CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1456 din 26 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Crina Mureşan. În primul rând idealurile...
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ziaristul e deprins a întrebuinţa privirea ageră la surprinderea unei cât mai întinse suprafeţe dimprejur, a sfredeli peste tot şi a culege în coşul memoriei cât mai mult. Cu toate acestea, în ce mă priveşte nu-mi asum condiţia spionului şi dezertez de la această psihologie, cel puţin atunci când am în faţa mea artişti. Ei au o pronunţată sensibilitate şi-şi pot descoperi slăbiciuni pe care taina şi raţiunea umană n-ar trebui să le dezveşmânteze de demnitate. Grija mea faţă de artişti a neutralizat întotdeauna orice poftă a cititorului de a găsi măcar o singură dată un cuvânt care să lovească într-un artist.  
 
Nu toate culmile sunt munţi şi tot astfel, nu toţi zişii artişti sunt artişti, ci doar aceia care-s munţii spiritului! Despre aceştia vorbesc acum. Am întâlnit la Teatrul „Odeon” pe mai mulţi dintre ei, pe acei ce-au rupt demult peceţile debutului, actori valoroşi şi consacraţi. Din motivele lor personale, însă, nu toţi cred în rodirea simpatiei din partea publicului prin înfăţişări din cronici ori cărţi, aceasta poate şi datorită faptului că vor fi băut din apa sălcie a dezamăgirii, întinsă cu mâna care scrie fără roade, sau vor fi fost împinşi prin vreun hăţiş de irealităţi şi denigrări. Cine a dorit se va regăsi în aceste pagini, ipostaziaţi aşa cum i-am cunoscut, cine nu, au dreptul de a examina dacă au făcut bine, după ce le voi fi inspirat o minimă încredere.  
 
Am cunoscut-o la „Odeon” pe actriţa Crina Mureşan şi am înţeles prin ea de ce coama pădurii e-n soare şi-n vale-i umbra copacilor. Are coborâtă la frunte zarea vârfurilor pădurii - acolo sus se arată soarelui pădurea iar soarele îi dăruie coroana de lumină. E rar de văzut atâta lumină pe un chip! Nu tăinuiesc nici că această lumină mi s-a părut că urcă din privire, nici că am înţeles repede unde-şi are scânteia: în fereastra inimii! Pare, şi nimeni nu cred că spune că nu este, un om bun, prietenos, sincer, direct, neînchistat, retras şi cu intenţii ascunse, predispus a cântări, măsura, tâlcui meticulos vorba, pasul, gândul… Trupeşte, actriţa Crina Mureşan are un chip înflorit de blândeţe, bunătate, surâs, voioşie, iar sufeteşte, o plinătate de nobleţe, un castel de haruri ce răzbat în felul de a se purta, de a vorbi, de a intra în comuniune necondiţionată cu oamenii. Nu a ezitat să vorbim, nu a aşteptat nici o secundă să îmi acorde datele sale de corespondenţă, nu a zăbovit în a da răspuns întrebărilor mele, neforţându-mă să i le smulg, nu a manifestat stăpânirea până la scrupulozitate în faţa rugăminţii de a accepta bliţul camerei ce irită pe mulţi alţii…  
 
În chipul acesta omul şi artistul Crina Mureşan sunt un singur trup! N-aş putea tălmăci alegoric întâlnirea noastră pentru că mi-a dat impresia unei doamne frumoase, fine, neasemănat de generoasă, pe care parcă o cunoşteam de o viaţă, care parcă îmi era prietenă dintotdeauna…!  
 
Nu vorbesc despre această întâlnire decât ca despre cea mai obişnuită dintre întâlniri, ce zămisleşte amintirile cele mai omeneşti şi cele mai alinătoare conştiinţei care pierde cu fiecare clipire memoria unui gest de omenie, unui bine sufletesc, unei îmbrăţişări, unei priviri calde, unui vis, unei speranţe…! Nu e o mirare să întâlneşti astfel de oameni, e întrucâtva o surprindere ca o actriţă cu biografie plină şi respectabilă să dovedească omenescul pe care nu îl joacă, îl descoperă din sinele său.  
 
S-a născut pe 13 septembrie în Maramureș. Tatăl ei a stăruit să vină la București, ceea ce a şi făcut pentru ca, ajutată de vărul ei, Mircea Anca, actor la Teatrul Național, în a alege şi exersa un repertoriu, să se pregătească într-o săptămână pentru admiterea la Academia de Teatru şi Film. Reuşeşte, iar în 1995 devine absolventă la Secţia Actorie, clasa prof. univ. Sanda Manu. În facultate l-a cunoscut pe regizorul Alexandru Tocilescu, „Toca”, cel care-i încredințează un rol de debut în piesa „Antigona”. Această întâlnire înaripează un vis de iubire care nu s-a stins niciodată, actriţa fiindu-i alături regizorului până în ultima clipă de viaţă a acestuia. Nu l-a părăsit în anii de suferinţă care i-au precedat stingerea. Optsprezece ani, Alexandru Tocilescu a răbdat o boală care i-a măcinat prematur viaţa. Săptămânal făcea dializă iar această severă problemă de sănătate nu este una care să nu deteriorizeze moralul unui suferind.  
 
Actriţa Crina Mureşan datorează mult regizorului Alexandru Tocilescu pe care l-a întâlnit în ultimul an de facultate. Îndelungul unui timp în care l-a iubit şi respectat i-a fost un căprior de susţinere a ceea ce a construit ea cu harul, seriozitatea, conştiinţa şi sârguinţa. Azi, afirmând că nu îi este teamă de rolurile mari, ci de cele mici, îşi asumă condiţia actorilor de valoare. Rolul ei de marcă în propria apreciere este Elizaveta din "Elizaveta Bam", 2007, care i-a conferit nominalizarea la Premiul UNITER, pentru cea mai bună actriță în rol principal. În decursul carierei sale artistice, azi ajunse la punctul de a fi o colecţie de roluri importante nu o spicuire de încercări, a interpretat multe roluri la radio si televiziune, a prezentat emisiunea „Șapte note fermecate”, la TVR1, a jucat rolul Illyana în „Captain Conan”, regia B. Tavernier…  
 
Cu firul acestor reflecţii nu s-a făptuit o cusătură de date strict biografice, ci o croşetare a broderiei sufleteşti, pentru că actriţa Crina Mureşan nu incită îndeosebi motivul cercetării paşilor, ci idealurilor sale. Este demnă în primul rând de admiraţia pentru acestea !  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Crina Mureşan. În primul rând idealurile... / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1456, Anul IV, 26 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!