CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1454 din 24 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Oana Georgescu, artistă a cuvântului
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Deşi a muncit un an de la capăt la capăt, scriitoarea Oana Georgescu n-ar pune niciun preţ pe mierea vorbelor care ar ţinti să o compătimească, pentru că a scris totul de la inimă, iar inima sa nu ascultă de vaiete ! Scrie într-un registru în care alternează viaţa şi arta spectacolului. Ceea ce indică faptul că avem a face cu teme care se lipesc de oameni de valoare, cap la cap, o aventură eroică prin responsabilitatea uriaşă pe care şi-o asumă, fără libertatea de a ştirbi cu un singur cuvânt protagoniştii identificabili în patrimoniul cultural românesc. 
  
Toţi artiştii români simpatizează cu o atât de rezonabilă poziţie în raport cu ei, din partea artistei cuvântului, Oana Georgescu. Ceea ce răscumpără această simpatie este în primul rând modalitatea de expresie irezistibilă de la întâia, la ultima filă. Nu e îndeajuns de tocită de-a lungul timpului peniţa care a scris despre artişti, iar azi, doar Oana Georgescu, Octavian Ursulescu şi încă puţini alţii făptuiesc din iubire cartea ca sursă generatoare de iubire pentru cei ce slujesc sufletului şi iau cântecul ca personificare a lui! Ca toate celelalte arte, muzica e o categorie estetică, într-o înlănţuire a hranei spirituale şi conştiinţei umane! Resursele literare pe care le are la îndemână Oana Georgescu sunt inepuizabile. Ultimele sale cărţi, „Jolt Kerestely, o viaţă pentru cântec” sau „Alexandru Arşinel. Şi a fost mâna Lui Dumnezeu” sunt dovezi de insurgenţă la scrisul de vai de lume practicat în vervă şi în masă, de un timp condamnabil şi alarmant de lung. 
  
De aceea au şi fost premiate! La decernarea Premiilor Culturale pe anul 2014, conferite de Preşedinţia României şi de Forumul Muzical Român i s-a făcut parte meritată cu Premiul „Gaudeamus” pentru cărţile lansate la cea de-a XXI-a ediţie a Târgului Internaţional de carte Gaudeamus 2014 (este vorba despre cele două cărţi, plus cea apărută în 2011, închinată pianistei Dana Protopopescu, „Reverberaţii de neuitat”). 
  
Dacă cei care au examinat meritele Oanei Georgescu au decis să o laureze, este la fel de bine şi de adevărat că scriitoarea solidarizează cu cititorii, scriind pentru ei ceea ce rar au azi unde citi: biografii ale artiştilor care le-au înflorit viaţa. Pentru aceasta, cărţile Oanei Georgescu sunt de valoare incontestabilă. Ele culminează cu volumul „Alexandru Arşinel. Şi a fost mâna Lui Dumnezeu” care-i aproape de factură familiară. În filele lui aflăm povestea de luptă, curaj, speranţă şi pronie care-au pus sigiliu pe viaţa actorului ajunsă într-un punct dramatic. Nimeni nu citeşte această carte fără a părea că stă la căpătâiul său. Viaţa şi lupta au devenit în lungile şi grelele momente ale operaţiei, sinonime contextuale iar la acest capitol cartea intră pe tărâmul expresivităţii celei mai pronunţate. În timp ce un zis jurnalist de la un zis post tv făcea din violenţă verbală şi răutate câinească virtute, lovind bestial în actor. Ce mult a suferit atunci maestrul Alexandru Arşinel! 
  
Dar, a trecut valul! Subomul din solda celor care lovesc furibund în peronalităţi cum sunt Nadia Comăneci, Radu Beligan, Draga Olteanu Matei..., subom rămâne, dar iată, Oana Georgescu e prin comparaţie pe celălalt talger al balanţei, unde cântăresc faptele bune. A scris o carte care la doar o lună de la lansare este premiată. Valoarea-i trăsătura în virtutea căreia s-a făptuit cartea, iar scriitoarea primeşte ce merită: recunoaşterea superiorităţii ei, oglindită într-un premiu cuvenit celor ce aşează scrisul întru dovedirea onoarei, aproape printr-o structură clasică, rar etalată cât timp răsar cărţi ce umplu azi rafturi din categoria tejghelei cu acareturi. 
  
Frumos! Cărţi ca ale Oanei Georgescu apar în construcţii corelative cu sufletul. Nu se aşteaptă nimeni ca dintr-un suflet gol să se nască o astfel de operă. De aceea, cărţile Oanei Georgescu sunt oglindă a unui spirit frumos, cel al scriitoarei şi al protagoniştilor cărţilor sale! 
  
Odată cu premierea scriitoarei Oanei Georgescu au fost recompensate şi alte personalităţi. Ceremonialul decernărilor s-a desfăşurat la Palatul Naţional al Copiilor, iar distincţiile au fost oferite de consilierul prezidenţial Dorel Constantin Onaca, prof. Univ. Dr. Grigore Constantinescu, preşedintele Uniunii Criticilor Muzicali din România şi de criticul Smaranda Oţeanu-Bunea, preşedintele Forumului Muzical Român. 
  
Pentru competenţa şi profesionalismul dovedit de-a lungul timpului în educaţia artistică a tinerei generaţii, în promovarea culturii, Preşedinţia României a acordat premii următorilor: Dan Dediu, Rector Universitatea Națională de Muzică București: Ordinul „Meritul Cultural” - în grad de Ofiţer categoria „Muzică”; Sorina Goia, redactor șef Radio România Cultural: Ordinul „Meritul Cultural” - în grad de Cavaler categoria „Arta Spectacolului”; Cristian Mihăilescu, regizor de operă: Ordinul „Meritul Cultural” - în grad de Cavaler, categoria „Promovarea Culturii”; Daniela Caraman Fotea, muzicolog: Ordinul „Meritul Cultural” - în grad de Ofiţer categoria F „Promovarea Culturii”; Doina Roșca, director al Centrului Cultural „Ionel Perlea” din municipiul Slobozia: Ordinul „Meritul Cultural” - în grad de Cavaler categoria „Promovarea Culturii”. 
  
Premiile de Excelență și Premiile Speciale ale Forumului Muzical Român au încununat realizările următoarelor personalităţi : Beatrice Rancea - manager Opera Națională Română din Iași; Dana Protopopescu - pianistă; Alexandra Mircea - PR, organizator de spectacole; Costin Popa - critic muzical; Radu Anghel Vasilescu - manager Palatul Național al Copiilor București. 
  
Au fost acordate și Premii Speciale tot din partea Forumului Muzical Român: Premiul „Musica Viva” - Camerata Regală; Premiul „Gaudeamus” - Oana Georgescu, scriitor, jurnalist, realizator SENSO TV, pianista Dana Protopopescu, „Reverberații de neuitat”; Premiul „Ludovic Spiess” - basul Ștefan Schuller. 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com); Oana GEORGESCU (oana_georgescu2003@yahoo.com) Foto: Sebastian Oros 
  
Referinţă Bibliografică:
Oana Georgescu, artistă a cuvântului / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1454, Anul IV, 24 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!