CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Marturii >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1533 din 13 martie 2015        Toate Articolele Autorului

Marcel Dragomir. S-a stins unul dintre cei mai mari melodişti...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Potirul anotimpului din care timpul bea soare, primăvara anului 2015 a dat lumii muzicale româneşti sorbituri de tristeţe şi singurătate: compozitorul de muzică uşoară Marcel Dragomir s-a stins! Un început înfrigurat de martie face iarăşi apologia nefastului destin de artist în cursă cu sine! Compozitorul ieşise mai de mult din verva scenei, ecranului, undelor radio şi se retrăsese într-o relaţie interpersonală cu doar lumea sa interioară!  
 
„Îl iubesc ca pe lumina ochilor mei şi o voi face pentru eternitate. Este virusul acesta cumplit, care bântuie de vreo lună”, îl plânge sfâşietor fiul Rareş Dragomir, vorbind despre ravagiile unui virus scăpat în sălbatică libertate primăvara. „S-a manifestat ca o gripă, a luat pastile, în prima fază i-a trecut, a recidivat, i-a urcat temperatura foarte mare, 39, şi i-a cedat organismul. Ultimul dialog a fost în jurul orei şase, şapte când vorbeam despre fetiţa mea şi despre mama că este ziua femeii şi că le-am făcut surprize cu flori”, spunea fiul compozitorului, postului de televiziune Antena Stars.  
 
Gripa încărcase umerii fizici ai compozitorului, dar cei sufleteşti erau de mult apăsaţi. Îl mâhnea lina cărare pe care se duc încet melozii noştri, îl mira pâlnia căscată de estuar în care năvăleşte nemoderat torentul de zgomote zise muzică! S-a stins cu acest lăuntric spin ce l-a chinuit poate că până în ultima secundă de conştienţă!  
 
„Cu mare durere în inimă şi în suflet vă anunţ pe toţi cei care l-aţi cunoscut şi i-aţi iubit muzica sa că minunatul om cu suflet de aur, tăicuţul meu scump, familist până în măduva oaselor, soţ delicat, taă şi mare creator de muzică... a plecat la ceruri... acolo unde e «un albastru infinit». Dumnezeu să-ţi odihnească sufletul, să-ţi lumineze calea şi să te vegheze tăticul meu iubit!”, a scris pe pagina sa de Facebook, Rareş Dragomir.  
 
A plecat compozitorul...! Trebuia să mai rămână, trebuia să continuie...! Radioul până mai ieri îi fusese ulucul revărsării sufletului său în eter, dar de la o vreme, în prea puţin ungher i s-a înghesuit o prea multă comoară muzicală românească, de la strălucire înspre penumbră; televiziunea, până mai ieri fusese vitrină pentru cristalurile scumpe ale şlagărelor sale, dar de la o vreme ajunsese tejghea cu marfă. Întreaga cultură românească a fost, de fapt, drumul cu dale al conştiinţei, darde la o vreme s-a croit în cărăruie a caruselului despiritualizat...!  
 
„E dureroasă vestea că s-a stins unul dintre cei mai mari melodiști ai muzicii ușoare românești, melodiști pe filiera Temistocle Popa, Camelia Dăscălescu, Florin Bogardo, Cornel Fugaru și alți mari compozitori, care din păcate ne-au părăsit în ultimii ani. Marcel Dragomir sunt convins că a plecat și cu o durere în suflet, o durere nu numai a lui, ci și a tuturor compozitorilor de muzică ușoară. Vorbeam des cu el la telefon și îi simțeam în glas deznădejdea văzând că el, un compozitor cu sute de șlagăre, asemenea altor colegi de breaslă, este total marginalizat, creațiile lui nedifuzate la radio, la televiziune, neincluse în programul marilor festivaluri”, a afirmat, pentru AGERPRES, prezentatorul Octavian Ursulescu.  
 
