CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1456 din 26 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Sanda Ladoşi. Coroana şi piatra rară a coroanei
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Muzica uşoară românească ar fi ajuns o galeră ancorată prin anii ’90, dacă n-am fi avut vâslaşi oţeliţi de iubire şi har, care să o avânte în larg, contra iureşului de furtuni, zidului de valuri şi ademenirilor fantomatice înspre stânci! Prea inconfortabilă devine în faţa năvalei unor cântăreţi de azi, muzica uşoară care numai uşoară nu e, dacă vorbim de cea autentică. De aceea începe să fie împinsă către polii comparaţiei cu superficialitatea. Una dintre interpretele care nu intră în jocul acestor imagini cu trăsăturile grămezii împodobite cu sclipici este Sanda Ladoşi.  
 
Sanda Ladoşi e Sanda Ladoşi! Înainte să pornesc alcătuirea acestor reflecţii am cercetat vastul Internet şi am aflat o întindere de spuse, dintre cele mai confuze, care în loc să ilustreze o artistă excepţională, creionează o femeie în ipostaze dintre cele mai banale, până şi cu sacoşa la piaţă...! Or, aceste descrieri pot fi semnificative pentru conturarea portretului unei artiste? Nu, în niciun caz! Pe lângă acest tip descriptiv care alege ca teme îmbrăcămintea de ocazie pe stradă a artistei, specificarea cumpărăturilor, corporalitatea cu greutate în plus ori minus de la o zi la alta, obişnuitul cotidian al unui om între oameni, cu alte cuvinte, se mai găsesc pe Internet asalturi până în adâncul ei sufletesc, pe care niciodată şoimul de pradă din ziarist n-ar trebui să-l adulmece. Sau, cel puţin să nu ia cu totul pe artist în gheare şi să-l scape prin hăţişuri, unde pândesc să-l înşface jivinile. Ţiuie la drumul mare şoimii presei de la care ne-am aştepta să zugrăvească pe artista Sanda Ladoşi, cu sufletul ei frumos, cu ochii ei calzi, cu educaţia ei nobilă, cu bunătatea ei omenească şi duhul ei artistic, nu cu braţele încărcate de sacoşe, la piaţă!  
 
N-am prea găsit o astfel de Sanda Ladoşi prin serpentinele din scrisurile electronice! Aşa că m-am pornit la drum să o întâlnesc. Pe artista cea adevărată. adorabilă, fină, generoasă, fascinantă, un om pe care nu-l uiţi, un om de care ţi-i drag de la întâia vedere, un om care cucereşte şi impune respect. Nu respinge, nu ezită, nu tergiversează, este predispusă la o discuţie amiabilă, pune la dispoziţie coordonatele ei, pentru continuarea unei colaborări, nu condiţionează nimic, lasă totul la înălţimea bunei educaţii, inteligenţei, manierelor celui care i se adresează. Este o doamnă luminoasă, are surâs şi frumuseţe în privire, are farmec pe chip şi multă eleganţă în atitudine.  
 
Făcuseră ziariştii din artista Sanda Ladoşi o cerboaică hăituită, căreia-i căutau urmele zi şi noapte, cercând să o izoleze într-o desime de spini unde să-şi piardă puii şi să se rătăcească de cerb, ca să fie sfâşiată! Încercarea a eşuat! Artista Sanda Ladoşi trăieşte frumos şi cântă admirabil! Aceasta primează în ce e de reliefat la portretul ei şi sufletesc, şi corporal! Astăzi colaborează la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti. Ce potrivire a două bogăţii culturale şi artistice: coroana şi piatra ei rară! Ele-s Teatrul şi artista Sanda Ladoşi! Incomparabil mai bogate decât ce adună un vistier parvenit într-o viaţă. Ceea ce împătureşte în istorie Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” e pentru înzestrarea veacurilor. Conotativ în acest adevăr este faptul că Sanda Ladoşi participă la succesul care-i identificabil în nume, culoare şi lumină, cu spectacolul de la „Tănase”!  
 
Născută pe 2 ianuarie, la Târgu Mureș, a început să cânte de la şapte ani, ca solistă în corul școlii. De la zece ani studiază la pian și chitară, pentru ca după patru ani de lecții la Târgu Mureș, să ia premiul I pe țară la festivalul „Cântarea României”. În anii de liceu a făcut lecţii de muzică, pedagogie și canto, ceea ce a propulsat-o pe drumul afirmării artistice, în turnee, alături de interpreţi cunoscuţi.  
 
Este absolventă, în 2001, a Facultății de Drept a Universităţii „Titu Maiorescu”.  
 
În 1987 a participat la concursul „Steaua fără nume”, iar în 1988 a obţinut premiul I la secțiunea interpretare a Festivalului de muzică uşoară de la Mamaia, iar un an mai târziu a revenit pe aceeaşi scenă într-un recital. Timp de un an, după aceasta, a peregrinat prin toată ţara, într-un turneu de anvergură. Începând din 1990 concertează în fiecare sezon estival pe Litoral.  
 
