CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1485 din 24 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Tamara Buciuceanu-Botez. Dacă o avem pe maestră, mai avem speranţe
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Atunci când cei dragi sunt printre noi, Doamne, ce n-am da să ne rămână alături ilimitat ca timp, nedespărţiţi ca fiinţă! La fundaţiile vieţii nu e o zidire de pietre, ca la casă, e o înşirare de destine de iubire ale universalităţii umane!  
 
Necuvenită uitare şi capricii ne smulg de lângă noi, adeseori, pe cei dragi. Uitările sunt scumpe misteruri restante, la schimb cu noul, uneori reîncolţind, alteori rămânând maluri sufleteşti nerecucerite de memorie. Anii nu sunt altceva decât din ce în ce mai bătrâne ziduri din care se clădeşte viaţa, pe când uitarea e înnoptare treptată a zidurilor acestora ce-şi dau locului sub soare vămile!  
 
Cultura noastră românească teatrală, cinematografică ori de televiziune a fost un castel cu turnuri falnice neînalte la nori, urcate la ochii cerului ce-şi petrec arderea deopotrivă virtual şi-n act. Generaţia tânără de azi e de popas, întâlnire, îmbrăţişare, despărţire cu şi de o generaţie de aur a teatrului, cinematografiei şi televiziunii româneşti. O cumpănă de mătase era la intersecţia pasiunilor, unde actorii mari se întâlneau cu spectatorii lor, pietre de fundamentare a evoluţiei artei actoriei; cumpănă de lăncii e azi între neegalabilii artişti venerabili şi multul tineret căzut în tot felul de umbre; s-au desfăcut brusc, din nefericire, legăturile sufleteşti dintre actorii din filme şi spectatori - scenele, sunt încă brăzdate de lumini nestinse şi cu atât mai mult platourile televiziunilor. Cinematografe nu mai sunt azi, le-au luat loc nălucile lor, caruselul de mijloace de emisii (DVD-uri, Internet, camere video, telefon mobil…) care redau un conglomerat vulgar, amatorist, buf de imagini devastatoare pentru cultură. Toate sunt maşini de imagini foarte puţin sau deloc profesioniste, iradiante, mai puţin, mai mult sau total piraterizate, în totalitate fără aroma şi catifeaua spectacolului de pe marele ecran din perete, ori chiar micul ecran cu emisiunile lui elevate, pe lângă celelalte, sau ale galantelor scene de spectacole de odinioară!  
 
Între genialii actori români, constructori ai transcendenţei de la viaţă la idealul vieţii, maestra Tamara Buciuceanu-Botez, mirabilă şi nemuritoare actriţă pe ai cărei ani de operă artistică a urcat istoria teatrului, cinematografiei şi televiziunii române, este o valoare naţională incalculabil de valoroasă! Idealitatea artei Thaliei îşi află desăvârşirea la această artistă! În tot ce a făptuit maestra îndelungul unei cariere grandioase, arta se mărturiseşte pe sine, impresionant şi adeveritor. Spiritul actriţei Tamara Buciuceanu-Botez este un gang în spiritualitatea unei naţiuni. Nu sunt de conceput veacul încheiat şi cărările netezite de el spre viitor, fără oglinda lui spirituală, în cristalul căreia este încorporată şi actriţa Tamaru Buciuceanu-Botez.  
 
Cât timp avem printre noi artişti cum este maestra, solemna speranţă de a nu se rugini articulaţiile sufleteşti umane ale românilor, nu slăbeşte. Când joacă actriţa Tamara Buciuceanu-Botez, trâmbiţele crăieşti ale teatrului, cinema-ului, tv-ului de altădată răsună mătăsos chemător, nostalgic; unde joacă azi maestra, păunii politici, împanglicaţii primăriilor nu se pot strecura să confişte nimic, aşa cum o fac cu alţii. Bizarieriile studiourilor năucitoare, scălămbăielile, invazia kitsch-ului, trufia, ignoranţa, obrăznicia, se prăbuşesc la pământ!  
 
Actriţa Tamara Buciuceanu-Botez este uriaşă pe muchia timpului acestuia al unui răsărit tragic în toate artele româneşti. Cât timp o avem printre noi pe maestră şi pe alţi titani artişti, mai avem speranţă!  
 
Născută la 10 august 1929, în Tighina, maestra Tamara Buciuceanu-Botez a păşit întâi pe auroralul său drum artistic, la Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iaşi, ale cărui cursuri le urmează între anii 1948 şi 1951, transferându-se în anul IV, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Bucureşti, clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu (asistentă Sorana Coroamă-Stanca). Absolvind facultatea în 1952, va deveni în parcurgere fulminantă a evoluţiei sale actoriceşti, una dintre artistele noastre cele mai ilustre, reprezentantă azi a generației de aur a teatrului românesc, supranumită „Doamna comediei românești”. Fără îndoială, locul maestrei este şi va fi în galeria de azi şi din viitor a figurilor legendare ale teatrului de comedie românesc. A jucat în peste douăzeci şi cinci de filme, rolul profesoarei Isoscel din seria „Liceenii” fiind dintre acestea, poate unul emblematic.  
 
A jucat pe scenele din Giulești precum şi la Bulandra, Teatrul Național, Teatrul de comedie etc., din capitală, a interpretat-o monumental pe Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași… Rolurile de referinţă jucate în teatru de maestră sunt: „Coana Chirița”, „Romeo și Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Nepotul”, „Așteptând la arlechin”, „Domnișoara Nastasia”, „Mamouret” şi altele. Între ele, personajul Vica Delcă din piesa „Dimineaţă pierdută” după Gabriela Adameșteanu este jucat strălucitor. De asemenea, în televiziune, prestaţiile artistei Tamara Buciuceanu Botez sunt deopotrivă impresionante, în special în memorabilele cupletele din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul „Tamara Buciuceanu”, ce înmănunchează o selecție din aparițiile sale remarcabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.  
 
Pe 23 octombrie 2014, în cadrul unui ceremonial la Castelul Peleş din Sinaia i s-a conferit din partea Majestăţii Sale Regelui Mihai Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui. Decoraţia i s-a înmânat în numele Majestăţii Sale, de către Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României. Evenimentul a fost urmat de un dineu care a avut loc în Sufrageria de Stat a Castelului Peleș. Printre personalitățile care au mai fost decorate cu această ocazie s-au mai aflat Draga Olteanu-Matei și Stelian Tănase, președintele-director general al Televiziunii Române, care au primit Ordinul Coroana României în grad de Ofițer, precum și interpretele de muzică populară Sofia Vicoveanca și Maria Ciobanu, cărora le-au fost înmânate însemnele Ordinului Coroana României în grad de Cavaler.  
 
Într-o viaţă înstelată cu multe izbânzi artistice, distincţa care i s-a oferit din partea Majestăţii sale Regelui este încununarea destinului unui om pentru oameni, unui artist pentru iubirea semenilor!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
.  
 
Referinţă Bibliografică:
Tamara Buciuceanu-Botez. Dacă o avem pe maestră, mai avem speranţe / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1485, Anul V, 24 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!