CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1530 din 10 martie 2015        Toate Articolele Autorului

Nelu Ploieşteanu. Seri boeme
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Să fie ultimul stegar al cântecelor lăutăreşti pe care au crezut şi cred mulţi că le-au cântat şi le cântă, curate, încărcate până în profunzime cu tonusul boem şi melosul încapsulat în suflet, apoi dat pe plânsul viorii şi acordeonului, cu suflet cu tot, celui în stare să-şi rupă hainele de pe el în vâltoarea ofurilor sale trezite de cântec?! Să fie ultimul lăutar neaoş în ţara unde se plânge, se înveseleşte, se iubeşte şi se vinde cu vioara şi cântecul la ureche?! Da! Şi e ultimul martor al clinchetului de pahar cu soare lichid, la masă cu cei doi prieteni boemi şi artişti cât muntele: Gheorghe Dinică şi Ştefan Iordache. E ultimul martor al prieteniei clădite la „Şarpele Roşu” şi frânte numai fizic de plecarea pe rând a celor doi grăbiţi de eternitate în braţele sale reci şi misterioase. 
  
Nelu Ploieşteanu e un artist cu rară fineţe şi grijă să nu supere, să aleagă într-un grup un loc măcar cu o jumătate de pas în urmă, să nu se înghesuie ca păunul în faţă, să-şi măsoare fiecare silabă, să se poarte manierat. Pare sobru, dar nu e morocănos, are o anume solemnitate în atitudine, dar nu vorbeşte şi nu face gesturi neglijente, cu atât mai puţin arogante. Această solemnitate nu e poză, e educaţie, bun simţ, caracter natural! Nu e nimic nici scorţos, nici împietrit în gestica şi vocabularul lui. 
  
Cântă cu o voce caldă cântece luate de la rădăcină, nestricate, alese şi lăsate în culoarea şi forma iniţială. Prin el, cântecele cele bune şi neînlocuibile, nici doar într-un sunet, nici doar într-un vers, renasc şi trăiesc. Dar cine le va purta mai departe când într-o zi Nelu Ploieşteanu va fi doar o amintire? El este azi un artist excepţional, dar va fi evaluat egal cu valoarea lui ceva mai târziu! Din păcate! 
  
Nelu Ploieşteanu a adus din trecutul magnific lăutăresc mult şi va lua într-o zi cu el totul! Ce va mai rămâne atunci? Dacă n-ar mai fi într-o zi cântecele lui Nelu Ploieşteanu, vor fi în urma lor numai cântecele necântec de la măgăoaiele barurilor, din căştile înfipte în urechile copiilor care vor avea de suferit de pe urma asediului manelelor, din telefoanele mobile şi ele încărcate de otravă sonoră…! 
  
Nelu Ploieşteanu e nu numai un artist, e un model! A muncit şi a fost serios întreaga lui viaţă. Îl cheamă, de fapt, Ion Dumitrache (Nelu Ploieşteanu e nume de scenă). S-a născut pe 16 decembrie 1950, la Ciorani. A început să cânte pentru câştigarea pâinii celei de toate zilele de la optsprezece ani, când a rămas fără tată. Pe lângă voce a învăţat să se acompanieze şi instrumental la acordeon şi pian. Şi-a efectuat stagiul militar, obligatoriul de atunci stagiu militar de un an şi patru luni, la Braşov şi Timişoara, după care, în 1970 s-a mutat in București, la o rudă. Aici a cântat şase luni la acordeon, la Teatrul de revistă Ion Vasilescu, avându-l ca dirijor pe Ion Albeșteanu. Ulterior, făcându-se deja cunoscut şi apreciat, devine solicitat să cânte la restaurantele „Caraiman”, „Bulevard”, „Doina”, „Caru’ cu Bere”, „Crama Domnească”... 
  
Prima ieşire peste hotare a sa are loc în anul 1979, când, alături de Ansamblul „Mugurelul” va efectua un turneu de spectacole în Franța, Italia, Belgia și Olanda, pentru ca aceasta să nu fie decât un premers al altor turnee de succes în Italia, din nou, Spania și Germania. Împărţea anul în două: şase luni cânta în străinătate şi şase luni în ţară. 
  
În perioada sa de la „Şarpele Roşu” s-a închegat o prietenie din care vor zbura pe caii spiritului cântece romantice, culese din vechime şi reclădite pe temelia boemei în aburul unui pahar de vorbă de duh, în fumul ţigarei prietene contra ofului şi singurătăţii, cu veşnicii Gheorghe Dinică şi Ştefan Iordache. A lansat albume, a cântat în spectacole fără număr, i s-a oferit „mierea” străinătăţii, dar n-a primit-o, rămânând întotdeauna acasă pentru că vechea muzică românească s-ar ciocni devastator, de civilizaţia vestică. Şi-apoi, nici dorul de familie nu l-ar lăsa în pace! 
  
Cântecul şi dragostele lui Nelu Ploieşteanu nu-şi pot schimba casa, deoarece acasă pentru ele, în vecie nu poate însemna altundeva decât numai şi numai în România! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Nelu Ploieşteanu. Seri boeme / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1530, Anul V, 10 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!