CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1553 din 02 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Marian Stere Un artist îndrăgit de toţi artiştii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Iubirile şi bunătatea inimii sunt nişte herghelii ale poetului şi cântăreţului, ce-aprind viaţa cu foc sufletesc şi-o împart în clipe neieşite din timp dar plecate câteodată pe plans ori surâs, până departe, şi-ntoarse pe cai şi vulturi! Poezia, cântecul, iubirea, bunătatea, ca vinul au un clondir de cleştar sărutat de guri însetate. Nici zeii, dacă nu savurează parfumul, soarele şi spiritul din el, nu sunt mai presus de poeţi şi cântăreţi care combină iubirile, pasiunea, duhul cu seva de mirt.  
 
Le-a combinat cu sete şi poetul, glăsuitorul cântecului, omul undelor radio, Marian Stere, şi le-a preschimbat în izvor viu, cu fiinţă şi spirit plecat din fântăniţă umană apoi vărsată în fluviu cosmic.  
 
„Nec possunt vivere carmina/ Que scribuntur potoribus aquae./, „Nu pot dăinui cântecele/ Scrise de băutori de apă.”/ (Horaţiu). Nu, sigur că nu! Apa băută de Marian Stere e apă de busuioc, de iasomie, de mărul vinei, de strugurele iertării, de trandafirul dragostei, de crinul sufletului. De aceea, lira şi pana au zburdat pe fibrele sufleteşti ale sale şi au zămislit vers şi melodie pe care simfonia şi psalmul le proslăvesc. A compus poezie şi a glăsuit cântec de fraternitate cu melancolia dar şi cu voioşia, amândorura oferindu-li-se ca amvon!  
 
Este un artist pe chipul căruia răzbate un ceva din geniul ce-a asigurat umanităţii geneza, evoluţia şi veşnicia: bunătatea şi veselia! Este un om foarte de treabă. Dacă ar fi în mijlocul unei mii de oameni, ar vorbi cu toţi, ar râde cu toţi. Într-un pârâu rubiniu de veselie îşi clăteşte dimineaţa ochii şi de aceea ei au cuprinsă în lumina lor buna dispoziţie pentru toată ziua. Această bună dispoziţie îi sporeşte lucrul şi îi înnobilează inspiraţia. Scrie, cântă, roboteşte la radio, oste omniprezentul şi omniscientul a tot ce mişcă în arealul evenimentelor cultural-artistice din lumea românească, nouăzeci şi nouă la sută săracă lipit, putred de bogată, restul!  
 
Marian Stere, este omul ce-mbogăţeşte cu bucurie şi prietenie întâlnindu-l, dacă nu în persoană, măcar cu mijlocirea minunii şi deopotrivă năzbâtiei omeneşti numite Internet, care e în stare să creeze ocazia de a sta de vorbă cu inima lui Marian Stere. Legile uzurii nu se ating de acest artist! Priviţi-l în urmă cu ani mulţi, priviţi-l şi acum: veţi vedea pe unul şi acelaşi! Un tânăr atunci şi azi, cu o stare de spirit, atât de impetuoasă şi abundentă încât ar avea de unde da şi altora!  
 
Un tânăr care compune vers şi cântă admirabil, un truditor la microfonul radioului, de dragul muzicii şi din respectul pentru oameni!  
 
Nimeni nu bea vinul în podgorie, lângă butuc, dar îi primeşte îngerul din cupă în crame, ori unde vrea să instaleze conducte spre rai. Întocmai, cuvântul şi muzica nu zboară direct din pană şi liră, ci, dor trecând prin artist, izbucnesc mai departe. Aşa un artist, pe care-l îndrăgesc toţi artiştii este Marian Stere!  
 
Aurel v. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Marian Stere Un artist îndrăgit de toţi artiştii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1553, Anul V, 02 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!