CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1491 din 30 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Florin Piersic. O rază de faimă a Bacăului, purtată de ziua actorului Florin Piersic la Bucureşti
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
27 ianuarie e zi fără timp, castă şi încercuitoare ca un inel de nuntire, binevenită ca o bunătate în chivotul înnoirilor culturii naţionale, zi a răsăririi razei de genialitate în viaţă de prunc ursit a ajunge cel mai mândru şi iubit actor român. Teatrul, cinema-ul, Florin Piersic sunt nume inversabile infinit în ordine, pentru arta actoriei româneşti urcată, în această triadă, la valoarea uniformă cu iubirea! 
  
Pe 27 ianuarie 2015, ziua aniversară a naşterii actorului Florin Piersic a fost sărbătoare naţională cu finalitate lăuntrică pentru atâţia oameni câţi, dacă ar vota, ar alege preşedintele! Sunt pline de roşu cele două tipuri de calendar al românilor, religios şi laic, sunt pete roşii cu firave raze negre, calendarele înăduşite de atâta solemnitate involutivă şi zile libere, de stat degeaba, dar calendarele sufletului românesc sunt pline de o singură culoare, culoarea iubirii. Cu ea e scrisă ziua naşterii actorului Florin Piersic. 
  
Când este vorba de Florin Piersic, e o lipsă generală de contrazicere între români, rară dacă nu unică din motive fără sfârşit de contre. Iubirea are proprie genialitate, se descoperă în sine, se dezice de intuiţionişti şi logicieni, dar se afirmă şi apără singură, trăieşte din meritul şi din viaţa ei, nu este în zei, zeii sunt în ea, are o complectitudine care îi dă fiinţă, altfel nu e iubire, e părere de iubire. În aceasta se explică de ce şi cum de este atât de iubit actorul Florin Piersic! Fireşte, mult din ce ţine de duhul artei atrage iubirea pentru actorul Florin Piersic, dar e şi un ceva al omului Florin Piersic, dincolo sau dincoace de actor: nu are pe caracter scoarţe ursuze, pe minte aburi de erou olimpian, în gestică alură de statuie…! Nu! Fără să aibă niciunul dintre aceste acoperişuri de aur falsificat, Florin Piersic străluceşte ca soarele! 
  
De aceea, de ziua sa, în zorii anului 2015, interpreta de muzică folclorică Maria Şalaru, cu gingaşii „bobocei” de la Bacău au pornit în zorii împlinirii necrezutei vârste a artistului, din depărtatul Bacău, nenins de o lună şi-acum aşternut pe alocuri cu zăpadă cenuşie, la Bucureşti. Cu flori de la inima lor pe care n-o deschid decât voişia şi iubirea inocentă curată, fără gândul datului la schimb pe ce poate rămâne neîmbolnăvit în om, şi nu rămâne, până la sfârşit: spiritul! 
  
Jucau la Palatul Copiilor din Bucureşti mirabilii actori Florin Piersic şi Medeea Marinescu în piesa „Străini în noapte”. La sfârşitul spectacolului au izbucnit în scenă „boboceii” de la Bacău, întocmai astfel: ca boboceii! Ei şi profesoara care i-a luminat ca să încolţească frumos înaintea explodării în floare, interpreta Maria Şalaru, adorabila artistă Medeea Marinescu, înflăcăratul public, au cântat maestrului sărbătorit „La mulţi ani”. Un fluviu de sentimente s-a revărsat în sala de spectacol prefăcută estuar al lui. Înlăcrimat, Florin Piersic a strâns în braţe şi la piept „boboceii! În acea singură clipă vibra iubirea toată a lumii. O astfel de clipă aruncă din ea tot ce e accesoriu îmbrăţişării. Ea nu trebuie să fie decât o concizie a trăirilor inimii şi asta a fost! 
  
„Boboceii” de la Bacău şi Maria Şalaru au fost primiţi cu multă curtenie de Florin Piersic şi cu mare mirare de o mare de spectatori care, iată, când nici nu s-a gândit cineva, au aflat că la Bacău sunt copii ce cresc atât de frumos sufleteşte, iar Bacăul însuşi are în ei soli ce duc frumos, curat, cu sinceritate fără umbre, dragostea lui pentru actorul Florin Piersic, pentru actriţa Medeea Marinescu, pentru teatrul românesc darnic de bine sufletesc tuturor. 
  
În urmă cu un an, aceiaşi copii şi aceeaşi sentimentală profesoară, interpreta de muzică folclorică Maria Şalaru, au omagiat-o întocmai de gingaş pe actriţa Medeea Marinescu la ziua ei de naştere, 27 mai, sărbătorită pe scenă la Bacău în aceeaşi reprezentaţie, „Străini în noapte”. 
  
Iată o uriaşă, rară şi romantică exclamaţie a iubirii, într-un scurt refren de glasuri cristaline. Şi iată, Bacăul, a cărui vestire mai cunoscută în lume e supărarea, duce într-o seară aniversară de ianuarie, la Bucureşti, un mesaj ce poartă în el măreţia sensibilităţii moldovenilor din aceste locuri. Şi iată cât de frumos au purtat la destinaţie acest mesaj „boboceii” şi „florăreasa” lor, căci ei, deşi nu au fost trimişi de către nimeni decât de propria inimă, au aprins o rază de faimă a Bacăului în Bucureştiul care, la rândul său nu întoarce decât prin artişti iubirea! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Florin Piersic. O rază de faimă a Bacăului, purtată de ziua actorului Florin Piersic la Bucureşti / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1491, Anul V, 30 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!