre care amintim: Premiul Special UNITER pentru Teatrul de Revistă (2000); Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor – „Arta Spectacolului, în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului” (2004), Premiul pentru spectacolele de musical acordat la Gala Premiilor revistei „Actualitatea Muzicală” a UCMR (2008), Premiul de Excelenţă la Gala Premiilor „Confidenţial” pentru Management şi pentru întreaga carieră artistică(2009, 2010), Premii de Excelență şi Premii Speciale la mai multe ediții ale Galelor Superlativelor VIP, Premiul de Excelență și Premiul de Popularitate la Categoria „Actori” la Gala Celebrităților Anului 2010, Medalia de Onoare a Federației Comunității Evreiești din România „pentru activitatea artistică prodigioasă dedicată teatrului românesc, pentru o viaţă de om exemplară, dăruită înţelegerii şi apropierii dintre oameni, pentru un mare actor a cărui carieră se revărsă cu strălucire asupra scenei şi publicului său” (2010), Premiul Special şi Diploma de Onoare oferite de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional cu ocazia aniversării a 50 de ani de carieră (2012), Premiul Special „Ambasadorul Teatrului Românesc” la Gala Premiilor VIP pentru management de succes şi pentru activtatea desfăşurată la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase” (2013), de patru ori pe podium la Categoria „Cel mai bun actor” la Gala „Zece pentru România”.  
 
Actor de teatru şi film, Alexandru Arşinel a jucat în sute de emisiuni de divertisment la radio și la toate posturile de televiziune, pe scenele din ţară şi străinătate, dar şi în numeroase producţii cinematografice şi seriale TV: „Vacanţă la mare” - 1962, „Cerul începe la etajul trei” - 1967, „Ana și hoţul” - 1981, „Ca-n filme” - 1983, „Colierul de turcoaze” - 1985, „Vară sentimentală” - 1986, „În fiecare zi mi-e dor de tine” - 1987, „Miss Litoral” - 1990, „Băiatul cu o singură bretea” -1991, „A doua cădere a Constantinopolului” - 1994, „Paradisul în direct” - 1997, „Sexy Harem Ada-Kaleh” - 2001, „Războiul Sexelor”, 2007 - 2008, „Regina” - 2009 sau „Toată lumea din familia noastră” - 2012. A realizat dublaje în filme de animaţie, fiind vocea Ursului Baloo în fimele „Cartea Junglei” („Jungle Book”) și „Cartea Junglei 2” („Jungle Book 2”) şi a Şerifului în filmele „Mașini” („Cars”) și „Mașini 2” („Cars 2”). A fost Micul John în „Robin Hood” şi maestrul Auguste Gusteau în filmul „Ratatouille”.  
 
Alexandru Arşinel a înregistrat zeci de piese pentru Teatrul Naţional Radiofonic, multe fiind incluse în colecţii audio precum „Cufărul de cultură”: „Cercul” de Mircea Radu Iacoban, „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale,„Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu, comediile muzicale „Franţuzitele” de Magda Duţu şi „Un poet romantic” de Matei Milo, „Cine-ajunge sus la fix” de Dumitru Solomon, „Căsătorie cu de-a sila” de Molière, „Praznicul ciubotarului” de Thomas Dekker, „Femeile care ucid bărbaţii” de Michal Tonecki, „Adunarea femeilor” de Aristofan sau „Aventurile Baronului Münchausen” de Gottfried August Bürger.  
 
A fost protagonist al sute de spectacole de teatru, de divertisment şi musicaluri şi a lansat o serie de albume muzicale – „Evergreen”, „Cântece de Crăciun”, „Ce faci astă seară tu?”, „Olé”, „Parfum de romanță” sau „La mulți ani viață!”. Melodiile nemuritoare din repertoriul lui Nat King Cole, Frank Sinatra, Engelbert Humperdinck sau Tom Jones sunt cele mai dragi sufletului său şi le interpretează mereu în spectacolele de la Savoy și nu numai. Alexandru Arșinel declara că, dacă s-ar fi născut în SUA, ar fi devenit un al doilea Frank Sinatra. „Îl haleam pe Sinatra!” – mărturisea artistul într-un interviu. „Am un timbru mai frumos ca al lui. Mă asemăn cu Nat King Cole și cu Dean Martin, pe care i-am considerat cei mai mari. Când e vorba de cântat, chiar mă laud. Sunt bun! (…) Eu îmi găsesc un refugiu extraordinar în cântec. Mă retrag în mine, trăiesc la maximum fiecare piesă şi cânt cu ochii închiși”.  
 
