CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1374 din 05 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Andra. Dragostea, guvernanta stărilor sufleteşti
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Andra este una dintre artistele fascinante ale acestui prag de timp peste care trec zilele bune şi zilele rele ale culturii noastre aflate la o cumpănă cu ciutura aplecată când la stânga, când la dreapta. Deşi cântă magnific, nu provoacă rivalităţi, ci numai impresii afective. Cântă de dragoste şi nu înflăcărează rivalitatea în dragoste, cântă de bine sufletesc şi nu hrăneşte suficienţa, cântă de rău sufletesc şi nu adânceşte răni din care şiroiază sânge, ci dor, cântă de speranţă, iar cerul sufletesc oricât de gri, al celui zdrobit moral ia o pală trandafirie de la aspiraţia dincolo din semiîntunericul felinarului cu gaz porţionat, omenesc, la lumina vastă a universului sonor muzical, supraomenesc!
Andra cântă cosmic, infinit şi miraculos, cu o voce în puterea de a regrefa duhul supremaţiei umane, dragostea, frumuseţea, chiar şi în clipa când speranţa abia dacă mai pâlpâie, ca dâra unei stele ce cade muribund sub cer!
Ce chip frumos, care se face privit cu drag, ce glas care nu lasă rostită nici o silabă de către cel ce ascultă! Cine tace şi o ascultă pe Andra primeşte mângâiere şi opreşte deliciile consumabile să intre în viaţa sa. Smulge vieţii floarea ei, cu rădăcină, tulpină, frunză şi parfum, nu doar mirosul îmbătător al coloniei dintr-o canistră înrozită fals.
Sunt atâtea veniri precipitate în caleidoscopul muzical contemporan românesc. Ei bine, s-a cam umplut paharul! Dă pe dinafară! E haos! Trosneşte şi fumegă din toate încheieturile scena, se face liliachiu impur şi halucinant, fără nicio lumină de spirit, ecranul! E timpul sitei să cearnă, e timpul nostru să ne alarmăm, pentru că libertatea bezmetică are o reacţie secundară şi generativă de kitsch. Se plantează livezi cu mere pădureţe şi se despuiază pomii de ionatanele dulci ale cântecului nostru, geamăn sufletului uman!. Zăvorul trebuie tras dintr-o parte şi împins în cealaltă.
Pornisem pe un drum cu artişti mici, care cred că au în mâna lor lumea întreagă, ca un pom împodobit, îl pot scutura de beteală şi globuri, apoi îl pot arunca în foc, gol şi devastat! Dar, din propria noastră resursă artistică preţioasă au răsărit stele înfiorate care ne-au readus pierdutul cântec. Printre ele e Andra!
Andra (Alexandra Irina Măruţă) s-a născut (atenţie), pe 23 august, la Câmpia Turzii (întâmplare necrezută de identitate cu datele biografice ale lui Fuego!). Este o cântăreaţă care interpretează tot ce se numeşte muzică, dar muzică sublimă! Cântă de la şapte ani când a ivit o uimitoare impresie interpretând piesa celebrei Whitney Houston, „Will always love you”; Dar cânta atunci, în primul rând, fără să ostenească şi neîncetând să facă ochii mari celor care o priveau amorezaţi de ea ca de bobocul unui trandafir, muzică populară, cucerind, când avea nouă ani, o menţiune la concursul „Pe fir de baladă”, de la Târgu Jiu.
Timpul nu se scurge împiedicat, încrâncenat sau în anonimat, nici nu se duce pe apa sâmbetei, când este vorba despre stele ce răsar mici şi palide în hurducăturile înserării pe după culmile scufundate în valurile umbrii şi luminii, pentru ca, pe măsură ce cerul le urcă în creştetul lui, devin clare, mari şi lucitoare. Întocmai, Andra cunoaşte repede triumful înstelat de mici glorii, zi cu zi crescătoare şi tot mai justificate de valoare. La unsprezece ani a câştigat premiul I la Festivalul Concurs de Interpretare Folclorică „Toamna arieşeană”.
Despre călătoria care a urmat pe drumul auroral al muzicii uşoare e şi mult, e şi puţin de vorbit. Mult pentru că-i pavat cu pietrele rare ale succesului, puţin pentru că a păşit pe el foarte repede şi l-a mers în iureş. Tatăl artistei, Alexandru Mihai a înscris-o într-o zi la un concurs muzical organizat de către Titus Munteanu, la Bucureşti, în competiţie cu patru sute cincizeci de copii. Andra a strălucit. Acesta e pasul. De aici înainte începe o biografie vastă! Fiind intrată în atenţia lui Titus Munteanu, a intrat în Continentul cântecului autentic, explorat de adoratorii muzicii uşoare româneşti, care în scurt timp au cunoscut-o şi iubit-o pe Andra.
Astăzi, artista este o iubire în dantelăria de stele ale cerului muzical românesc. Revarsă o văpaie de cântec luminos, cu vervă nestăvilită, cu farmec neegal cu altul, făurindu-şi un coridor care este numai şi numai al ei, îi poartă numele şi e parte a arhitecturii muzicii uşoare româneşti.
În intimitatea familială, are un rai sufletesc, alături de soţul ei Cătălin Măruţă şi fiul David. O familie protejată de iubirea lor, admirată pentru comportamentul şi modelul lor în spaţiul public.
Nescrise cu patimă aceste rânduri, nu pot fi scrise, însă, fără dragoste! E sentimentul oricui ascultă cântecul Andrei! Dragostea e guvernanta stărilor sufleteşti în care se cuprind cele mai frumoase melodii de muzică românească interpretate de Andra!
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)


 
Referinţă Bibliografică:
Andra. Dragostea, guvernanta stărilor sufleteşti / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1374, Anul IV, 05 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!