CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1493 din 01 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Carmen Tănase. Drumul cunoaşterii actriţei începe de la frumuseţe
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Între actriţa Carmen Tănase şi oricare dintre privitorii ei nu poate să nu apară sesizabila admiraţie misterioasă, ca între flori şi soare: florile se-ndreaptă spre soare, soarele-mrăţişează florile cu razele lui! Privită, chiar şi pentru o fulgerătoare secundă, actriţa Carmen Tănase pătrunde în porii sufletului ca o pală de căldură mătăsoasă. Rămâne mult timp după aceea neuitat oceanul albastru al ochilor ei, atât de albastru că heruvimii iau din el cerneală să scrie ariile şi poemele iubirii. Anii timpului ei pare că nu vor cunoaşte niciodată istovirea, aripile spiritului ei vibrează neîncetat şi energic. Frumuseţea ei fizică pe care nu-i nimeni să nu o detecteze ca pe aur între pietre, aşterne în juru-i o întinsă melancolie, pentru că această frumuseţe nu e ca aceea ce exaltă ci ca aceea ce captează în meditaţie. Pe când frumuseţea ei spirituală e în afectul adânc, unde nisipul nefierbinte al vieţii pătimeşte şi se preface lavă de sentimente. 
  
Destinul oricât de generos, ar fi declasat dacă nu i-ar face omului parte măcar o dată în viaţă de mirabila irumpere în el a plăcerii atingerii cu lumina ochilor săi a unei adevărate frumuseţi umane. Dintr-o tainică trăire, această plăcere cheamă inimile să bată auzit în prezenţa apropiată a actriţei Carmen Tănase. Privirea ochilor ei limpezeşte cu strălucire albastră privirea oprită în loc a celui ce vede cu luneta inimii, apropiind până la uşa ei clădirile farmecului în formă umană. De aici începe drumul cunoaşterii, pe cât admite cunoaşterea actriţa Carmen Tănase. 
  
A urmat, între 1980 și 1984, cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București secția Actorie, clasa profesoarei Olga Tudorache și a asistentei Adriana Popovici. A fost colegă de promoție cu Bogdan Gheorghiu, Radu Duda (Alteța Sa Regala Principele Radu al Romaniei), Patricia Grigoriu, Marina Procopie, Dan Bădărău, Carmen Ciorcilă, Mihai Verbițchi și (de la clasa Sandei Manu) Oana Pellea, Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Adrian Păduraru, Claudiu Istodor. 
  
Studentă fiind, a jucat, printre altele, în „Demonii”, dramatizare după romanul omonim de F. M. Dostoievski, „Joia dulce”, după John Steinbeck, „Suflete tari” de Camil Petrescu (spectacol de absolvire). A debutat pe o scenă profesionistă alături de Olga Tudorache și de ASR Principele, în rolul Foca, din piesa „Fluturi, fluturi” de Aldo Nicolaj, regizată de Cristian Hadjiculea la Teatrul „Foarte Mic” din Bucureşti, data premierei fiind 26 octombrie 1982 (spectacolul a fost preluat ulterior de Teatrul Național din Iaşi). Între 1984 și 1990 a jucat la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iaşi, fiind repartizată inițial la secția suceveană a acestuia, împreună cu ASR Principele, Bogdan Gheorghiu, Carmen Ciorcilă, Adrian Păduraru, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Mioara Ifrim și alți câțiva tineri absolvenți de teatru din țară. Din anul 1990, Carmen Tănase este actriță la Teatrul „Odeon” din Bucureşti. 
  
În orizontul vieţii personale, actriţa a trecut prin soarele şi norii vieţii care i-au surâs sau au înlăcrimat-o. A fost căsătorită cu criticul de teatru Victor Parhon, născut pe 5 aprilie 1943, la Iaşi şi decedat prea curând şi nedrept, pe 4 august 2000, la Bucureşti. Au împreună pe fiul Tudor Parhon, născut în anul 1989, absolvent al facultăţii de regie de film. 
  
În urma unei întâlniri cu actriţa Carmen Tănase, gândurile rămân încărcate cu un nou înţeles al meritului ce pune în lumină calitatea umană: omenescul însuşi! Din viaţa omului nu rămâne vuietul anilor ci rodirile lor. Ceea ce a rodit în viaţa actriţei Carmen Tănase şi se arată de către rolurile jucate în film, teatru şi televiziune, nu e tot. Mai e un ceva negăsit într-o citire a biografiei: principiile sale, atitudinea sa în spaţiul civic, interelaţionarea cu oamenii. Din acest unghi de observaţii, mai mult decât orice este observabil la actriţă că nu a lucrat sistematic la axiomatizarea propriei personalităţi pe model, ci are o nobleţe înnăscută, naturală. În tot ce meditează, în tot ce transferă în act viu, în comportament şi faptă se vede aceasta! 
  
Pe 12 mai 2013, la Castelul Peleş, actriţa Carmen Tănase, împreună cu alte personalităţi din România a primit Decoraţia Regală „Nihil Sine Deo”, care i s-a înmânat din partea Majestăţii Sale Regelui Mihai, de către Alteţa sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României. Evenimentul s-a desfăşurat şi în prezenţa Alteţei Sale Regale Principele Radu al României. Distincţia Regală e o reînnoită încununare între distincţiile primite până azi de către actriţa Carmen Tănase, dar cea mai onorantă, nesecundară celorlalte prin aceea că e de dată recentă, ci deasupra lor, deoarece îmbuchetează totalitatea unor virtuţi umane şi artistice. 
  
Prin natura sa, omul poate să se înşele însuşi cu sine, dar nu înşeală filmele, piesele, emisiunile tv, premiile şi decoraţiile. Istoria umanităţii este impermeabilă la lucruri şi fapte mici. Umanitatea reţine din atmosfera saturată a timpului clipa tangibilă cu splendoarea imaterială. Aceasta lasă în urma sa actriţa Carmen Tănase: splendoarea clipei întâlnirii cu ea a contemporanilor ei! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Carmen Tănase. Drumul cunoaşterii actriţei începe de la frumuseţe / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1493, Anul V, 01 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!