CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Expozitie >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1390 din 21 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Galeria Senso şi Contemporary Art Ruhr, peregrinând artele vizuale în universul sufletesc
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Artele vizuale nu sunt numai ale oglinzilor privirii, sunt şi ale văzduhului sufletesc dacă expunerea lor nu evită selecţia, sub asediul managementului cu preţul substituirii valorii artistice, dacă între ordinea expoziţiei şi paralelism este o proporţionalitate decisă numai de criteriul complet şi necontestat al artei, respingându-se impulsivitatea ca după fiecare expoziţie să apară în grabă observabilă un confrate ce-şi amplasează undeva lucrările, doar ca să arate că are şi el, şi să nu lase pe cineva care într-un anumit moment să ia fruntea. Aşa apare aglomeraţia abia aşteptată de snobism şi kitsch. 
  
Ei bine, orice obiect de artă trebuie să işte nu invidia, ci febra de a fi privit ca un bine sufletesc redat de strălucirea frumuseţii lui şi mesaj. Oricare expoziţie elevată a tins întotdeauna să trezească o admiraţie, dar prin faţa ochilor nu se pot purta nişte lucrări plastice, oricât de valoroase artistic, aninate sau puse ca aruncate într-un spaţiu întâmplător! În nici un caz! 
  
În artele vizuale este cuprinsă sensibilitatea şi superbitatea umană, puritatea, enigma, iubirea umană, rostul uman, patima umană… ceea ce nu se poate transforma într-o figuraţie pe un obiect aflat pentru o durată la dispoziţia oricui, spre a fi examinat, fără ca privitorul să aibă la rândul său, nobleţea vrednică de a-i căuta înţelesurile şi a-i primi folosul razei sufleteşti pe care-o emană. Expoziţia este imperator să fie organizată în chip nesfidător, numai şi numai în locuri în care arhitectura, ambientul, condiţiile de luminozitate, destinaţie, reputaţie sunt potrivite esteticii şi onestităţii. Iar organizatorii, întreaga „oaste” din linia de avangardă a etalării artei alcătuite în obiect, ca şi expozanţii, nu pot fi stăpâniţi de alte stări spirituale decât acelea ale respectului invariabil faţă de actul artistic.  
  
O astfel de pildă o arată Galeria Senso, un templu imperial miniatural al artelor frumoase, aflat la parterul şi etajul unui imobil din centrul Bucureştiului (Bulevardul Unirii, nr.15, între Palatul Patriarhiei Române şi Palatul Parlamentului). Redeschisă în primăvara acestui an, Galeria Senso ocupă spaţiul adecvat prezentării, experimentului, confruntării, discursului teoretic, stimulării şi promovării artei contemporane. Este o veritabilă galerie europeană de artă.  
  
În perioada 24 - 26 octombrie 2014 va avea loc cea de-a VIII-a ediţie a Târgului de Artă C.A.R, Inovator Contemporary Art Ruhr, găzduit în Arealul A, clădirile A 5, A 6, A 8, A 12 şi în A 35 (clădirea Sanna), precum şi în spaţiul exterior, pe suprafaţa de expunere de 6000 mp a Centrului Cultural Zollverein din Essen, inclus în patrimoniul cultural mondial UNESCO. Deschiderea oficială va avea loc vineri, 24 octombrie, orele 20.00. 
  
În legătură cu prezenta ediţie, Teodora Marin, coordonator comunicare Galeria Senso face următoarele menţiuni: „La această ediţie, România va fi din nou ţară-focus a Contemporary Art Ruhr (C.A.R.) eveniment anual unde vor participa peste 300 de artişti vizuali din întreaga lume. România a fost în premieră, ţară-focus la ediţia din luna mai (secţiunea Media Art Fair), statut special evidenţiat prin standuri naţionale organizate de Institutul Cultural Român în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România şi galeria KunstArt din Bochum”. 
  
