CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1593 din 12 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Garden Party 2015, solemnitate naţională, după 65 de ani şi 112 zile
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Evenimentul regal Garden Party, de la Palatul Elisabeta, aflat anul acesta (2015) la cea de-a şasea ediţie, a avut în continuitate însemnătate şi atmosferă întocmai aşa: regală! De la întâiul Garden Party (27 mai 2010), pe care Majestatea Sa Regele Mihai I l-a dedicat Alteţei Sale Regale Principelui Radu al României, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, până la ediţia actuală, ceea ce s-a format ca semnificaţie axiomatică este faptul că la Palatul Elisabeta o sărbătoare naţională cu specifice coordonate afective, patriotice şi o atmosferă cu adevărat galantă, etică şi estetică, este acasă!  
 
Încununată de prezenţa Familiei Regale a României, sărbătoarea zilei de 10 Mai este cea mai generos comunicativă a naţiunii române ce-şi are în fiecare an reprezentanţi de pretutindeni, în mijlocul cărora se încorporează elitele României, din toate domeniile. Mirarea, ingenuitatea, solemnul, eleganţa, comunicarea distinsă, limbajul decent, de la evenimentele organizate la Palatul Elisabeta induc cea mai selectă şi deopotrivă liberă asociere umană, aidoma celor despre care doar istoria poate vorbi, după drastica rupere de tradiţia, cultura şi armonia sărbătorilor regale, România înghiţind brusc şi silit o cu totul altă manieră de petrecere naţională, seacă de patriotismul pur şi neforţat! În decenii întunecate de osmoză adversă integrării în viaţa decentă spirituală şi materială a României au fost întunecate sărbătorile neamului şi s-au statuat decadenţa şi provizoratul istoric.  
 
10 Mai este ziua împlinirii a trei aspiraţii sacre naţionale ale românilor: în 1866 a sosit la Bucureşti şi a depus jurământ în faţa Parlamentului Prinţul Carol de Hohenzollern Sigmaringen; în 1877 Principele Carol I a proclamat Independenţa absolută a României; în 1881, Principele Carol I a fost ridicat la rangul de rege al României, România devenind regat. Aceste trei repere cardinale pentru întemeierea dezvoltarea şi consplidarea României moderne sunt considerente extinse şi puternice, pentru ca ziua de 10 Mai să fie ziua noastră naţională. De aceea, Parlamentul României a decis, la iniţiativa politicianului Puiu Haşoti, să fie instituită Zi Naţională!  
 
Astfel,10 mai, anul acesta, 2015, înveşmântat mai strălucitor ca în anii anteriori, nu mai poate fi doar o zi de colocviu şi festivitate restrânsă în medii în care istoria încă îşi are jilţul ei. Mulţimea prezentă a fost semnificativ numeroasă. Atmosfera a fost familiară, ferventă, entuziastă, solemnă. Nobleţea gestului, eleganţa vestimentară, voioşia au domnit peste atmosfera de la Garden Party, poetizată şi armonizată de concertul în aer liber interpretat de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, dirijată de col. Aurel Gheorghiţă şi de fanfara „Besaglierii” din Italia care a întruchipat armonia sonoră splendidă în piese muzicale de profundă vivacitate sărbătorească.  
 
Bacăul, ca în fiecare an a purtat la sărbătoarea de la Palatul Elisabeta un mesaj profund reverberant, prin fostul redactor şef al publicaţiei „Ziarul de Bacău”, Aurelian Chiscop, dr. Diana Georgiana Trifan, Aurel V. Zgheran copreşedinte, alături de prof. Marin Alexandru, al Uniunii Naţionale Culturale pentru Monarhie, precum şi prin alţi invitaţi.  
 
După 67 de ani şi 112 zile, naţiunea română s-a reconectat la propria sărbătoare naţională, 10 Mai, zi care a readus în atenţie detalii capabile să retrezească interes pentru civilizaţie, eleganţă, nobleţe sărbătorească, pentru istoria fiinţei neamului, pentru adevărul istoric, adus uneori în mijlocul conflictelor de interese politice care însă, graţie consecvenţei cunoscute a politicianului Puiu Haşoti abia azi iese la lumină şi rodeşte! Prezenţele artiştilor, unii dintre ei membri sau simpatizanţi ai Uniunii Naţionale Culturale pentru Monarhie, ale oamenilor de cultură, ale elitelor româneşti au răsfrânt o lucire a armoniei de fiecare dată atrăgătoare de grupuri de admiratori. Printre ei: Marina Voica, Stela Enache, Grigore Leşe, Maia Morgenstern, Vasile Muraru, Bianca Brad, Alina Sorescu, Dan Puric, maeştrii Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, Vasile Moldoveanu, tenor, Dan Grigore, pianist şi mulţi alţii. Au fost, de asemenea, prezenţi cunoscuţi oameni de presă (Mihai Gâdea, Oana Stancu, Andreea Esca...etc), politicieni, personalităţi din mediul academic, sportivi ( Hagi este în fiecare an prezent)... Într-un cuvânt, Garden Party-ul de la Palatul Elisabeta, organizat pe 10 mai e un reînceput de clasicitate în dimensiunea unei vârste noi a sărbătorii regale, de acum, iarăşi sărbătoare naţională!  
 
Ieşirea la balcon a Alteţelor Lor Regale Principesei Moştenitoare Margareta, Principelui Radu, Principesei Maria, Principelui Nicolae ai României, apoi coborârea Alteţelor Lor Regale în mijlocul mulţimii au indus solemnităţii strălucirea armoniei depline. Zilei i s-a dedicat o festivitate şi deopotrivă exegeză cuvenită sărbătorii naţionale a României, omagiate de românii de pretutindeni - ca şi în anii precedenţi, basarabenii au fost prezenţi în număr mare şi anul acesta.  
 
Neprezentă la eveniment, Majestatea Sa Regele Mihai I nu a lipsit spiritualiceşte nici o clipă. Yakerii Acrobaţi, survolând Palatul Elisabeta au salutat cu onor pe Majestatea Sa, într-un spectacol aviatic foarte agreabil! Un spectacol uniform cu cel de la sol, unde reprezentanţii naţiunii române, prezenţi la Garden Party-ul de la Palatul Elisabeta, din 10 Mai 2015 au semnificat mesajul unanim: „La mulţi ani, Majestatea Voastră!”, „La mulţi ani, Alteţele Voastre Regale”, „La mulţi ani, România!”.  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (Foto: Daniel Angelescu)  
 
Referinţă Bibliografică:
Garden Party 2015, solemnitate naţională, după 65 de ani şi 112 zile / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1593, Anul V, 12 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!