CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1607 din 26 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Despre Stela şi Arşinel - o carte mâine, ca şi azi, actuală
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sunt nume fireşti! Stela Popescu şi Alexandru Arşinel! Vrednice însă, de a fi străluminate într-un nimb! Ele transmit afară de identitate, o stare de comuniune optimistă, depăşind propria urzeală de gânduri a fiecăruia în parte, adunând spectatorii în uniformitatea voioşiei cum nu pare să o mai fi făcut-o un alt cuplet comic şi cu atât mai puţin să o facă azi cineva.  
Stela şi Arşinel! Sunt izvorâtori de armonie şi împăcarea de sine, zdrobitori ai peretului dintre oameni, ziditori de pace, bunătate şi voie bună fără alt ciment şi alte cărămizi decât pacea, bunătatea, voia bună însele!  
Stela şi Arşinel sunt nume şi sunt ecou! Un ecou pentru sănătate şi curăţire mintală! Când bat la timpane ciocanele zgomotoase a toată ciudata formă de manifestări cu pretenţie de spectacol, fără să fie, salvarea e la ecoul acesta reversibil. El se aude întocmai pe când înfloreşte dialectica râsului cu sila, a celui mânzesc, ori a celui prostesc, inapt să creeze plăcerea din haz şi bucurie, veleităţi incluse în cultura comediei elevate jucate de către artişti profesionişti.  
Din acest unghi de analiză, artiştii titani ai Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti sunt călăuzitori în contrast spre cultura spectacolului magnific, deviant totalmente al prostului gust către cine îl preferă şi merită! Spectatorii care aderă la o viaţă estetizată de teatrul eminamente teatru, în ce-i priveşte pe maestrul Alexandru Arşinel şi maestra Stela Popescu, teatrul cu umorul axiomatic, se îndreaptă spre ascultarea conştiinţei educate. Acest mediu se află la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Calea Victoriei, Bucureşti!  
Alături de Stela şi Arşinel, aici e o pleiadă lucitoare de artişti cu inimi în slujba spiritului artei teatrale, numai şi numai pentru deplinul bine sufletesc al spectatorilor. Pentru toţi, în comun, artişti şi public, ziua de 23 mai 2015 a intrat în alcătuirea intimă a unei biografii scrise de către un mag al condeiului: Aurel Storin! O biografie scrisă ca o iubire pe o carte, de către liricul cărţilor, Aurel Storin: „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel: o pereche fără pereche”.  
Bijuterită fragil, aspectată de Editura „Allfa”, care o făptuieşte, cu o grafie îngrijită şi fotografii de avere livrească, la Bookfest, Bucureşti, 2015 s-a ivit o carte de durată, care va rămâne şi va fi citită cu plăcere peste cinci sute de ani - deocamdată, apoi se va reedita, căci limba, pesemne, va mai trebui adaptată progresului lingvistic de atunci. Nu e nicio glumă, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel au fost, sunt şi vor fi stâlpii istoriei teatrului şi cinema-ului românesc, iar scrierile ce ilustrează biografiile lor, mâine vor fi documentul istoriei. Apreciabilă faptă a autorului cărţii, scriitorul Aurel Storin care înoată parcă, dus de curentul apei narative prin poveştile de viaţă a celor doi apreciaţi artişti!  
Au fost prezenţi la locul faptei, nu alta decât o lansare ceremoniosă, prezentată foarte inspirat, cu acurateţe, eleganţă şi relevanţă de către PR&Secretar Literar Artistic,  
Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, Oana Georgescu, alături de Stela Popescu și Alexandru Arșinel, artiști, colegi de tetru cu protagoniştii cărţii, însoţiţi sau urmaţi, ori amândouă, de către, actorul Vasile Muraru, personalități cultural-artistice, din showbiz, admiratori, fani... Monalisa Basarab, Valentina Fătu, Ana Maria Donosa, Paul Talaşman, Raluca Guslicov... sunt câteva din numele celor care i-au omagiat prin prezenţă pe colegii lor, maestra Stela Popescu şi maestrul Alexandru Arşinel.  
„Stela Popescu”, scrie autorul cărţii, „câștigă. Ea și-a câștigat, în primul rând, dreptul de a fi o actriță de succes. Ea nu poartă numai norocul de a fi posesoarea unui talent extraordinar; ea și-a construit cariera prin efortul de a face față talentului său, prin inteligența de a fi la timp, exact acolo unde trebuie să fie...”. Acelaşi scriitor, Aurel Storin, căruia i se datorează prezenta bijuterie de carte biografică, „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel: o pereche fără pereche” îl creionează cu aceleaşi măsuri de pasteluri şi pe maestrul Alexandru Arşinel: „Pentru mine, Arșinel este «the King». Îl privesc, uneori, cum acoperă și timpul, și spațiul, și sufletul spectatorului și îi admir dorința sinceră, netrucată, de a fi peste tot. El crede în publicul lui, și în familia lui, și în meseria lui.”.  
Ce-ar fi o carte biografică fără coordonate trezitoare de interes şi preţuire?! Ce s-ar alege din ea, ce soartă ar aştepta-o?! Soarta distrugerii şi uitării, de bună seamă! Cum cartea biografică făptuită de către scriitorul Aurel Storin oglindeşte doi artişti nemuritori ai teatrului şi cinema-ului românesc, ea va înainta spre urmaşi pe o cale inversă timpului. Cu cât va fi citită mai târziu, cu atât va vorbi despre doi artişti geniali şi din actualitate.  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Despre Stela şi Arşinel - o carte mâine, ca şi azi, actuală / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1607, Anul V, 26 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!