CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1610 din 29 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Medeea Marinescu. Vocaţie şi calea ei
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E un păcat contemporan al nostru nesilinţa ca numele oamenilor de valoare reprezentate undeva, scrise ori rostite apreciativ, să nu mai fie în acelaşi timp, altundeva denigrate. Oridecâte ori este remarcat un succes al unei personalităţi, cineva atacă identitatea concretă a acestuia (să ne amintim, doar, în ce morişcă a fost denigrată nu demult, de către cineva, Nadia Comăneci, cea căreia în alte ţări i se aştern flori pe cărare!). Cu toate acestea, pleiada noastră de personalităţi din toate domeniile este flexibilă, niciodată în sensul restrângerii, ci doar al măririi ei, fără ca întotdeauna cei mai de valoare români să fie unii şi aceiaşi cu cei care au cea mai strălucită penetrare în cunoaşterea lumii întregi.  
 
Un nume consacrat în cinema-ul francez  
 
Un nume afirmat în cinematografia de succes franceză, fără a fi foarte mult cunoscut de către noi acest fapt, este numele Medeea Marinescu. Stăruitoarea şi personala sclipire artistică a sa se individualizează între multiformele consacrării românilor dincolo de graniţele României, prin unicitate şi valoare, ca interpretă a unor roluri de actorie impresionante în: „Une mère comme on n’en fait plus”, „Une femme piégée”, „Je vous trouve très beau”, „Donnat Donnat”, film în care Medeea Marinescu joacă rolul principal, alături de Daniel Auteuil.  
Fiecare clipire a artistei Medeea Marinescu, sub lumina reflectoarelor, departe de a însemna lina risipire a nisipului secundelor sale exprimă un destin! Fruct al luminii lăuntrice, în clipirile acestea radiază nu imaginea vieţii ajunsă într-o vedere ci plecarea spre o viziune. Deşi pare continuu aceeaşi şi în acelaşi loc, Medeea trebuie descoperită în veleitatea neîncetatelor schimbări, suportând un neînfrânat destin de metamorfoze fulgerătoare ca o floare a soarelui care într-o singură zi se roteşte după arcul de la răsărit la asfinţit - aceasta, până ce, chiar soarele pe care planta l-a urmat toată vara vieţii sale, o usucă şi-i opreşte scurgerea sevei prin ea, predând-o combinei!  
Nici faptul vieţii Medeei Marinescu nu e şi nu va fi altul decât permanenta rotire în raza soarelui ei, arta, din momentul când a înflorit din boboc şi până când înconjurul va fi să ajungă la punctul terminus, urmând să treacă după soare, orizontul! Acest orizont circumscris destinului admirabil al ei! Actriţă şi om de valoare, cu o biografie în care domină succesiv şi inversabil, conştiinţa, creativitatea, ardoarea, truda, înzestrarea, Medeea Marinescu este o oglindă în care nu frizează un chip, ci se conturează un model al omului frumos, de valoare, de succes! În actorie, nici publicul şi nici critica nu au spus vreodată că ar trebui să refacă ceva; niciun drum nu merge spre perfectibil în ce o priveşte pe Medeea Marinescu, decât drumul spre mai departe! În succesul artistic, în toată plurivalenţa aptitudinilor şi făptuirilor sale artistice, culturale, umane, umanitare, dar şi în viaţa sa personală, fiecare pas înainte a cucerit în profunzime. Taina succesului Medeei Marinescu este intuirea sensului vocaţiei sale, iar sensul acesta e exprimat în profunzime, prin înainte! Ceea ce nu înseamnă că Medeea Marinescu este rătăcită în sine! Nicidecum! Dimpotrivă. Înţelesul vieţii sale întregi se află în zicala englezească: „Where there is a will there’s a way” („Unde există dorinţă, există şi cale”).  
 
Ambasadoare pentru România a Paris Climat 2015  
 
„Unde există dorinţă, există şi cale”. Cu această călăuzire, nu doar în filme şi-a statuat rampa de afirmare europeană, Medeea Marinescu. Implicit cu anterioarele emancipări internaţionale strict artistice, ajunge azi, fapt insuficient cunoscut, iarăşi, să fie ambasadoare în lume a României! A fost numită ambasadoarea Paris Climat 2015 pentru România, calitate în care are şansa de a făptui ceea ce e uniform cu bătaia inimii sale, transgresarea concretului artistic în concretul uman, iar mai departe, în concretul realităţii. Participînd la evenimentele organizate sub egida „Paris Climat 2015” contribuie la promovarea mesajelor de protejare a mediului şi a soluţiilor împotriva încălzirii globale. Această numire decurge din invitaţia adresată de către Ambasada Franţei în România Medeei Marinescu prin ambasadorul François Saint-Paul.  
E un argument al vocaţiiei artistei Medeea Marinescu de a se implica în activităţi care deşi par necomune cu actoria, nu sunt în extremitatea artei, ci chiar în miezul ei, deoarece tot ce făptuieşte are vibraţia, tonusul şi coloristica artei în act! Elocinţa afirmaţiei acesteia este, prin urmare, numirea ca ambasadoare a României într-o activitate care priveşte globalitatea. Împreună cu ambasadorul Franţei a fost deschizătoarea conferinţei Climat 2015: „Implicarea Franţei şi a României în faţa provocărilor COP21”, organizată de Ambasada Franţei în România şi de Centrul Regional Francofon de Studii Avansate în Ştiinţe Sociale (CEREFREA Villa Noël), pe 3 aprilie (2015), la sediul CEREFREA. Au participat experţi români şi francezi în domeniu.  
 
