CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1407 din 07 noiembrie 2014        Toate Articolele Autorului

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La orice cuvânt ar zice actorul Vasile Muraru, în oricare dintre rolurile pe care le joacă, află şi răspunsul celor robiţi de patima teatrului: surâsuri, râsete în hohote, aplauze. Prea adesea, între personajele interpretate de Vasile Muraru se regăsesc indivizi mândri de ei înşişi, zelatori cu aprecieri strâmbe ale valorii, ceea ce nu înseamnă că aceştia pot fi jucaţi de către actori cu talent mediocru. Dimpotrivă.  
 
E a sofiştilor măiestria de a se lăuda cu nemăiestria lor, care poate fi dibăcie dar nu artă. Acest lucru ar păşi pe urmele imposturii care nu duc în nici un caz la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, unde se află un tot uman şi artistic îmbinat în clădirea spirituală a teatrului: actorii. Ei sunt stele avântate în lumea fără cărări dintre ţărm şi văzduh, în jurul celui înţelept în cârmuirea corabiei teatrului, Alexandru Arşinel. E o lume a scenei în care înţelepciunea e doar a înţeleptului iar talentul doar al maeştrilor!  
 
Pe aceasta se sprijină principiile valorificării ardoarei marilor actori, iar la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” aceasta-i condiţia situării sale istorice, ceea ce ţine seama de specificul şi gradul culturii române în permanenţă şi deopotrivă în mişcare, act cu act. În toată opera sa actoricească, maestrul Alexandru Arşinel a fost, este şi va rămâne un estetician al teatrului, în primul rând apărător de principii fundamentale despre rolul actorului în estetizarea rolurilor, chiar şi atunci când ele accentuează tarele umane. Un personaj uman rămânând şi în atare postură în interioritatea umană din care este reliefat ceea ce e înveselitor, nu grotesc, din care se alege figura comică umană, nu fiara! Aceasta se evidenţiază şi în rolul de azi al maestrului, acela de la conducerea unui teatru de revistă, cu istorie neîntreruptă şi cu şir îndeletnicesc de artă teatrală apoteotică între consoartele teatre naţionale.  
 
În zilele ce urmează, de sâmbătă şi duminică, 8 şi 9 noiembrie (2014), se va juca la Sala Savoy a Tetrului de Revistă „Constantin Tănase” comedia „Sosesc deseară”, de Tudor Muşatescu, cu actorul Vasile Muraru în rolul principal. Comedia „sentimentală din lumea provincială”, cum e prezentată piesa, de către Virgil Brădăţeanu în „Istoria literaturii dramatice româneşti şi a artei spectacolului” este regizată de Nae Cosmescu şi are aşadar în distribuţie, în primul rol, pe actorul pentru care scena, gândul bun înaintea cuvântului, iubirea în contra urâtului, comuniunea în dizarmonie cu săparea la rădăcină sunt una, Vasile Muraru. Ştiinţa acestui actor în a ieşi din sine şi a intra în personaj este remarcabilă. Duhul de înţelegere a marginilor umanului a lucrat mult cu gândul său pentru a suporta despărţirea fizică de partenerul de scenă pentru ani îndelungaţi, neuitatul Nae Lăzărescu. Nici toate teoriile filozofilor şi multitudinea silogismelor dialecticienilor n-ar fi putut să-l rupă de chipurile tristeţilor despărţirii de prietenul său, pe Vasile Muraru, însă scena l-a menţinut în braţele ei şi în binefacerea legământului de a-şi ţine unite urmele ei şi urmele lui, de a-şi auzi chemările din glasul măreţ al scenei, de a recunoaşte şi răspunde la singurul nume comun scenei şi actorului: teatrul!  
 
