CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1432 din 02 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Galeria de Artă „Calea Victoriei 33” este, de joi, 4 decembrie 2014, începând cu ora 18, Universul unde spaţialitatea spirituală a artistei Georgeta Constantinescu se cuprinde, prin cadrele galeriei, în spaţialitatea cromatică nedelimitativă a picturii în care cosmosul şi teluricul se văluresc în peisaje fascinante, geminale, suprapuse formelor omenescului boltit în spirit.  
 
Artistul plastic Georgeta Connstantinescu expune în dominionul cu două abside pentru inimă, scena Thaliei şi foyer-ul oglinzilor bi şi tridimensionale un Univers într-o animaţie ferventă al cotidianului peisager lumesc resorbit în eternul peisagistic din fundalul omenescului. Sunt lucrări cu perspective pe verticală, realizând mai des înaintarea dim prim plan înspre fundal şi mai rar dinspre actul lucrurilor, spre idealul lor. Nu întunecă în umbre întinse orizontal culorile ci le ordonează ca aspiraţia de la fiinţă la ideal. Până la desfacerea expoziţiei, pe 31 decembrie 2014, ansamblul de imagini de pe simezele de la Galeria de Artă „Calea Victoriei 33”, dictate atât de acordurile cromatice cât şi de structuralitate urmează sensurile imuabile ale esteticii unei expoziţii, iar pentru aceasta, sensul simbolic vădit didactic pe care îl încorporează în genere expoziţiile face loc preferinţei pentru naraţiunea sentimentaului liber.  
 
Vrânceancă din Panciu, artista Georgeta Constantiniu a absolvit Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti. Autodidact pasionat de artele vizuale statuate în interioritatea sa şi perpetuate deopotrivă în lucrări de pictură pe care le realizeză cu prolificitate afişată în mod tăcut în exterior dar sporită zi cu zi şi atrasă în conştiinţă, în 2007 participă la primul stagiu de pictură la Pont Aven, Franţa, iar în 2008 a studiat pictura desăvârşindu-şi tehnica tot în Franţa, la Moulin de Perrot, cu George Briata. Pictura începe să prindă pentru ea puterea care desfată nu numai vederea ci şi resorturile pasiunii. Pentru aceasta s-a perfecţionat în Franţa cu profesorii Michel Taupin şi Cristian Jequel, maestrul care a iniţiat-o şi perfecţionat-o în tehnica picturii „la cuţit”. Noua ei orientare pasională survine definitiv în ocupaţiile sale, ca o sculptură cu relief plat în inimă. Renunţă la activitatea de inginer informatician pentru a-şi acorda timp să deseneaze cât mai mult şi a pătrunde în cunoaşterea relaţiilor spaţiale constrânse într-o suprafaţă. Totodată, pentru a picta în tehnica „Jequel” - ulei pe pânză la cuţit, cumva o basoreliefare cu pastă propriu-zisă, în forme şi culoare, ataşate pe porţiuni în relief, în măsură mai mică sau mai mare proeminente.  
 
În 2012, Georgeta Constantinescu culege întâile roade însemnate, fiind distinsă cu titlul de „Pictor oficial” al Academiei de Pictură „Moulin de Perrot”. În acelaşi an a absolvit şi primul stagiu de perfecţionare în pictura abstractă, cu Giancarlo Bargoni, pe care îl continuă şi în anul următor. Artiştii plastici care îşi încadrează operele în genul abstract sunt îndeobşte reprimaţi de cei care nu percep vizual şi nu trăiesc sentimentul elaborat de pictura ce pare iraţionalistă. Dar, datorită lui Giancarlo Bargoni, artista Georgeta Constantinescu învaţă să ocolească ademenirile din pictura dulcilor înfăţişări simple şi continuă să adere la genul picturii abstracte şi să o făptuiască. La jumătatea anului 2014 a absolvit stagiul de pictură abstractă cu Peter Cassagrande. În prezent este manager al Galeriei de Artă „Calea Victoriei 33”. „Ultimii trei ani”, se confesează artista, „au fost ani de extremă solitudine, unde eu m-am întors către mine însămi pentru a-mi regăsi sufletul şi a-l pune apoi pe pânze din ce în ce mai mari. Intre timp am expus unele dintre lucrările mele în diverse galerii din Bucureşti şi Viena”.  
 
Dintre participările expoziţionale sunt notabile următoarele: Galeria SCIT Art, Bucureşti, 2012; Galeria „Calea Victoriei 33”, Bucureşti, 2013; Galeria „Calea Victoriei 33, Bucureşti, 2014; lucrări expuse în show-room-ul Elena Caragiani, Bucureşti, 2014. De asemenea, Georgeta Constantinescu are lucrări în colecţii particulare din SUA, Austria, Germania, Elveţia, Franţa şi România.  
 
Semnificative sunt notaţiile critice despre artista Georgeta Constantinescu, din partea pictorului francez, în atelierul căreia a ucenicit spre cucerirea multor taine ale tehnicii picturii „la cuţit”, Cristian Jequel: „Pictura sa, încă de la început explorează ca temă unică relaţia sa cu spaţiul, spaţiu în sens de Univers. Autoarea caută să stabilească noi perspective mobile care vor face ca acest spaţiu să se lărgească progresiv până devine o altă lume. Este un amestec de spontaneitate, de gesturi rapide şi de extremă meticulozitate în construcţia imaginii prin straturi succesive de materie. Rezultatul este impresionant. Adesea lucrările pot fi privite din toate sensurile. Nu exista nici stânga, nici dreapta, nici sus şi nici jos, straturile se suprapun unele peste altele pentru a aduce de la fond către primul plan o pânză cu culori vibrante, plină de sensuri şi viaţă. Caracteristic acestor tablouri este lumina care traversează din loc în loc pânza. Este o luptă acerbă, corp la corp, cu pânza, folosind cuţitul, pensula, mâinile, ca o construcţie în clar-obscur în care lumina este subiectul principal. În faţa unei pânze a artistei privitorul poate fi deconcentrat, tulburat sau entuziasmat de explozia de culori, de semne şi sensuri, fără a putea găsi cuvintele potrivite care să fie în mod clar în armonie cu tabloul. Artista se află ea însăşi prinsă într-o relaţie subtilă între afectivitatea sa şi mediul său. Puterea culorilor, strălucirea lor, reflectă profunzimea realităţii interioare a artistei. Tabloul devine o reprezentare a stării sale emoţionale fizice şi psihice”.  
 
Expozitia va fi deschisă de criticul de artă, profesor doctor Nicolae Mareş, iar sfârşitul evenimentului va fi urmat de un colocviu de impresii şi un cocktail.  
 
Program Galeria de Artă „Calea Victoriei 33”: marţi - duminică, orele 12.00 - 20.00  
 
Adresa: Calea Victoriei nr. 33, Bucureşti, România, tel: +40212332144, e-mail:  
 
galeriacaleavictoriei33@gmail.com  
 
Oana Georgescu, PR Specialist  
 
Mobil: 0722.434.986 / 0744.654.838.  
 
Email: pr@galeriadeartacaleavictoriei33.ro/  
 
oana_georgescu2003@yahoo.com  
 
www.galeriadeartacaleavictoriei33.ro  
 
Articol scris de către Aurel V. Zgheran (aurel.vzgheran@yahoo.com) şi Oana Georgescu  
 
Referinţă Bibliografică:
Univers pe simeze, plăsmuit de arista Georgeta Constantinescu / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1432, Anul IV, 02 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!