CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1401 din 01 noiembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Gheorghe Zamfir. Îngerul din nai
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sunetul măiastru al unui instrument muzical peregrinează, ca îngerul, razant cu inima! Sunt depărtări milenare de la începerea confecţionării instrumentelor de umanizare cu minunea sunetelor, dar ele au existat odată cu începutul lumii. Când nu era omul, cânta vântul, frunza, apa, focul, susura lava cursă pe macadamurile vulcanilor, răpăiau perdelele ploii înflorite în multicolore erupţii de lumini, cântau fiecare în felul lor toate vietăţile lumii, de la cele minuscule, până la cele gigantice!  
 
Instrumentele muzicale au traversat un ciclu lung, de la starea brută, oferită de natură, trecând prin confecţionări empirice, meşteşug şi tehnică… Azi, unele din ele sunt inimaginabil de sofisticate. În afară de cele care se dezlănţuie în limitele neînsufleţitei electronici, instrumentele muzicale au o istorie colectivă, este un înger în toate, o suavitate în fiecare, câte un zeu ce le farmecă.  
 
Naiul, pe care l-au lăcrimat cu lacrimi pastorale virtuozi îngemănaţi cu mitologia, îi este azi prag de cosmos între frunte şi buze, maestrului Gheorghe Zamfir! Ce-ar putea spune profetul prin verb, ce-ar putea ilustra pictorul cu magia penelului, ce-ar putea visa poetul în sânul poemului, ce-ar putea desăvârşi pământeşte toţi artiştii în dulcea demonie a harului, nu întrece fascinaţia sunetelor miraculoase ce zboară de la limanul tuburilor naiului lui Gheorghe Zamfir întru făptuirea levitaţiei nezănatice a omului predat totalmente libertăţii fericirii.  
 
Cu naiul la gură, maestrul Gheorghe Zamfir are o gură de floare! Ea plăsmuieşte o altă viaţă dăruită omului: viaţa din cântec, ce creează la rândul ei, sfinţenia. Sublima fertilitate a emoţiei nuntite cu libertatea harului e melosul fenomenal al naiului lui Gheorghe Zamfir, din care descind capodopere muzicale unice, capabile să zboare ca gândul, să lumineze ca oglinda, să vindece ca iubirea, să îmbrăţişeze ca braţele mamei.  
 
Suntem contemporani, între învălătucirile a două secole şi două milenii, cu un geniu al naiului, maestrul Gheorghe Zamfir. Câtă importanţă conferim, oare, acestui fapt concret, independent de noi, însă dăruitor de binecuvântare pentru toţi?! Naiul lui Gheorghe Zamfir nu răsună azi după voia noastră, nici nu e vestit prin contribuţia noastră, nu are duh în el cu ştirea sau neştirea noastră… Naiul lui Gheorghe Zamfir vine din resorturi mai îndepărtate de omenesc iar noi n-am avea altceva de făptuit întru binele nostru sufletesc, decât a-i desluşi chemarea şi a ne scălda inimile în poleiala sunetelor alinătoare şi purificatoare. Trecând prin baia muzicii naiului lui Gheorghe Zamfir suntem înfrumuseţaţi, spre a avea dreptul de a fi primiţi la spectacolul vieţii estetizate şi luminate de razele blândei iubiri şi omeniei.  
 
Apropiaţi de naiul maestrului Gheorghe Zamfir şi ascultându-l luăm din el o frântură de aur sufletesc ce-nbogăţeşte infinit mai mult decât aurul încremenit în avere lumească! Naiul lui Gheorghe Zamfir scaldă inima într-un surâs sau un suspin şi-o înfloreşte cu mărgeanul muzicii nemaicântate decât de clinchetele stelelor de argint pe care le aude dumnezeieşte omul împresurat de vis!  
 
Cu voia maestrului publicăm o adresare afectivă a sa către iubitorii muzicii celei mai înălţătoare pe care şi-o pot oferi în pragul sărbătorii Crăciunului:  
 
„Bună seara, dragilor! Aş dori să vă reamintesc despre proiectul meu de suflet, înscris în seria de manifestări, denumite generic, «Destinnaţie România» şi care va avea loc la Sala Palatului din Bucureşti, în 18 decembrie, începând cu orele 19:00. Pentru cei care m-aţi întrebat, dar nu numai pentru ei, biletele pentru concertul extraordinar de Crăciun «Gheorghe Zamfir şi invitaţii săi» au fost puse în vânzare şi pot fi achiziţionate de la Sala Palatului, Cinema Patria, TNB, din magazinele Inmedio, Vodafone, Orange, Domo, Librăria Eminescu, în reţeaua agenţiilor EUROLINES & TUI TRAVELCENTER şi online pe bilete.ro, bilet.ro, biletoo.ro, blt.ro, ticketstore.ro si ticketnet.ro. Vă vom aştepta cu mare drag şi cu multe surprize muzicale! Numai gânduri bune!".  
 
Potrivit comunicatului de presă, programul concertului din 18 decembrie va cuprinde prelucrări folclorice româneşti, interpretate în mod autentic, melodii celebre din repertoriul internaţional, lucrări clasice şi creaţii proprii ale maestrului Gheorghe Zamfir.  
 
"Naistul Gheorghe Zamfir va susţine un concert special, alături de prieteni artişti, pe 18 decembrie, la Sala Palatului", informează un comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES.  
 
"Gheorghe Zamfir va fi gazda unei seri de gală ce include momente semnate de: violonistul Eugen Sârbu - venit special împreună cu vioara sa Stradivarius de la Londra, actorul Dan Puric - ce pregăteşte un moment unic, dedicat acestui spectacol, soprana Alexandra Coman - care a cântat alături de Placido Domingo sau Jose Carreras, emblematicul cor de cameră Madrigal şi Orchestra Naţională «Gheorghe Zamfir», sub bagheta lui Florin Totan".  
 
"Autor a peste 300 de lucrări", consemnează Agerpres " în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic, Zamfir a vândut peste 120 de milioane de discuri în toată lumea, are peste 160 de albume înregistrate şi peste 100 de discuri de aur şi de platină, alături de nenumărate distincţii şi onoruri la nivel mondial".  
 
Preţurile biletelor variază în funcţie de categoria de loc, după cum urmează:  
 
VIP -199 Ron  
 
Cat. I: 149 Ron  
 
Cat.II – 99 Ron  
 
Cat.III – 75 Ron;  
 
Cat IV – 49 Ron.  
 
Articol scris de Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Gheorghe Zamfir. Îngerul din nai / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1401, Anul IV, 01 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!