CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1515 din 23 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Toto Cotugno. Un nou concert mirabil, la Sala Palatului, pe 27 februarie
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Încep să aburească ocheanele de gheaţă ale anotimpului înfrigurat, pregătit a pleca din timp, căci trec ultimele zile din februariele lui 2015. Dar nu se absoarbe în zenit iarna aceasta, înainte de a face un bine sufletesc! Până încă o mai zăresc ochii, ea revarsă raza spirituală a unui concert uniform cu esenţele umane, pe lângă viaţă: plăcerile! E un concert cu Toto Cotugno a cărui intenţionalitate nu e alta decât de a readuce frumosul şi fericirea muzicii pe care mirabilul artist italian le-a dăruit repetat publicului său din România, saturat de adjective pentru ce pare de atâtea şi atâtea ori, fără să fie, spectacol muzical, şi însetat de spectacol adevărat, grandios, cu pastă compactă de sonoritate şi coloristică valoroasă şi încântătoare!  
 
Un concert cu Toto Cotugno e bucuria însăşi, în amănunţirea clipă de clipă a trăirii totale a muzicii! S-a ajuns a fi mit muzica supremă cum e cea cântată de Toto Cotugno, în mijlocul unei obosiri morale şi corporale a românilor prinşi în vârtejurile unor teme sociale disperate. Uită tot românii, ascultându-l pe Toto Cotugno! Le este atât de drag acest artist! De ce-ar mai exista ei, artiştii, dacă nu izvor de dragoste alinătoare ar fi, căci arta nu-i altceva decât fântâniţa acestui izvor?! Preponderenţa romantismului, melodicitatea tulburătoare, lirismul vocii lui Toto Cotugno sunt cea mai mătăsoasă cămaşă sufletească de primenit pentru spectatori, sunt voioşie, farmec, iubire proaspătă pentru cei ce se-ndeamnă de propria-i ardoare să-l vadă pe artist.  
 
Pe 27 februarie (2015) va cânta la Sala Palatului, iarăşi, Toto Cotugno! Se ştie de azi că nu este timp de stat în cumpănă. Locurile se umplu cu fiecare oră din zi! E nevoie de urgentă consonanţă între hotărâre şi preferinţă, pentru că orice mâine poate însemna pierderea ocaziei întâlnirii cu unul dintre cei mai iubiţi artişti, unul dintre mai puţinii care nu sunt statui din timpul vieţii, conversează cu oamenii, nu refuză să ofere un autograf, primeşte cu cel mai omenos gest să scoată o fotografie cu un admirator!  
 
Vor răsuna iarăşi, aşadar, la Bucureşti, hiturile „L’Italiano“, „Serenata“, „Insieme” 1992”, „Figli”… Din 1993, când a cântat pentru întâia dată în România, la festivalul „Cerbul de Aur”, până azi, Toto Cotugno a revenit de multe ori la noi în concerte sau ca invitat la unele televiziuni. „Sunt foarte legat emoţional de aceasta ţară”, spune artistul, „pentru că am cunoscut mulţi români cu care am lucrat şi am colaborat foarte bine. În România mă simt ca acasă!”.  
 
Din repertoriul său, peste patru sute de piese au fost interpretate în timp de celebri artişti cum ar fi Joe Dassin, Dalida, Adriano Celentano, Fausto Leali, Gerard Lenorman, Luis Miguel, Michel Sardou, Mireille Mathieu, Peppino di Capri, Ricchi e Poveri, Jose Luis Rodriguez şi de mari orchestre precum Pourcel, Caravelli, Paul Mauriat. Înregistrate în peste o sută cincizeci de milioane de discuri şi optsprezece albume, piesele lui Toto Cotugno s-au vândut pretutindeni în lume. Este singurul cantautor câştigător al marelui premiu al Festivalului de la Sanremo („Solo noi”), 1980) şi, totodată, singurul cântăreţ italian care a câştigat concursul Eurovision („Insieme”, 1990). Pe scena festivalului de la Sanremo, douăzeci şi nouă de melodii din concurs, interpretate de Toto Cotugno sau de alţi cântăreţi italieni şi străini, din 1970 până în 2010 l-au avut ca autor pe Toto Cotugno. A participat la acest festival de cincisprezece ori, ca interpret (de două ori cu grupul „Albatros”, 1976, 1977), şi a cucerit locul doi de şase ori („Serenata”, 1984 ; „Figli”, 1987 ; „Le mamme”, 1988 ; „Emozioni”, 1989 ; „Gli amori”, 1990 ; „Come noi nessuno al mondo”, 2005). Hitul său „L’italiano“ este considerat cea mai fredonată melodie italiană din toate timpurile, după „Volare” de Domenico Modugno. Înregistrat în 1983, acest hit este cântat de peste o sută şaizeci de interpreţi internaţionali.  
 
Concertul susţinut pe 27 februarie 2015 de către compozitorul, textierul, instrumentistul - la nouă instrumente -, interpretul Toto Cotugno, este organizat de Project Events. Acompaniamentul muzical va aparţine Orchestrei Simfonice "Surâsul Tinereţii", orchestră cu o plurivalentă gamă de genuri muzicale.  
 
„Le mamme”, „Emozioni”, „Quelle sere”..., multe alte piese muzicale nepieritoare vor fi reauzite pe 27 februarie la Sala Palatului din Bucureşti, fiind glăsuite chiar de către cel care le-a dat viaţă atât lor, cât şi altora cum ar fi, „L’ete indien” (cu peste două sute cincizeci de variante), „Et si tu n’existais pas”, „L’italiano”, „Soli”, „Serenata”, „Io amo”, „Cosi lontani”, inegalabilul artist italian Toto Cotugno.  
Biletele pentru concertul din 27 februarie 2015 se găsesc în reţeaua Biletoo, la Magazinul Biletoo.ro din Unirea Shopping Center, librăriile Librarium şi Eminescu, magazinele Flanco, Muzica, Sala Palatului, Palatul Naţional al Copiilor şi magazinul BiletFan - Staţia de metrou Unirii 1. Persoanele care doresc să comande biletele online o pot face de pe www.biletoo.ro şi www.bilet.ro.  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Toto Cotugno. Un nou concert mirabil, la Sala Palatului, pe 27 februarie / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1515, Anul V, 23 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!