CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1500 din 08 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Oana Pellea. Spiritul genuin de a descoperi harul
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dacă actriţei de azi Oana Pellea i se va fi sugerat cândva de către tatăl ei, neuitatul Amza Pellea să se devoteze actoriei, faptul ar fi fost foarte mişcător prin vrerea de readaptare a propriului har al unui părinte în destinul neîncercat al fiicei sale! Un actor celebru cum a fost Amza Pellea, după care arta Thaliei nu are cădere de comparare în raport cu oricine, nu hotărăşte spontan aplecarea propriului copil spre un domeniu în care succesul merge către individual. Fiecare părinte nu are dorinţă mai arzătoare decât aceea de a fi întru ajutorul copiilor săi toată viaţa. Or, dacă Oana ar fi fost nedotată cu duhul artei, niciun ajutor părintesc n-ar fi fost folositor, fie el şi din partea giganticului actor Amza Pellea!  
 
Marii actori au un energic instinct în a vedea talentul, iar dacă Amza Pellea va fi consimţit şi sprijinit îndreptarea fiicei sale către arta mirifică a scenei, va fi ajuns pesemne la această opţiune prin spiritul său genuin de a descoperi harul pe care l-a presimţit şi în ce o priveşte pe viitoarea actriţă Oana Pellea. Căci, ideal şi admirabil în alegerea drumurilor de viaţă de către om este faptul de a prefera pe acelea pentru care are tipul de înzestrări corespunzătoare, iar treapta profesională la care a urcat până azi actriţa Oana Pellea denotă o hotărâre pe această bază. După cum şi după ce joacă în teatru, şi film, după cum meditează, după cum aşează în discuţie expresia gândului şi în act temeiul cuvântului, actriţa Oana Pellea exemplifică o conştiinţă foarte clară a propriilor aspiraţii duse până la propriile limite.  
 
S-a născut pe 29 ianuarie 1962 în București. Este fiica Domnicăi Mihaela, născută Policrat, și a actorului Amza Pelea (7 aprilie 1931 - 12 decembrie 1983). A urmat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, actualul UNATC, la clasa prof. Sanda Manu, având colegi de promoţie (1984) pe Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Adrian Păduraru și Claudiu Istodor. Din clasa condusă de Olga Tudorache, colegii de generație au fost Carmen Tănase, Bogdan Gheorghiu, Carmen Ciorcilă, Mariana Procopie, Radu Duda (Alteţa Sa Regală Principele Radu al României), Mihai Verbiţchi, Patricia Grigoriu și Dan Bădărău.  
 
Drumul artistic de până azi al actriţei Oana Pellea, argumentează invariant superioritatea intuitivă a celor care i-au prevăzut şansa şi anvergura succesului. Pe 25 octombrie 2012, Majestatea Sa Regele Mihai I al României i-a acordat la Palatul Elisabeta decorația „Crucea Casei Regale a României”; Academia Română i-a acordat, la 16 decembrie 2010, premiul „Aristizza Romanescu” pentru cariera teatrală și cinematografică; a primit de două ori titlul de cea mai bună actriță de teatru din România; a câștigat de două ori premiul UNITER (Uniunea Oamenilor de Teatru din România) pentru cea mai bună actriță; i s-a acordat premiul Fundației Culturale Române pentru o carieră internațională remarcabilă. La 13 mai 2009 a primit Marele Premiu al Festivalul Comediei Românești „FestCO”, ediția a VII-a pentru cel mai bun spectacol, cu piesa „Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec, traducerea Virgil Tănase (titlul piesei în franceză este „Du pain plein les poches”).  
 
A primit, de asemenea, numeroase premii internaționale pentru rolul principal din „Stare de fapt”, regia Stere Gulea, inclusiv premiile pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Geneva, premiul orașului Geneva, la Festivalul Filmului Politic de la San Marino și la Festivalul Internațional de Film „Vulturul de Aur” din Batumi, Georgia.  
 
A jucat în peste cincizeci de piese de teatru şi douăzeci de filme, dar este cu titlu de excepţie notabilă distribuţia sa alături de Clive Owen în filmul „Children of men”, în regia lui Alfonso Cuaron, produs la studiourilor Universal Picture (realizat în întregime la Londra). Filmul a fost nominalizat în 2013 pentru premiile Oscar, la trei categorii. Nu mai puţin impresionante sunt distribuţia actriţei din 2007, în producția britanică „I really hate my job”, regia Oliver Parker şi, de asemenea, în producția americană „Fire and Ice”, regia Jean-Christophe Comar („Pitof”), ori într-un rol important din filmului „Biblioteque Pascal”, regia lui Szabolcs Hajdu.  
 
Plurivalentă în ceea ce priveşte tipul personajului şi categoria de rol, actriţa Oana Pellea joacă în mai multe limbi europene, cum ar fi română, franceză, engleză, italiană, participând la numeroase producții internaționale, inclusiv producția româno-franceză „Ioana d’Arc - Extrase dintr-un dosar” și producția teatrală francezo-canadiană, în regia lui Marc Doré „Mă tot duc”, alături de Sandu Gruia. A reprezentat România la mai multe festivaluri internaționale de teatru, inclusiv la festivalul anual al Uniunii Teatrelor Europene, Festivalul Klang Bogen de la Viena, Festivalul Internațional Francofon din Franța și Festivalul Americilor din Canada, a făcut parte din jurii internaționale de film.  
 
În iunie 2009 a apărut prima carte semnată Oana Pellea la editura Humanitas: „Jurnal 2003-2009”. Atracţiile livreşti ale actriţei îi conferă un succes impresionant şi în planul editorial, cartea sa fiind considerată la timpul respectiv cea mai bine vândută a Editurii Humanitas, în număr de peste cinsprezece mii de exemplare în mai puțin de trei luni (august 2009-octombie același an), atingând apoi un tiraj record de treizeci şi două mii de exemplare.  
 
Filmografia care are înserat numele Oana Peleea între numele cuprinse în distribuţia actorilor este vastă şi cu certitudine foarte valoroasă. Aşijderea bogata colecţie de distincţii ce oglindesc recunoaşterea la treaptă de critică de specialitate sau popularitate, pentru activitatea strălucită şi prolifică, în teatru şi film.  
 
Asemeni unui strat multicolor de flori e viaţa şi opera actriţei Oana Pellea. Ea are omogenitate în repetarea valoarei şi succesului de la un rol la altul şi deopotrivă, fiecare rol este nou, după cum fluviul ce curge nu poate fi de mai multe ori văzut la fel, în fiecare miime de clipă fiind altul.  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Oana Pellea. Spiritul genuin de a descoperi harul / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1500, Anul V, 08 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!