CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1367 din 28 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Flori grădinărite de maestră
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A alcătui fie şi numai o frază despre personalitatea maestrei Theodora Popescu înseamnă să ştii a te cerceta însuţi, dacă iubeşti şi înţelegi folclorul în grandioasa splendoare a lui, în vasta şi nesecabila revărsare a sevei vitale conştiinţei, idealului, culturii, istoriei neamului românesc, absorbită din solul rădăcinilor şi circulată până la fruntea civilizaţiei urcate şi ramificate necontenit.  
  
Chiar dacă răspunsul intim este „da”, e în curajul şi răspunderea personală faptul de a examina opera Theodorei Popescu şi a lăsa scrieri despre aceasta. Ceea ce nu e uşor, în măsura în care un scriitor sau gazetar pretinde să îşi revendice partea lui de glorie, pentru munca sa, minusculă în raport cu ce e de spus despre maestră, chiar dacă ar completa cu descrieri un tom considerabil. Din acest motiv, cine aşterne compuneri despre Theodora Popescu, ţintind influenţarea textului, prin valoarea protagonistei, nu reuşeşte niciodată să scrie atât de frumos pe cât reuşeşte cel care scrie cu dragoste de folclor, cu preţuire şi admiraţie pentru Theodora Popescu.  
  
Întâiul va umple textul cu date exacte, atent să nu piardă nici un pas fizic din viaţa maestrei, iar cel de-al doilea va lăsa gândul să fie liber,va lăsa pragul inimii să fie primitor cu dragostea, va lăsa privirea ochilor în bună armonie cu privirea sufletului, va merge fascinat în urma paşilor spirituali pe care i-a mers prin spectacolul muzical folcloric într-o viaţă exemplară de trudă şi credinţă, realizatoarea de emisiuni şi filme cu orizont folcloric, Theodor Popescu.  
  
Aşa se cere a se alcătui această însemnare afectivă, dorindu-se să facă plăcere cui citeşte, dacă găseşte că iubirea sa pentru Theodora Popescu e geamănă cu iubirea celui ce-a făptuit-o!  
  
Realizatoare, aşadar, a unui mare bine sufletesc pentru neamul său, Theodora Popescu, este baza unei coloane magnifice a celor care au slujit necontenit şi nemărginit folclorului prin filmele şi emisiunile de radio şi tv, cărora le este autoare. În ele sunt întipărite pentru posteritate glasurile şi chipurile artiştilor care au înstelat istoria folclorului nostru: Maria Tănase, Ioana Radu, Maria Lătăreţu, Victoria Darvai, Ana Pop Corondan, Ileana Sărăroiu, Benone Sinulescu, Petre Săbădeanu, Maria Ciobanu, Ion Dolănescu, Sofia Vicoveanca, Aneta Stan, Polina Manoilă… dar cine dintre artişti nu are a datora Theodorei Popescu aportul dovedit că ar lăsa nefructificate destoinicia şi talentul, dacă nu ar exista.  
  
„Colindând ţara-n lung şi-n lat am avut prilejul, din 1959, să cunosc creaţia noastră populară spirituală «la ea acasă» şi să o îndrăgesc pentru totdeauna. Căpătând cunoştinţe temeinice şi chiar de la sursă, am reuşit în anul 1968 să obţin premiul internaţional «Harpa de Aur», în Irlanda, la Dublin, pentru filmul «Armonii şi ritmuri milenare», care a impresionat prin ineditul şi prospeţimea cântecelor şi jocurilor noastre populare, ca şi prin transpunerea lor cinematografică. Tot la Dublin, în 1973, am obţinut «Premiul Special al Juriului» pentru filmul «Rapsodii de iarnă», prezentând datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou. Paralel cu activitatea de realizator TV am fost referent de specialitate pe probleme de etnografie şi folclor la Centrul Naţional al Creaţiei Populare. Am scris articole de specialitate în reviste ca «La Romanie d’aujourd’hui», «Datini» şi altele. Cunosc foarte bine creaţia noastră populară spirituală, ca şi toate muzeele etnografice din România şi destul de bine folclorul altor popoare (de care m-am ocupat, de asemenea, la TVR)", mărturiseşte în schiţă biografică de bun simţ, realizatoarea Theodora Popescu. Sunt cuvinte simple şi sincere fără râvnirea slavei deşarte, dar pentru cunoaşterea minimă a unei opere titanice a maestrei care a adus „floarea din grădină”, floare spirituală din grădina folclorului muzical românesc, iubitorilor lui dăruiţi cu har, porniţi cu speranţe pe calea slujirii lui.  
  
„Bea apă din vasul tău!”, sfătuieşte Solomon. Fireşte, aşa e cuviincios, dar, fără îndoială că, într-o viaţă de profesionist al unei diversităţi de aplicaţii ale promovării folclorului şi mladelor sale, celor mai tineri artişti candidaţi la consacrarea pe scena marelui spectacol muzical folcloric, Theodora Popescu a stăruit şi a avut harul de a orienta pe mulţi artişti ca să-şi desluşească între numeroase „vase”, pe cel al fiecăruia. Aceasta-i cea mai importantă folosinţă pe care o va avea în veacul acesta şi-n celelalte, tradiţia, cultura şi folclorul românesc, din partea realizatoarei Theodora Popescu.  
  
Nu toţi pot înţelege realitatea. Ea este o stare fixă a adevărului, dar adevărul e cel nestatornic în percepere, deosebindu-se de la om la om. Pe această consideraţie, adevărul e stabilit după criteriul majorităţii.  
  
Aplicându-le, e un fapt sigur că Theodora Popescu privind în ochii multora îi fascinează, vorbindu-le le porneşte mecanismul înregistrării în memoria profundă. Este un om frumos, cald, cu gestică elegantă, surâzâtoare, generoasă, cu măsura cuvântului şi înţelepciunea lui.  
  
O întâlnire cu realizatoarea Theodora Popescu e un noroc rar, o conversaţie cu ea e o amintire împăturită în rulourile sufleteşti. E atât de plăcut să fii alături de maestră, e atât de scurt timpul atunci, dar e lung şi permanent în memorie.  
  
„Florile”, grădinărite de realizatoarea Theodora Popescu s-au udat cu apă bună de băut şi de aceea, mai toate s-au mutat din terenul pământesc în cel spiritual. Aceasta-i mai mult decât opera proniei, e inspiraţia, profesionalismul, seriozitatea unei profesioniste rare într-un veac: maestra Theodora Popescu.  
  
Nescrise acestea în condiţii de neapărată trebuinţă, s-au scris întemeiate de iubire şi preţuire. Mulţumim, dragă maestră! Înainte să vă cunosc aveam ştiinţă despre frumos, după aceasta l-am pătruns!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
Flori grădinărite de maestră / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1367, Anul IV, 28 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!