CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1514 din 22 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Fuego, artistul unirii, la Radio
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
In apropierea imediată a vocii interpretului lui Fuego este conştiinţa. Toate cântecele artistului cu rădăcini paterne moldovene, au o infiltraţie lucitoare a unui tulburător mesaj, continuat de la poetul Grigore Vieru: unirea! Noi nu avem azi un alt artist care să transmită idealul restaurării României, nici zidar mai harnic ce lucrează la temelia spirituală a ceea ce oamenii politici nu urnesc din loc, reunirea ţării românilor vecini cu români! De ani buni, Fuego e ca un apostol în al cărui glas e ceva din glasul sângelui: fraternitatea şi chemarea la unire. 
  
Fuego a făcut unirea, de mult…! Nimeni nu mai continuă azi ca Fuego, cu atâta iubire, crez şi neistovire ceea ce-au început să construiască Adrian Păunescu, Grigore Vieru, Ion Aldea Teodorovici, Nicolae Dabija… trecerea hotarului de ape la fraţii din Basarabia, nu cu arma ce-mprăştie umbra morţii, cu melodia şi poemul ce fulgeră iubirea! Pe bună dreptate, lui Fuego nu e neadevărat să i se spună cântăreţul unirii. Este numit al iubirii şi-al melancoliei, dar istoria noastră îl va cuprinde ca artist al unirii, iar multe dintre melodiile sale vor fi cândva apreciate ca arsenal de arme spirituale ce-au înarmat pe luptătorii unirii! 
  
Din păcate, mulţi politicieni români dau ascultare altei muzici, de prea mult timp, dar ţara de aici şi în principal de peste Prut, îl ascultă la staţia inimii pe Fuego! Încep tot mai mulţi să ajungă la adâncul înţeles al mesajului acestui artist, artistul unirii! Dincolo de avânturile impure ale atâtor ovaţionişti de moment, ceea ce transmite Fuego prin muzica sa e cărămida şi cimentul unirii! Aceasta-i naturala înflăcărare a dragostei de ţară şi doar ea zideşte! Cei care-au închipuit hotar pe vecie, în hotar şi-au încremenit numele, pe când cântecul de unire al lui Fuego, pe aripi zboară, iar zborul e liber să aspire la eternitate! 
  
Aflat la Chişinău, spre vremea rămasului bun al iernii ce-şi storcea puterile în gerurile ultimelor zile de februarie ale lui 2015, artistul unirii, Fuego, a fost invitat la Radio „Vocea Basarabiei”, în compania Mariei Stoianov şi a academicianului Nicolae Dabija, cântăreaţa şi poetul înstelării culturii basarabene cu aurul conştiinţelor lor artistice şi umane. Timp de cam o oră, Fuego a cântat, a recitat, a conversat agreabil cu cei doi artişti din studio şi cu români de oriunde care au intervenit telefonic în emisie. Această prezenţă radiofonică la Chişinău, a lui Fuego, este foarte doveditoare a sentimentelor sale de ţară, ca şi a purelor sentimente ale basarabenilor pentru artist. (https://www.youtube.com/watch?v=WrDrKVF79S0). 
  
Este vădit că cea mai mare parte a melodiilor lui Fuego suferă continuu o inversabilă transfigurare, de la artist la ţară, de la ţară la artist! Întocmai aceasta dăruieşte mesajelor dintr-o parte în cealaltă, strălucirea adevărului. Adevărul este iubirea, statornicia şi crezul artistului unirii, Fuego! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Fuego, artistul unirii, la Radio Vocea Basarabiei / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1514, Anul V, 22 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!