„Scriitorul”, spune Virgil Brădăţeanu despre autorul piesei „Sosesc deseară”, Tudor Muşatescu, „râde cu bunătate de inşi cu orizonturi mici, dar cu pretenţii mari, caracterizează nuanţat personaje de efect, amuză şi înduioşează, găseşte poezia sau ridicolul cotidianului şi plasează totul într-o atmosferă de împăcare sufletească”. Iată un rol cum nu se poate de nimerit, pentru Vasile Muraru. Toate strâmbăturile, nedreptăţile, urâţeniile vieţii demonstrate în teatru conduc pe spectator la reflecţii prin care îşi salvează piciorul de la poticnirea în astfel de moravuri. Vasile Muraru joacă atât de neîngrădit, de nepietrificat în rol, încât acţiunile sale par întâmplări în act. Dar specialiştii întrevăd deasupra scenei cununa bogăţiei de idei şi artei nebiruite de lucrul în grabă, a regizorului Nae Cosmescu.  
 
În celelalte roluri joacă deopotrivă de măiastru - nimeni nu e secundar la „Tănase” -, Ana Maria Donosa, Valentina Fătu, Cristian Simion, Nae Alexandru, Paula Rădulescu şi George Ioan Hodor. Scenografia şi costumele îndeplinesc la rândul lor misia înveşmântării la treapta exigenţei speciale şi inseparabile, purtând, spre desăvârşirea scenică, sigiliul creativ Ana Iulia Popov. Iar ilustraţia muzicală, deopotrivă de valoare şi de excepţie e semnată Patricia Prundea.  
 
Câteva cuvinte despre regizorul piesei, Nae Cosmescu, alcătuite de Oana Georgescu, Secretar literar şi PR la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” ilustrează esenţialul, drept o competentă optică de fructificare a adevărului despre cultura şi arta noastră naţională la momentul prezent: „Binecunoscut regizor de teatru şi film, jurnalist, scriitor şi pamfletar, Nae Cosmescu a absolvit IATC în 1963, secţia Actorie. Un an mai târziu însă şi-a început activitatea de regizor la Teatrul Naţional de Televiziune din cadrul TVR. A fost timp de doi ani şeful Secţiei Teatru din TVR. A semnat regia filmelor de televiziune «Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea» (1991), «Urcuşul» (1980), «Douăsprezece ore înainte de amurg» (1976), «Recitându-l pe Shakespeare» (1976), «Speranţa nu moare în zori» (1976), «Peripeţiile unui om de afaceri» sau «Sfântul Mitică Blajinu».  
 
În 2005, pe când era director artistic la Naţional TV, Nae Cosmescu a scris un scenariu de serial, pornind de la ideea că mahalaua contemporană românească nu este departe de cea interbelică din «Gaiţele». Serialul s-a numit «Cuscrele» şi le-a avut în rolurile principale pe Draga Olteanu Matei şi Tamara Buciuceanu Botez, pentru prima oară împreună într-o producţie tv. Din 2012, timp de un an de zile, regizorul Nae Cosmescu a adunat în cartea «50+1 pamflete.. ca la Tănase» o colecţie de texte care să descreţeasca frunţile tuturor. Dinu Săraru, unul dintre cei mai renumiţi publicişti, dramaturgi şi romancieri contemporani, membru al Uniunii Scriitorilor din România, este cel care a încurajat acest demers literar al maestrului Nae Cosmescu. «M-a preluat cunoscutul romancier Dinu Săraru, care pe vremea aceea răspundea de destinele ««Cronicii Române»» şi m-a invitat să continui proiectul. Cartea este rezultatul colaborării cu binecunoscutul cotidian»» - a spus regizorul Nae Cosmescu, regizor care a colaborat cu cei doi mari actori Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, la celebra emisiune a postului Naţional TV «Sare şi piper cu Stela şi Arşinel»”.  
 
În locul unei priviri din exterioritatea capodoperei care se joacă la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, cu actorul Vasile Muraru în rolul principal, ceea ce e evident şi valorificator pentru armonia sufletească este însăşi introducerea în operă, vizionarea unei piese care va fixa cum nimeni şi nimic nu o poate face în aceeaşi măsură de exemplar, o apreciere generală cu forţa transformării într-o conştiinţă artistică a publicului spectator de teatru  
 
Reprezentanţii mass-media au acces gratuit pe baza unei solicitări de acreditare.  
 
Biletele se pot achiziţiona de la Casa de Bilete a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” (Sala Savoy) - Calea Victoriei nr. 33, program 9.00-19.00 (luni-duminică).  
 