Întotdeauna apropiat artiştilor români, ecou lin al vocii sufletelor lor, oglindă limpede a firilor şi roadelor „copacilor”, cum a cântat Aurelian Andreescu şi Jolt Kerestely cosmosul sufletesc uman, prezentatorul Octavian Ursulescu, ştiindu-l atât de bine pe compozitor nu se poate să nu aibă dreptate în ceea ce spune acum, cu vocea-i de această dată vălurită de o sensibilitate ce se simte, în vorbirile sale pe la televiziune unde, dintr-odată se rezideşte din cenuşă chipul şi numele Marcel Dragomir!  
 
Rar, undeva se cânta, se auzea o melodie compusă de Marcel Dragomir, în ultimul timp! Se tăiase setea de cântec mirabil cu sare de cântec gol! Marcel Dragomir parcă nici nu fusese vreodată! Ici, colo, mai încăpeau creaţiile sale muzicale! De bună seamă nu-l uitaseră colegii din orizontul muzicii uşoare româneşti, dar nu mai era loc pentru el de cealaltă parte, în „delicateţea” muzicii înnoite!  
 
„Marcel Dragomir de acolo de sus speră că muzica lui va dăinui așa cum merită și sper și eu din toată inima că interpreții care au făcut șlagăre din cântecele lui, și nu sunt deloc puțini, vor continua să îi cânte melodiile, să îl cinstească așa cum se cuvinte și poate măcar acum, câteva zile, pentru că știu că pe urmă totul se va uita, posturile de radio și de televiziune vor difuza piesele lui atât de frumoase”, a spus, de asemenea, prezentatorul Octavian Ursulescu, în cuvinte poate că şi ele sortite a avea ecou la vremea rostirii, stingându-se apoi, încet, ca tristul fir de flacără ce a ars până la reabsorbirea în eternitate a unuia dintre oamenii de valoare ai României, compozitorul Marcel Dragomir.  
 
S-a născut pe 30 octombrie 1944, la Câmpina. A făcut studii muzicale la Liceul „George Enescu” din Bucureşti (1961 - 1966), apoi la Conservatorul Bucureşti (1966 - 1971). A fost profesor de clarinet-saxofon la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti (1971 - 1982) şi redactor principal la Radiodifuziunea Română din Bucureşti, secţia de creaţie, (1984 - 1994), a realizat emisiuni de radio şi de televiziune, a făcut parte din jurii de concursuri de muzică uşoară, naţionale şi internaţionale (Bratislava - 1972, Dresda - 1984, Slîncev Briag - 1986). A compus muzică uşoară, muzică de teatru şi film. A fost distins cu premii de creaţie la festivalurile de muzică uşoară de la Mamaia (1974), Sopot-Polonia (1979) şi Rostock - R. D. Germană (1980), a primit premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (1979).  
 
A fost unul din cei mai mari compozitori români ai ultimilor patruzeci de ani care a debutat în anul 1972 cu piesa „N-aștepta”, interpretată de Aurelian Andreescu. De la debut, până la sfârşitul vieţii (au rămas neterminate ultimele sunete pe schiţa unui portativ) a compus muzică. A lansat șlagăre fără număr, devenite emblematice pentru muzica uşoară românească. A colaborat la coordonatele rodniciei şi sublimităţii muzicale cu mulţi interpreți de muzică ușoară, printre care Angela Similea, Mirabela Dauer, Elena Cârstea,Marina Voica (între altele cu şlagărul premiat "Ce vrei tu, Mare albastră") , Aura Urziceanu ( "Mai rămâi şi nu plecat iubirea mea"), Silvia Dumitrescu, Corina Chiriac, Cornel Constantiniu, Emilia Dițu, Stela Enache, Mihaela Mihai, Mihaela Runceanu ș.a., (Angela Similea şi Mirabela Dauer, fiind interpretele care au fructificat cu deosebire această colaborare).  
Dintre toţi reprezentanţii Generaţiei de aur compozitorul Marcel Dragomir era între cei mai activi: în ultimii ani a cucerit la Mamaia o dată trofeul şi altă data premiul II , iar în urmă cu doar câteva luni a înregistrat două frumoase compoziţii cu duetul Luminiţa Dobrescu - Florin Piersic.  
  