„M-am convins că un actor mare sau un actor mic, doar publicul te poate face!” – spunea Alexandru Arșinel, unul dintre cei mai îndrăgiți și populari actori români, director al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, artistul nepereche aflat mereu, datorită preferinţelor românilor de aici și de pretutindeni, pe podiumul sondajelor naţionale la categoriile „Cel mai iubit actor”, „Cei mai iubiți români” sau „Cei mai de încredere români” din toate timpurile.  
 
A fost ales Cetăţean de Onoare al orașului Suceava și al comunei natale, Dolhasca, iar Casa de Cultură din localitate îi poartă din 2014, numele.  
 
Editura ALL i-a consacrat nu mai puțin de trei cărți, apariții editoriale de mare succes: „Alexandru Arșinel. De la Dolhasca pe Calea Victoriei” (2012), „Alexandru Arșinel. Și a fost mâna lui Dumnezeu” de Oana Georgescu (2014) și „Stela Popescu și Alexandru Arșinel. O pereche fără pereche” de Aurel Storin (lansată de curând la BOOKFEST 2014).  
 
Pe Alexandru Arșinel îl puteți aplauda în acest week-end pe scena Sălii SAVOY a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” în spectacolele „HOHOTE ÎN HERĂSTRĂU” (sâmbătă, ora 19.00) și „VIVAT REVISTA!” (duminică, ora 19.00).  
 
ION DICHISEANU  
 
Ion Dichiseanu s-a născut la Adjud, în 20 octombrie 1933, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru din Bucureşti, în 1959. Fiind student la Politehnică a fost îndrumat spre actorie de către nepoata lui George Vraca. După absolvire, a plecat cu toată promoţia la Teatrul din Botoşani.  
 
Este cunoscut datorita activitaţii sale artistice în cadrul Teatrului Nottara, precum şi pentru numeroasele roluri care l-au consacrat în cinematografie, teatru TV si teatru radiofonic.  
 
A primit Premiul ACIN pentru rolul din filmul „Clipa” (1979) şi a fost decorat cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, (2002), „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.  
 
În 1995 a publicat volumul de versuri „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză” la Editura Arc. A fost ales Cetăţean de Onoare al Adjud-ului.  
 
SERGIU NICOLAESCU  
 
Sergiu Florin Nicolaescu s-a născut în 13 aprilie 1930, la Târgu Jiu şi a decedat în 3 ianuarie 2013, la Bucureşti. A fost regizor, scenarist şi actor. A debutat ca regizor în 1959 cu filmul de ficţiune de scurt metraj „Scoicile nu au vorbit niciodată”. După succesul la Cannes cu scurtmetrajul „Memoria Trandafirului” a devenit cunoscut în ţară prin filmele istorice: „Dacii” (1966) şi „Mihai Viteazul” (1970), „Nemuritorii” (1974), „Osânda” (1976), „Zile fierbinti” (1976), „Razboiul independentei” (1977), dar si pentru „Nea Mărin miliardar (1979)”, „Ultima noapte de dragoste”(1980) „Noi, cei din linia întâi (1986)”, precum şi pentru seria de filme poliţiste care îl aveau ca personaj principal pe Comisarul Moldovan.  
 
A publicat mai multe cărţi, precum şi o autobiografie „Viaţă, destin şi film”, la Editura Universitară  
 
Vă aşteptăm așadar sâmbătă, 30 mai 2015, ora 11:00 la decernarea celor trei stele ce vor purta de-acum numele Alexandru Arşinel, Ion Dichiseanu şi Sergiu Nicolaescu.  
(Text editat de către Aurel V. ZGHERAN)  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Alexandru Arşinel, Ion Dichiseanu şi Sergiu Nicolaescu pe Aleea Celebrităţilor / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1611, Anul V, 30 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!