Împreună cu Aurelian Temişan a realizat primul duet muzical care se numeşte „Așa e moda”, compoziție semnată Cătălin Tîrcolea. Albumul de debut „Când vine seara”, editat de Electrecord în 1993 s-a făurit prin colaborarea cu Dan Iagnov și Eugen Mihăescu. Un an mai târziu, i-a apărut cel de-al doilea album, „Între noi mai e un pas” care cuprinde integral piese compuse de Dan Iagnov pe versuri de Andreea Andrei, Dan V. Dumitriu, Eugen Rotaru, M.R. Paraschivescu și Rodica Grigoriu. Șase piese sunt interpretate în duet cu actorul Ștefan Iordache alături de care a obţinut locul al II-lea la Festivalul Mamaia ’94, iar în 1995, a cucerit locul III la secțiunea de creație a aceluiași concurs, cu piesa „Eu vreau să-ți spun că te ador”.  
 
În anul 1996, Sanda Ladoși a susţinut numeroase spectacole în țară și a participat la multe filmări și colaborări cu televiziunile, dar s-a dedicat îndeosebi pregătirii albumului „Nu mă iubi”. Albumul s-a lansat oficial pe 25 septembrie 1997, la Târgul Internațional de Muzică București, Sala Palatului. El reunește compoziții semnate Dan Iagnov, Adrian Ordean, Cornel Fugaru, Dinu Giurgiu, iar două dintre acestea sunt tot în duet cu actorul Ștefan Iordache.  
 
În anul 1999 a câştigat premiul III la festivalul Mamaia, secțiunea compoziție, cu o piesă compusă de Dan Iagnov. Tot acum ajung la momentul terminus pregătirile pentru noul album „Mi-e dor”, la care a lucrat timp de doi ani alături de compozitorul Eugen Mihăescu. Albumul încorporează un remix al șlagărului „Mi-e dor să te văd” și un cover al piesei „Clipe ce dor”, interpretată inițial de Mihaela Runceanu. De asemenea, piesele cu ritm latino: „Dansând prin vise”, „Dacă ești singur”, „În vorbe nu mai cred”. Piesa de pe acest album, „Adu-ți aminte” a câştigat premiul IV la secțiunea șlagăre a Festivalului Mamaia ’99. Lansarea albumului a avut loc pe 9 decembrie 1999.  
 
În perioada 1999-2002, a colaborat cu Federația Română de Judo, participând la toate evenimentele ei, la nivel internaţional (Budapesta, Viena, Basel, Monte Carlo, Birmingham, Moscova) cu programe artistice.  
 
În 2001 a efectuat un turneu în SUA și a lansat videoclipul „O noapte cu tine”, iar în 2004 a câştigat selecția națională pentru concursul Eurovision desfășurat la Istanbul cu piesa „I Admit”. În anul 2006 a lansat albumul „Khalini”.  
 
Artista Sanda Ladoşi a mai interpretat piese muzicale de succes, în afara celor în duet cu Ştefan Iordache şi cu Marcel Pavel, Aurelian Temişan, Ioan Gyuri Pascu. Pleiada de compozitori care i-au încredințat piese spre interpretare este remarcabilă: Eugen Mihăescu, Marcel Dragomir, Ionel Tudor, Cornel Meraru, Mihai Constantinescu, Alexandru Simu, Raimond Vancu, George Popa, Dan Iagnov, cu acesta din urma având cea mai lungă colaborare - 11 fructificaţi în peste 50 de melodii.  
 
În 2007 s-a născut primul copil al Sandei Ladoşi, Bogdan, iar doi ani mai târziu va veni pe lume fetița sa, Ioana. După nașterea copiilor, a lipsit un timp din viaţa publică artistică, pentru ca mirajul scenei să o recheme după ce copii s-au mărit. A revenit pe scenă și în studio colaborând cu Ovidiu Komorniyk și Casa de discuri a acestuia. Din 2011, an cu an, Sanda Ladoşi a fost prezentă la Galele Ovo Music. Azi colaborează splendid cu Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”.  
 
Coroana şi piatra rară a coroanei! Întocmai şi nedesminţit, aceasta-i oglindirea cea mai edificată în adevăr nu numai cu referire la artista Sanda Ladoşi, ci la fiecare dintre artiştii magnificului Teatru ce vine din trecut spre contemporaneitate cu nimbul unei istorii unice. Iată, azi, scena de la Savoy înfloreşte cu flori aurii, nu încetează să se înveşmânteze în lumini colorate, să zboare în zbor de glasuri, să strălucească în spectacole de Revistă nerepetabile!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Sanda Ladoşi. Coroana şi piatra rară a coroanei / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1456, Anul IV, 26 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!