CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1435 din 05 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Vasile Muraru. Protagonist al unui scurtmetraj cuceritor de lauri
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Actorul Vasile Muraru nu e un „dinam” de producere a curentului comediei de slabă, scurtă şi statică uzualitate, e o „uzină” care încarcă generatoare colosale, pentru furnizarea energiei necesare punerii în mişcare a motoarelor genului comic şi aprinderii luminii conştiinţei lui. Foarte frecvent comedia din surse brute şi needucate, sau de scăzută potenţialitate sunt o formă prolifică a manifesctării râsului fără menralitate. Se recurge tot mai zelos azi la obiectul râsului, nu la spiritul lui, în contextul în care actorul ori comediantul e oarecare şi crede însuşi că e actor sau comediant, deşi ştie că nu e! 
  
Există actori care speră că au de vânzare cerul spiritului, după cum există şi public derutat care are o viziune întoarsă a scării. Realitatea dovedeşte că o scară nu se poate aşeza cu spiţele mici jos şi cele mari sus, pentru că se răstoarnă! În cazul actorului Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti şi directorului acestuia, Vasile Muraru, scara stă în logica sănătăţii minţii, cu baza mare jos şi cea îngustă sus, acolo unde-i ajuns azi actorul! Dacă spiţele de jos au mărime încăpătoare cu lejeritate pentru un urcător şi ceva mai înghesuită pentru mai mulţi, sus e nivelul posibil apoteotic, unde aşteaptă coroana şi steaua. De la prima, la ultima spiţă (prima e jos, nu sus), urcarea e măsurată în unităţi începând cu metrul şi isprăvind cu centimetrul. La finiş e gloria! 
  
Actorul Vasile Muraru a atins-o cu fruntea, nu cu iluzia. A cucerit pe rând până aici, redutele satirei, flatării, moralizării, evocării comice etc., pentru ca azi să elaboreze regaluri de comedie. Deliberat echivoc elegantei măsuri, talentul său nu l-a urcat la o glorie care să-l scoată din propoziţia bunului simţ şi să-l postuleze în secvenţele autoprezentării recitative. Actorul Vasile Muraru a fost şi este un actor cu nobleţea manierelor, care nu accentuează până la afişarea vedetismului, generoasă sursă de prăbuşire inopinată, uneori pe drum, alteori de sus! 
  
Protagonist al filmului de scurt metraj, „Ușa”, („The door”) actorul Vasile Muraru face parte, neîndoielnic din scânteile care au explodat în flacără la Porto Rico unde filmul a fost premiat cu medalia de bronz, secţiunea Best Artsy Shortfilm (Cel mai bun scurt metraj artistic), la Festivalul Internaţional „CineCampus” 2014. 
  
Scurtmetrajul „Uşa”, înscris la categoria „Magic Realism”, pentru filmul de autor, este un succes notabil al regizorului Alessandro Cubicciotti (Universitatea „Media”), autor şi al scenariului şi montajului. Aşa cum este pentru întreaga echipă (operatori: Cristina Apostol, Virgil Tatu, sunet: Florentin Tudor), dar mai ales pentru actorul Vasile Muraru, protagonistul filmului. Remarcabil este faptul că, deşi a fost produs şi lansat în 2012, de atunci până în prezent continuă seria nominalizărilor, a prezenţelor şi a succesului la festivalurile internaţionale de film, totul culminând cu Premiul cucerit la CineCampus 2014. 
  
Acest film cuceritor de lauri a fost selecţionat la Festivalurile Internaţionale de la Teheran (Iran), Cusco (FENACO, Peru) şi Cluj (FFEST) în 2012, apoi în 2013 la Fantasporto (Portugalia), Fingal Film Festival (Irlanda), Salon Internacional de La Luz (Columbia), San Gio Verona Video Festival (Italia), Apolonia International Students Film Festival (Cipru), Dublin International Short Film&Music Festival, Ro-IFF, Corto e MALeCAvaT (Italia) şi Shaan-e-awadh International Film Festival (India). Anul 2014, pe lângă CineCampus de la Porto Rico, „Uşa” a participat şi la Access Code Short Film Festival (India), iar la începutul lui 2015 va fi prezentat la Macabre Faire Film Festival de la New York, SUA. 
  
Macabre Faire Film Festival (2015). 
  
Sinopsisul filmului este următorul: Un bărbat intră într-un hotel. După ce caută în jur un timp se opreşte în faţa unei uşi... Verifică biletul pe care-l are în mână şi pe care scrie „3022. Nu bate la uşă” şi observă că numărul este acelaşi cu acela al uşii în faţa căreia se află. Intră în cameră, dar înăuntru totul se dovedeşte că devine mai greu decât se aştepta ... 
  
Actorul Vasile Muraru poate fi aplaudat la Sala Savoy a Teatrului de Revistă Constantin Tănase” unde joacă rolul principal în comedia „Sosesc deseară” de Tudor Muşatescu (6, 14, 20, 27 decembrie 2014), cea mai nouă premieră a actualei stagiuni, dar şi în spectacolul „Vivat Revista!” (pe 4 decembrie la Teatrul „Tony Bulandra”, Târgovişte, 13 decembrie 2014 şi pe 4 ianuarie 2015, la Sala Savoy). 
  
Oana Grorgescu, Secretar Literar Artistic & PR, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” 
  
Calea Victoriei nr. 33, Sector 1, Bucureşti; Email: oana_georgescu2003@yahoo.com / oanageorgescuro@gmail.com; 
  
Mobil: 0722.434.986 / 0744.654.838 ; 
  
www.teatrultanase.ro; http://www.facebook.com/teatrul.constantintanase 
  
Articol scris de Aurel V. ZGHERAN şi Oana GEORGESCU 
  
Referinţă Bibliografică:
Vasile Muraru. Protagonist al unui scurtmetraj cuceritor de lauri / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1435, Anul IV, 05 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!