CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1497 din 05 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Carmen Trandafir. Taina Trandafirului
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Carmen Trandafir e o artistă suplă ca firul trandafirului, (un nume predestinat), gingaşă încât ar părea firavă dacă nu i-ar fi oglinzile privirilor şi continentul inimii locuri cu mistere şi exclamaţii! Este o artistă sensibilă, discretă ca şoapta de seară şi norul vioriu urcând din valurile mării.  
 
Melodicitatea de mătase a vocii sale, cursă lin din linişti reconstruite în susur, înviorează ca roua pe frunză, înveleşte cu mângâiere şi surâs pe cine-o ascultă, cu luminare plăcută pe cine-o vede. Dacă azi artista Carmen Trandafir aminteşte de Anda Călugăreanu (asemănarea cuprinde şi chipul sufletesc şi chipul fizic, iar vocea amândorura se apropie până la uniformitate) neuitata Anda îşi merită o trează recunoştinţă pentru că dăruie şi când nu este: au rămas în urma sa cântece, au rămas suspine dar şi voioşii, au rămas amintiri, a rămas modelul şi a rămas ea însăşi, reclădită aproape în tot, într-o artistă excepţională care este Carmen Trandafir.  
 
Misterele lumii nu zac inert, ele se-nvolburează infinit şi etern, iar cu măsuri neajunse la înţelegerea umană se-arată pentru cineva câte o minune în fiecare miliardime de secundă! Aici, pesemne, e şi taina „trandafirului” ursit să înflorească în grădina artei muzicale româneşti, ca lege universală după care plecarea unui artist nu este dislocare atunci când opera lui a rodit, ci o sădire! Nu poate să se zică nicidecum că artista Carmen Trandafir este azi contemporană nouă pentru că există în locul cuiva. În niciun caz! Carmen Trandafir e în locul artistei Carmen Trandafir, nu încape nicio îndoială! Doar că raza talentului şi frumuseţii Andei Călugăreanu a fost o aşa bunătate spirituală pentru cei ce-au iubit-o încât azi destinul uman s-a înduplecat în faţa dorului ca să fie revăzută într-o altă artistă superbă, ce-i seamănă, ca o soră! E artista Carmen Trandafir!  
 
S-a născut pe 4 februarie 1975 la Bucureşti. A absolvit Şcoala Populară de Artă, clasa Mihaela Runceanu-Ionel Tudor în 1989. Nu putea să nu strălucească, odată ajunsă pe aceste mâini! În anul 1991 cucereşte trofeul Festivalului Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, secţiunea de Interpretare cu piesele „Dă Doamne cântec”, compozitor Viorel Gavrilă şi „Putem clădi o lume”, compozitor George Nastis. Doi ani mai târziu castigă şi trofeul la Festivalul Internaţional de Muzică „Orfeul de Aur” din Bulgaria.  
 
Au urmat alte premii evocatoare ale talentului artistei Carmen Trandafir şi a urmat dragostea publicului. Melodiile ei nu puteau avea impenetrabilitate la firele cele mai sensibile umane, câtă vreme pe lângă că sunt cântate sensibil poartă şi un mesaj uniform cu toate trăirile şi toate adevărurile omenescului: „Vreau inima ta” (Marius Ţeicu), „Mai târziu sau mai devreme” (Marius Ţeicu), „Uitate străzi” (Eugen Mihăescu), „Micul meu univers” (George Nastis), „Nu privi în urma ta” (Mihai Alexandru), „Vreau să te iubesc”, „Aşa eşti tu” (Andrei Tudor), „Fericire cu suspine” (Cornel Meraru) şi altele.  
 
Carmen Trandafir (trandafirul, preferatul florarilor - ce întâmplare: soţul se numeşte Grădinescu!) este o artistă foarte plăcută de către iubitorii muzicii uşoare româneşti faţă de care ea are o singură ingratitudine: apare mult prea rar pe scene şi la televiziune. Aceasta însă, nu poate să decurgă dintr-o vină neâmpărţită în foarte multe cauze care nu depind strict de artişti, uneori chiar deloc de ei!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto: Carmen Trandafir cu soţul ei, Emil Grădinescu şi fiica lor, Ana)  
 
Referinţă Bibliografică:
Carmen Trandafir. Taina Trandafirului / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1497, Anul V, 05 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!