CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1550 din 30 martie 2015        Toate Articolele Autorului

Lamia Beligan. Artistă lângă tată şi stejar
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pânzele ceţii uitării nu se aştern peste colosalii actori care sunt ziditorii templelor Thaliei, dar şi oştenii lor din creneluri ce le apără în vremi şi deasupra vremilor! Nu sunt uitaţi actorii, întâi pentru că ceea ce au clădit şi clădesc ei e operă, apoi pentru că după ei rămân timpul, viaţa, omul, natura ca urme ale lor! 
  
Maestrul Radu Beligan, unul dintre titanii actori români este fundaţie, este, zid, este oştean în creneluri, este istorie în act, faţă de care mişcarea timpului e lentă pentru că timpul îl urmează, nu maestrul urmează timpul! Durativă fără a fi iterativă, vasta activitate artistică a maestrului azi nonagenar, e operă unică şi solară! De bună seamă că multe, multe pleiade de actori români vor face peste timp recurenţă de amintire, exemplu şi omagii la răscrucea veacurilor şi mileniilor acestora în care Thalia însăşi n-a fost evocativă pentru altarul şi rugul scenei şi ecranului cu aceeaşi forţă ca maestrul Radu Beligan. 
  
Ce trebuie să simtă o ţară binecuvântată cu un asemenea titan al culturii şi artei sale? De bună seamă, ceea ce simte mama topită de iubire, pentru pruncul surâzând în somn nezbuciumat. Dar, ce poate să simtă copilul pentru un părinte al cărui nume este la efigia unei patrii?! 
  
Cunoaşterea unui asemenea sentiment nu poate să se bazeze decât pe realitatea celor în cauză. Doar pe această realitate! Mândria aceasta şi iubirea aceasta nu pot fi inserate în mândrie şi iubire scrise de către cineva, despre altcineva! Mândria aceasta şi iubirea aceasta, dacă le-ar ermetiza fiii, este greu de crezut că altcineva nu greşeşte colorându-le şi dezvăluindu-le în cuvinte. Nu ajunge să decoltăm un veşmânt ca să se vadă o inimă! 
  
De aceea, vorbind acum despre actriţa Lamia Beligan, fiica maestrului Radu Beligan, mândria şi iubirea nu sunt oglindite cu mai limpede adevăr în nimic decât în chiar chipul uman şi chipul artistic al Lamiei Beligan! Dificil, dar şi inevitabil de relevat dacă avantaj sau greutate uneori a însemnat în pragurile carierei pentru Lamia Beligan, faptul de a fi fiica celebrului actor Radu Beligan. Ajutor sau greutate, Lamia Beligan este vlăstarul unui stejar! Un vlăstar crescut maiestuos, nu umbrit de stejar, un vlăstar ajuns azi deja arbore cu forţa şi maturitatea sa, cu frunza şi ghindele sale, cu cerul ei, cu umbra ei! 
  
Este o actriţă cu har, adorabilă, cu fibre morale, muncitoare, serioasă, tenace, independentă, cu ardoare, cu frumuseţe, cu strălucire, cu lumină de topaze în oglinda de cer a privirii, o corpolenţă suplă, accente de umor, generozitate, fineţe, eleganţă, bunătate…! Dacă ştie cineva că e fiica maestrului Radu Beligan o îndrăgeşte, dacă nu ştie o îndrăgeşte! 
  
În sumum de analize afective, identitatea actriţei Lamia Beligan ţine şi nu ţine seama de faptul că este fiica maestrului Radu Beligan! 
  
Venise vara anului 2014. Ce repede a venit vara aceea, parcă nici nu avusese alte anotimpuri anul! Macii sălbatici incendiaseră câmpiile, grâul le poleise cu aur! În sălile de spectacole din ţară cădeau pe rând cortinele, canicula strecurându-se pesemne şi ea la umbră şi biruind-o. Maestrul Radu Beligan continua să joace, în unele reprezentaţii cu fiica sa, Lamia. Privirea cu dragoste la acele spectacole ţin acum şi vor ţine mâine loc de drag şi de dor! 
  
O frumoasă artistă lângă un frumos maestru care îi este tată şi stejar! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Lamia Beligan. Artistă lângă tată şi stejar / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1550, Anul V, 30 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!