Preţ/bilet Sala Savoy:  
 
30 RON - Categoria I (Parter, rândurile R1-R10)  
 
25 RON - Categoria II (Balcon I şi II)  
 
20 RON - Categoria III (Parter, rândurile R11-R14)  
 
Pentru slujirea de folos a publicului iubitor de teatru redăm în rândurile următoare programul spectacolelor Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, Sala Savoy, situat în Calea Victoriei, nr. 33, sector 1, Bucureşti.  
 
Noiembrie 2014, Stagiunea 2014-2015:  
 
Sâmbătă 8 noiembrie 2014, ora 19.00  
 
„Sosesc deseară” de Tudor Muşatescu, comedie.  
 
Distribuţie: Vasile Muraru, Valentina Fătu, Ana Maria Donosa, Paula Rădulescu, Nae Alexandru, Cristian Simion.  
 
Scenografia: Ana Iulia Popov; regia: Nae Cosmescu.  
 
Duminică 9 noiembrie 2014, ora 19.00  
 
„Sosesc deseară” de Tudor Muşatescu, comedie.  
 
Distribuţie: Vasile Muraru, Valentina Fătu, Ana Maria Donosa, Paula Rădulescu, Nae Alexandru, Cristian Simion.  
 
Scenografia: Ana Iulia Popov; regia: Nae Cosmescu.  
 
Sâmbătă 15 noiembrie 2014, ora 19.00  
 
„Sosesc deseară” de Tudor Muşatescu, comedie.  
 
Distribuţie: Vasile Muraru, Valentina Fătu, Ana Maria Donosa, Paula Rădulescu, Nae Alexandru, Cristian Simion.  
 
Scenografia: Ana Iulia Popov; regia: Nae Cosmescu.  
 
Duminică 16 noiembrie 2014, ora 19.00  
 
„Viva Revista!”, spectacol revuistic pe texte de: Mihai Maximilian, Nae Lăzărescu, Octavian Sava, Vasile Muraru, Aurel Storin, Dan Mihăescu.  
 
Distribuţie: Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, Vasile Muraru, Cristina Stamate, Alexandru Lulescu, Adriana Trandafir, Valentina Fătu, Ana Maria Donosa, Liliana Mocanu, Cristian Simion şi Nae Alexandru.  
 
Cântă: Alin Gheorghişan, Irina Ionescu, Bianca Sârbu, cu Ansamblul de Balet al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”; coregrafia: Cornel Popovici, asistent coregraf Edy Chiriţescu; Orchestra Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, dirijor şi orchestrator: Dan Dimitriu; conducerea muzicală, Dan Dimitriu; scenografia: Ana Iulia Popov; regia: Cezar Ghioca.  
 
Vineri 21 noiembrie 2014, ora 19.00  
 
„Viva Revista!”, spectacol revuistic pe texte de: Mihai Maximilian, Nae Lăzărescu, Octavian Sava, Vasile Muraru, Aurel Storin, Dan Mihăescu.  
 
Distribuţie: Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, Vasile Muraru, Cristina Stamate, Alexandru Lulescu, Adriana Trandafir, Valentina Fătu, Ana Maria Donosa, Liliana Mocanu, Cristian Simion şi Nae Alexandru.  
 
Cântă: Alin Gheorghişan, Irina Ionescu, Bianca Sârbu, cu Ansamblul de Balet al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”; coregrafia: Cornel Popovici, asistent coregraf Edy Chiriţescu; Orchestra Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, dirijor şi orchestrator: Dan Dimitriu; conducerea muzicală, Dan Dimitriu; scenografia: Ana Iulia Popov; regia: Cezar Ghioca.  
 
Sâmbătă 22 noiembrie 2014, ora 19.00  
 
„Sosesc deseară” de Tudor Muşatescu, comedie.  
 
Distribuţie: Vasile Muraru, Valentina Fătu, Ana Maria Donosa, Paula Rădulescu, Nae Alexandru, Cristian Simion.  
 
Scenografia: Ana Iulia Popov; Regia: Nae Cosmescu.  
 
