CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1431 din 01 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Felicia Filip. Înveselire pentru când îi va trebui inimii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lansarea cărţii despre suferinţa biruită şi lăsată în urmă de actorul Alexandru Arşinel, scrise de scriitoarea luptătoare în gând şi speranţă alături de maestru, pe tot timpul patimilor sale şi azi, Oana Georgescu, a avut în ce mă priveşte însemnătatea adăugată a întâlnirii la eveniment a unor personalităţi din cosmosul artistic al nostru, care ne-au slujit la înălţime neînchipuită cu lumina, speranţa, iubirea din artă.  
 
Printre ei, soprana ce prelungeşte vocea înflorită în stea, la adâncul sufletesc al melomanilor, înrădăcinat dincolo de viaţă, la iezerul sevei de viaţă, purificat de muzică, Felicia Filip. Sunt rare astfel de zile în care speranţa coboară din ideal în fiinţă. Voisem să o întâlnesc pe maestra Felicia Filip şi purtasem amândoi o discuţie despre aceasta, dar programul făurit în funcţie de timpul scump ca secunda de rugăciune pentru un mucenic alergat cu sabia, a fost preîntâmpinat de această întâlnire de la sine, când nu m-am aşteptat, uimindu-mă ca şi cum aş fi uimit dacă m-aş dezmetici însumi, dintr-o dată, într-un loc unde nu ştiu să fi mers, nici nimeni nu m-ar fi dus!  
 
Nu incredulă, dar o uimire ca minunea! Să apară în oglinda privirii o lumină în chip, un ideal în chip, o adoraţie în chip, o regină a universului sonor românesc în chip, un chip în frumuseţe, un chip în superbitate, un chip în culmea gingăşiei feminine, un chip în desăvârşirea nobleţei feminine…!Ce minunată uimire! Alături de soţ, maestrul Cristian Mihăilescu, în faţa ochilor, un semn că în destinul meu stăpâneşte năzuinţa aptă să devină realitate, a ieşit la iveală.  
 
N-aş fi reuşit să prefigurez câteva cuvinte dacă mi-aş fi alcătuit înainte în gând cuvintele de rostit cu maestra Felicia Filip. Nicidecum nu s-ar fi întipărit în grai cuvintele pe care să le rostesc de faţă cu maestra, dar nici după aceea n-a mai rămas nimic în mintea mea din discuţia pe care am purtat-o. Doar în ochi şi în inimă!  
 
Maestra Felicia Filip este o personalitate înconjurată de o aură vastă. E regină are puterea dominaţiei unei statui antice privite prin cristalul unei vitrine. Chiar dacă nu e împietrită ci-i învăluită în lumină şi frumuseţe vie, are măreţia statuii. Şi chiar dacă nu se înfăţişează ca un corp de tezaur închis în vitrină ci e extrem de generoasă, adversară reţinerilor preînchipuite de cel ce voieşte să converseze cu ea, veselă, cu surâsul şi lumina albă jucându-i pe faţă, de la colţul gurii la frunte, maestra Felicia Filip atrage admiraţia în aşa mod încât nu e privire să treacă peste ea, într-o singură clipă. Nici în mai multe. Odată ciocnindu-se cu maestra, toate luminile ochilor stau şi-şi intensifică strălucirea, toate gurile tac şi murmură.  
 
Maestra Felicia Filip este o stea a muzicii lirice româneşti şi mondiale şi e, deopotrivă, un om cu stea şi duh, mai presus de omenesc, un om care a făcut, face azi şi va face până în veacuri ceea ce trebuia să facă, deoarece pentru aceasta s-a născut: să cureţe sufletele de întunecimea patimilor de toate felurile şi să le facă să strălucească mai tare ca soarele.  
 
Director al Operei Comice pentru Copii, maestra Felicia Filip, pe lângă dăruirea vocii sale de soprană aurorală, preia în sarcină şi făptuieşte cu iubire şi muncă misia de conducere a singurei Opere pentru copii din lume. Între ei, maestra e crăiasa povestei ce izvorăşte zâmbetul, îndeplinind real magia pe care povestea a închis-o în ea.  
 
Ziua în care am întîlnit-o pe maestra Felicia Filip mi-a strecurat în inimă o bucurie imensă, ca a copiilor, pentru că doar bucuria lor e supremă. N-am să mai ştiu niciodată ce-am vorbit cu maestra Felicia Filip, dar am să ştiu toată viaţa că bucuria nu poate sta încătuşată şi de aceea am eliberat-o în rândurile acestor cuvinte, să fie înveselitoare, ori-de-câte ori le voi reciti, iar inimii îi va trebui aceasta!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Felicia Filip. Înveselire pentru când îi va trebui inimii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1431, Anul IV, 01 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!