Mizele Conferinţei, veghea şi lupta pentru sănătatea naturii  
 
Evenimentul a fost dedicat mizelor Conferinţei internaţionale despre schimbările climatice (COP 21), care se va organiza la Paris între 30 noiembrie şi 11 decembrie. El va ocaziona cunoaşterea programului de lucru al preşedinţiei franceze prezentat de Odette Tomescu-Hatto, din Paris, şef al polului „Schimbări climatice” în cadrul Ministerului francez al Afacerilor Externe şi Dezvoltării internaţionale, responsabilă de coordonarea interministerială a Task Force COP 21, care a susţinut o prezentare numită „Programul de lucru al Preşedinţiei franceze”. Partea română a fost reprezentată de Alina Boldea, şef negociator român şi persoană de contact la nivel naţional pentru convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, în cadrul Ministerului român al Mediului, Apelor şi Pădurilor, precum şi de Narcis Jeler, membru al echipei de negociatori, expert în domeniul „schimbări climatice” şi consilier pentru afaceri europene în cadrul Ministerului român al Mediului, Apelor şi Pădurilor, care au prezentat „Acţiunea asupra climatului la răscruce. România şi provocările viitorului acord climatic global”.  
La acest proiect participă 196 de ţări care prin reprezenţanţi ţintesc ajungerea la un acord care să confirme angajamentele luate de acestea în vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon şi luptei împotriva încălzirii globale.  
„Ambasada Franţei în România va colabora cu doamna Medeea Marinescu, artistă cunoscută în România, dar şi în Franţa, unde a lucrat cu mari nume ale cinematografiei franceze. Este o mare plăcere să lucrăm cu dumneaei pentru acest proiect, deoarece cunoaştem angajamentul său pentru chestiunile care vizează în mod direct viitorul copiilor noştri şi al generaţiilor următoare.”, a declarat François Saint-Paul, ambasadorul Franţei în România.  
La rândul ei, Medeea Marinescu a răspuns prin următorul expozeu: „Invitaţia pe care Ambasada Franţei mi-o face prin excelenţa sa, domnul ambasador François Saint-Paul, de a deveni ambasadoare a Paris Climat 2015 pentru România mă onorează în mod deosebit, cu atât mai mult cu cât legătura mea cu această ţară, în ultimii ani, prin prisma profesiei mele, este profundă, statornică şi plină de respect. În acelaşi timp, această nouă calitate mă responsabilizează, dându-mi şansa de a deveni, dintr-un simplu spectator alarmat de schimbările rapide şi agresive ale mediului înconjurător, un «actor» implicat direct şi activ, a cărui misiune va fi aceea de a-şi transforma spectatorii în parteneri la fel de activi. Cred că fiecare gest al nostru, conştient şi asumat, de a proteja mediul înconjurător, poate deveni în timp, prin statornicia demersurilor noastre, cea mai de preţ moştenire pe care o lăsam copiilor noştri”.  
 
Soluţii primordial locale întru apărarea lumii întregi  
 
Rolul conferinţei Paris Climat 2015: „Implicarea Franţei şi a României în faţa provocărilor COP21”, este de a releva faptul că, în confruntarea cu schimbările climatice cu efecte la nivel global, soluţiile se impune să fie primordial locale. În consecinţă, Franţa împreună cu România urmăresc să identifice soluţii comune, de consolidare a modalităţilor de tranziţie energetică şi ecologică, să unifice lupta împotriva principalelor cauze ale emisiilor de gaze cu efect de seră, reprezentate de transportul poluant, clădirile vechi şi izolate precar şi aprovizionarea cu energie.  
Remus Cernea, deputat independent, Carlos Alberto Cueto Carrion, șeful cancelariei Ambasadei Republicii Peru, care asigură președinția COP20, reprezentanți ai Ministerului Energiei și mediului de afaceri și ministerului Mediului, ai societății civile, ai ONG-urilor de specialitate, printre care Ecotic, Greenpeace, Reper21, Asociația Română a Apei, ai unor instituții de învățământ, printre care Școala Centrală din București și Facultatea de Energetică din cadrul Universității Politehnice din București, precum și unii jurnaliști se numără printre cei care acordă atenţie acestui obiectiv în care se implică artista Medeea Marinescu, n calitatea sa onorabilă şi responsabilă deopotrivă de Ambasador pentru România într-o activitate care unifică lumea internaţională.  
 
Pe 27 mai Medeea Marinescu şi-a aniversat ziua sa de naştere. Cea mai aproape de inimă urare: La mulţi şi frumoşi ani!  
 
(Aurel V. ZGHERAN)  
 
Referinţă Bibliografică:
Medeea Marinescu. Vocaţie şi calea ei / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1610, Anul V, 29 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!