Arta românească va fi prezentă la secţiunea Contemporary Art Fair printr-o selecţie de 43 de artişti vizuali şi de o serie de galerii, printre care se numără şi Galeria Senso care va fi reprezentată prin lucrările a trei dintre artişti: Anca Boeriu, Marius Burhan şi Eduard Duldner. Aceştia s-au numărat printre protagoniştii expoziţiei „Conexiuni şi semne”, găzduită de Galeria Senso în perioada iulie - septembrie 2014. 
  
Duminică, 19 octombrie 2014, lucrările artiştilor Anca Boeriu, Marius Burhan şi Eduard Duldner vor pleca din Bucureşti în Caravana Galeriei de Artă Senso. Ele vor fi însoţite de Angelo Bălie - Manager Galeria Senso şi de Ionel Bălie - Consilier artistic. Însoţitorii, de-a lungul itinerariului european şi până când vor ajunge la destinaţie, vor ţine zilnic un inedit jurnal de călătorie, ce va putea fi urmărit pe: https://www.facebook.com/GaleriaSenso?ref=hl. 
  
Expoziţia organizată la Târgul de Artă Contemporary Art Ruhr (C.A.R.) de Galeria de Artă Senso va ocaziona şi lansarea unui Album de artă realizat special şi dedicat acestui eveniment susţinut prin Programul Catena pentru Artă de către doamna Anca Vlad, preşedinte al Fundaţiei FILDAS Art şi preşedinte de Onoare al Asociaţiei Femeilor Creatoare în Arta Plastică din România. 
  
Contemporary Art Ruhr, care fiinţează începând din anul 2006 este singurul târg de artă ce se desfăşoară de două ori pe an în acelaşi loc şi unicul eveniment de profil organizat într-o zonă inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Evenimentul atrage anual peste 10.000 de vizitatori. C.A.R. prezentând galerii de artă contemporană germane şi internaţionale, proiecte artistice, universităţi de artă şi artişti tineri (C.A.R. Talente). De asemenea oferă o scenă de prezentare a pieţei de artă contemporane cu multiplele ei faţete, de la Newcomer şi până la artistul consacrat. 
  
Iată, ediţia din 2014, poartă sus pavilionul artei contemporane româneşti prin trei artişti care în plină toamnă oferă flori proaspete: Anca Boeriu, Marius Burhan, Eduard Duldner. 
  
Lector univ. dr. la secţia Grafică a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, Anca Boeriu a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” promotia 1982, clasa prof. Eugen Popa. Este memru U.A.P. din 1993, membru al biroului de secţie Grafică, iar din anul 2008 doctor în arte vizuale. Din 2005 este reprezentantul pentru România la Trienala pentru gravură mică de la Chamalieres, Franţa. A fost distinsă cu numeroase premii, are 12 expoziţii personale (București, Timișoara, Viena, Basel) și zeci de expoziţii de grup.  
  
(http://www.sensotv.ro/arte/Clipa-de-arta-5310/in-atelierul-artistei-anca-boeriu)  
  
„Personajele Ancăi Boeriu reconstituie atmosfera plină de taină a teatrului codificat, alteori lăsând senzaţia acelor încăperi pe care vechii oratori şi le imaginau, pentru ca, trecând dintr-un ungher într-altul, de la un obiect la altul, să-şi poată aminti fragmente ale discursului şi, în cele din urmă, discursul întreg. Fiece pas, fiece atingere de obiecte se lega de-o idee, iar plimbarea, în întregul ei, era „icoana” codificată a discursului. Plimbarea lor imaginară mi-o reprezint ca pe-o succesiune de gesturi, gesturile oratorilor, dar şi ale personajelor Ancăi Boeriu”.  
  