 
În sublim nu e niciodată loc decât de justă măsură! De vreme însă, ce ziua de azi are, ca şi ziua de ieri, tot douăzeci şi patru de ore, prea agresivul exces de cântec a umplut vârf ziua, ora şi clipa, iar paharul sufletului e aproape gol, zi de zi, clipă de clipă, pentru tot mai mulţi surzi la melodie! Îl durea aceasta pe compozitor! Fără să spună, îl durea! Aşa a părăsit compozitorul lumea îmbătată şi-n tangaj pe valurile a altceva decât ce e fluviul muzicii, cu această durere!  
 
Azi spun despre durerea aceasta fiul artistului, Rareş Dragomir, prezentatorul Octavian Ursulescu, solişti, confraţi muzicieni, o simte publicul mângâiat cândva, graţie atâtor fermecătoare cântece pe care le-a creat compozitorul Marcel Dragomir! Mâine, dacă istoria muzicii uşoare va avea dreptul ei la mărturie, o va spune iarăşi, atunci când va fi momentul!  
„Cum Marcel Dragomir a debutat cam odată cu mine (am fost în juriu şi co-organizator la festivalurile «Club A»”, rememorează prezentatorul Octavian Ursulescu, „pe când el cânta în formaţia Modern Grup), carierele noastre s-au intersectat adesea. Primul său premiu l-a obţinut la cea dintâi emisiune pe care am prezentat-o la TVR, «Tele-Top», apoi i-am anunţat cu bucurie distincţiile, de la microfonul moderatorului, la atâtea şi atâtea competiţii muzicale, nu mai vorbesc de show-urile TV, festivalurile unde am fost împreună. Mă bucur mult că am reuşit să-l conving (relativ retras, dotat cu mult bun-simţ, era genul care ieşea rar în public), în 2011, să facă parte din juriul festivalului internaţional «Dan Spătaru» de la Medgidia, unde-l propusesem. Atât primarul Marian Iordache, cât şi directorul festivalului, Daniel Gheorghe, au fost impresionaţi, descoperind cu uimire un mare compozitor nicidecum cu ifose, ci modest, curtenitor, punctual, blând şi mai ales de o obiectivitate rară la jurizare. Apoi, cum aş putea uita minunatele emisiuni ale lui Titus Munteanu cu «orchestra compozitorilor», în care Marcel era şi un actor înzestrat, pe lângă secvenţele vocale savuroase, alături de Ion Cristinoiu, Cornel Fugaru, Horia Moculescu, Marius Ţeicu, Marian Nistor? Deloc întâmplător, toţi cei de mai sus cântau foarte bine, Dragomir însuşi având chiar câteva succese de top în această postură, culminând cu neuitatul şlagăr «Te-am căutat». În noiembrie 2014, după cele două mari succese de la Mamaia (Trofeul şi, anterior, un premiu I), Marcel Dragomir avea să intre pentru ultima dată în studioul lui Marius Mitrofan (la rândul lui apreciat solist la Teatrul naţional de operetă şi musical «Ion Dacian»). Cu acea ocazie avea să ne propună o colaborare inedită şi senzaţională, dintre vedeta Luminiţa Dobrescu, venită special din Italia, şi marele actor Florin Piersic. Puteţi asculta cele două sensibile ultime înregistrări semnate Marcel Dragomir pe you tube, unde îl puteţi de asemenea revedea în emoţionante secvenţe filmate de Mitrofan... Marcel Dragomir a fost dăruit cu harul divin al făuritorului de melodie, fiind un exponent de frunte al şcolii româneşti de gen. La disparitia sa, Antena Stars şi B1 TV i-au consacrat emisiuni speciale, la care am participat: de ce nu mă mir că n-a făcut acelaşi lucru televiziunea publică? Atât la TVR, cât şi la SRR ultimul R ar trebui eliminat, pentru că ele sunt tot mai puţin legate de fenomenul artistic tradiţional românesc, uitând că dacă ele există, acest lucru se datorează marilor valori pe care azi le ignoră...”  
  
 
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Marcel Dragomir. S-a stins unul dintre cei mai mari melodişti... / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1533, Anul V, 13 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!