Duminică 23 noiembrie 2014, ora 19.00  
 
„Hohote în Herăstrău”, spectacol muzical - umoristic pe texte de Mihai Maximilian, Sorin Petrescu, Sorin Tofan şi Vasile Muraru.  
 
Distribuţie: Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, Vasile Muraru, Adriana Trandafir, Valentina Fătu, Ana Maria Donosa, Liliana Mocanu, Miruna Birău, Raluca Guslicov, Monalisa Basarab, Diana Radu, Cristian Simion, Nae Alexandru, şi Paul Talaşman.  
 
Cântă: Adrian Enache, Alin Gheorghişan, Daniela Tănase, Bianca Sârbu, şi Radu Ghencea, cu: Ansamblul de Balet al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”; coregrafia: Cornel Popovici, asistent coregraf: Edy Chiriţescu; Orchestra Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, dirijor şi orchestrator: Dan Dimitriu, conducerea muzicală: Dan Dimitriu;  
 
scenografia: Ana Iulia Popov; regia: Cezar Ghioca.  
 
Sâmbătă 29 noiembrie 2014, ora 19.00  
 
„Hohote în Herăstrău”, spectacol muzical - umoristic pe texte de Mihai Maximilian, Sorin Petrescu, Sorin Tofan şi Vasile Muraru.  
 
Distribuţie: Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, Vasile Muraru, Adriana Trandafir, Valentina Fătu, Ana Maria Donosa, Liliana Mocanu, Miruna Birău, Raluca Guslicov, Monalisa Basarab, Diana Radu, Cristian Simion, Nae Alexandru, şi Paul Talaşman.  
 
Cântă: Adrian Enache, Alin Gheorghişan, Daniela Tănase, Bianca Sârbu, şi Radu Ghencea, cu: Ansamblul de Balet al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”; coregrafia: Cornel Popovici, asistent coregraf: Edy Chiriţescu; Orchestra Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, dirijor şi orchestrator: Dan Dimitriu, conducerea muzicală: Dan Dimitriu;  
 
scenografia: Ana Iulia Popov; regia: Cezar Ghioca.  
 
Duminică 30 noiembrie 2014, ora 19.00  
 
„Piei, drace!”, spectacol revuistic pe texte de: Mihai Maximilian, Nae Lăzărescu, Octavian Sava, Vasile Muraru, Aurel Storin, Dan Mihăescu  
 
Distribuţie: Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Vasile Muraru, Valentina Fătu, Ana Maria Donosa, Mihai Bisericanu, Cristian Simion, Nae Alexandru.  
 
Cântă: Adrian Enache, Alin Gheorghişan, Oana Sârbu, cu: Ansamblul de Balet al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”; coregrafia: Cornel Popovici, asistent coregraf, Edy Chiriţescu; Orchestra Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, dirijor şi orchestrator: Dan Dimitriu, conducerea muzicală: Dan Dimitriu; scenografia: arh. Theodora Dinulescu; regia: Cezar Ghioca.  
 
Reprezentanţii mass-media au acces gratuit pe baza unei solicitări de acreditare.  
 
BILETELE se pot achiziţiona de la Casa de Bilete a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” (Sala SAVOY) - Calea Victoriei nr. 33, program 9.00-19.00 (luni-duminică).  
 
Preţ/bilet Sala Savoy:  
 
30 RON - Categoria I (Parter, rândurile R1-R10)  
 
25 RON - Categoria II (Balcon I si II)  
 
20 RON - Categoria III (Parter, rândurile R11-R14)  
 
Oana GEORGESCU  
 
Secretar Literar Artistic & PR  
 
Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”  
 
Calea Victoriei nr. 33, Sector 1, Bucureşti  
 
Email: oana_georgescu2003@yahoo.com / oanageorgescuro@gmail.com  
 
Mobil: 0722.434.986 / 0744.654.838  
 
www.teatrultanase.ro  
 
http://www.facebook.com/teatrul.constantintanase  
 
Articol scris de Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Sosesc deseară , bine şi armonie sufletească la Teatrul De Revistă Constantin Tănase în acest week-end / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1407, Anul IV, 07 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!