Născut la Vâlcele, în judeţul Olt, Marius Burhan a absolvit în anul 2002 Academia de Artă „Luceafărul”, iar după ce a susţinut licenţa la Universitatea Naţională de Artă, secţia Pictură, în anul 2012 a obţinut titlul de doctor în Arte plastice şi decorative. Din 2005 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A avut expoziţii personale şi de grup, în ţară şi străinătate (SUA, Italia, Basarabia)  
  
http://www.sensotv.ro/arte/Clipa-de-arta-5311/atelierul-artistului-marius-burhan  
  
„Marius Burhan - pictor al generaţiei lansate în primul deceniu al noului secol - reactualizează, în contextul unei foarte actuale presiuni a noilor figurativisme, pentru care discursul pictural (ca şi cel analogic sau digital) slujesc iluzionismul şi narativitatea, acea tradiţie a modernismului care a pulverizat sistemele reprezentării mimetice şi a denarativizat nu doar artele vizuale, ci şi artele definitoriu narative”. (Alexandra Titu - critic de artă ). 
  
Eduard Duldner este licenţiat în arte plastice si decorative al Universităţii de Artă din Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, secţia Pictură, clasa prof. Marin Gherasim. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, sectia Pictură. A avut numeroase expoziţii personale si de grup în ţară şi străinătate (Germania, Belgia, Italia). 
  
http://www.sensotv.ro/arte/Clipa-de-arta-5373/artistul-eduard-duldner  
  
„Viziunea lui Eduard Duldner asupra lumii stă sub semnul încrâncenării. În mod evident relaţia lui cu realul e tensionată, problematică şi plină de nelinişti rodnice în plan creator. O sensibilitate agresată de cotidian, de dizarmoniile lumii contemporane, se mărturiseşte indirect, aproape disimulat… este pe de altă parte evident că artistul s-a lăsat fascinat de tehnica la care recurge… de posibilităţile expresive ale culorii şi ale suportului, jucându-se efectiv, în sensul cel mai bun al termenului, cu pasta şi cu hârtia”. (Luiza Barcan - critic de artă). 
  
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc vineri, 24 octombrie, de la ora 20:00;  
  
V.I.P. Preview: vineri, 24 octombrie, ora 18:00  
  
Orarul va fi următorul: Sâmbătă, 25 octombrie, orele 12:00-20:00 / Duminică, 26 octombrie, orele 11:00-19:00. 
  
Locul de desfăşurare va fi Patrimoniul cultural mondial UNESCO Zollverein, Arealul A, clădirile A 5, A 6, A 8, A 12, A 35 (clădirea SANAA) şi în spaţiul exterior. 
  
Întru slujirea cât mai generoasă a iubitorilor artei vizuale, publicăm datele de contact ale celor în măsură a o făptui: 
  
Teodora Marin 
  
Coordonator comunicare Galeria Senso 
  
Bd. Unirii nr. 15, sector 4, București 
  
Email: teodora.marin@galeriasenso.ro 
  
Mobil: 0744318725 
  
Oana Georgescu 
  
PR Specialist SENSOTV.RO 
  
Bd. Unirii nr. 15, Sector 4, Bucureşti 
  
Email: oana.georgescu@sensotv.ro /pr@sensotv.ro 
  
Mobil: +40741.106.723 
  
www.sensotv.ro 
  
Până pe 29 octombrie 2014 puteţi vizita expoziţa „Nirvana II” a artistului Corneliu Vasilescu. Program: zilnic, de luni până vineri între orele 11.00 – 18.00; sâmbătă şi duminică între orele 12,00-18,00. 
  
Se pot viziona imagini din expoziţiile anterioare găzduite de Galeria Senso accesând link-ul: http://www.sensotv.ro/arte/categorie-arte-vizuale 
  
Articol scris de Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com; Oana GEORGESCU (oana.georgescu@sensotv.ro); Teodora MARIN (teodora.marin@galeriasenso.ro)  
  
Referinţă Bibliografică:
Galeria Senso şi Contemporary Art Ruhr, peregrinând artele vizuale în universul sufletesc / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1390, Anul IV, 21 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!