CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1365 din 26 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Anamaria Botezatu, destinul snopului de in
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Anamaria Botezatu, interpretă de muzică populară specifică zonei etnofolclorice sud moldovenească, tânără de doar douăzeci şi şase de ani, seamănă întru totul, cu privire la biografia sa umană şi artistică, snopului de in secerat odinioară, cu secerea, cu tot cu florile de câmp din lan, uimitor de gingaşe şi frumoase, întocmai de aceea că sunt ale câmpului şi le îngrijeşte la sânul ei de mamă bună şi eternă, natura! Nu-s mai frumoase florile de seră, asemenea în formă una cu alta, cu petale croite uniform, colorate sticlos, parcă turnate pe tipar, parcă artificiale. Dimpotrivă, florile de câmp au frumuseţea nerepetabilului, iar frumuseţea cea adevărată şi deplină e frumuseţea unică, la care a lucrat numai natura şi mileniile.
Snopul de in de altădată era un covor ţărănesc înfăşurat şi înflorat, semnificând toată minunea de floră a câmpiei. Ceea ce putem spune şi despre artista Anamaria Botezatu. Frumoasă, voioasă, veşmântată în mirabilul port popular din Moldova de sud, dăruită cu har sufletesc şi glas cuceritor, artista e născută la Braşov, unde a copilărit. Drumurile dintâi ale vieţii sale încep zidirea interiorului sufletesc, pentru ca mai târziu, când va ajunge la cumpăna destinului să aibă deja clădită fundaţia educaţiei care e o mărturie elocventă a faptului că identitatea spirituală are o parte componentă ardeleană. Tatăl artistei este din Vrancea. Aşadar, Anamaria preia de la tată un dram de fire tumultoasă, moldovenească, dar şi un dram de temperament contemplativ cu rânduiala lucrurilor şi necăderea în greşelile grabei, înzestrări morale preluate de la mama sa, munteancă de la Buzău.
Iată, de aceea seamănă artista Anamaria Botezatu snopului de in care, împreunând tot ce hrăneşte câmpia, adună o diversitate florală de rară frumuseţe, aşa cum se întâmplă, în modul niciodată justificat după înţelegerea umană, şi cu Anamaria, îmbrăţişând, de asemenea, o diversitate de stări spirituale.
În prezent locuieşte la răspântia geografică unde s-au lipit una de alta istoria şi legenda, în Vrancea. Câte mituri s-au făurit aici!... Puţine sunt drumurile şi aşezările ţării, care să amintească mai mult de istorie. Oricât sunt în măsură înnoirile structurale să înfăţişeze totul schimbat, artiştii ţin contra şi nu lasă tradiţia, cultura sătească, folclorul muzical, creaţia populară, portul popular să se prăbuşească, ori să devieze şi cu atât mai puţin, să fie atrase în haosul kitsch-ului.
Între aceşti artişti, zi cu zi şi din ce în ce mai lăudabil auzim despre Anamaria Botezatu, una dintre tinerele artiste căreia folclorul românesc de mâine va avea de ce să-i datoreze rezistenţa şi farmecul. Ţinuturile deluroase, viile, văile rupte de ape, munţii, plaiurile şi muncelele, câmpiile, cei iubiţi, şi cei neiubiţi, cei frumoşi şi cei nefrumoşi, cei îndureraţi şi cei neîndureraţi îşi află în cântecele Anamariei glasul inimii, alinarea, avântul, aspiraţia, resemnarea, speranţa…
Anamaria Botezatu cântă fiecăruia, dar cântă şi familiei sale, şi îşi cântă şi sieşi. Odată şi odată va celebra o viaţă de cântec! Având azi alături un soţ şi un fiu de trei ani, are braţe de îmbrăţişat pentru amândoi şi i se întoarce dragostea prin trăirea, ţelul, căldura unui cămin care uneşte o familie frumoasă.
A urmat multe şcoli, atât de multe şcoli în atât de puţini ani, dar e în dreptul fiecăruia să îşi exerseze puterea de a distribui timpul, renunţând la clipe de libertate pentru sine. E absolventă a Şcolii Populare de Artă, secţia canto-popular, a Colegiului Naţional „Alexandru Ioan Cuza” din Focşani, secţia Ştiinţe Sociale, unde a avut privilegiul unor acumulări cerebrale de referinţă, printr-o rară şansă de a-l avea profesor pe istoricul, etnograful şi omul de cultură Cezar Cherciu. A absolvit apoi Facultatea de Muzică „Spiru Haret” şi Facultatea de Ştiinţe Juridice Sociale şi Politice, la Universitatea „Dunărea de Jos”, din Galaţi. Uimitor de multe studii şi aceasta caracterizează o altă întretăiere în destinul artistei Anamaria Botezatu: tradiţia şi contemporaneitatea.
În prezent este directoarea Casei de Cultură a Tineretului din Goleşti, aşezare vrânceană unde este un primar pe care-l defineşte vrednicia şi iubirea de artişti: Alexandru Zar. Dar biografia mai însemnată a artistei Anamaria Botezatu nu începe, după cum nici nu sfârşeşte cu vremelnica funcţie de azi. Ea coboară cu ani în urmă şi urcă treaptă cu treaptă, prezentul fiind nu capătul, ci trecerea.
A făcut înregistrări cu orchestra „Lăutarii” din Chişinău, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros şi a colaborat cu orchestrele „ Doina Gorjului”, „Doina Covorluiului”, „Doina Vrancei”, precum şi cu Orchestra Radiodifuziunii Române. A câştigat marele Premiu la Festivalul Internaţional de Folclor - Grosseto, Italia 2010, Premiul Special pentru autenticitate - Vatican, 2003, Trofeul „Comoara Vrancei”, 2006, Premiul I, „Toamna Buzoiană” - Nehoiu, 2006, Premiul I, „Lada de zestre” - Râmnicu Vâlcea, 2007, Premiul II - „Cântecul Românilor de pretutindeni” - Severin, 2007 şi altele… A susţinut turnee în Italia, Grecia, Ungaria, Bulgaria, Basarabia…
Ţara românească vecină cu România, Basarabia este şi pentru Anamaria Botezatu, ca şi pentru atâţia alţi artişti, un tărâm mirific de dragoste, de dor, lipit de uşa sufletului, ca lacrima de obraz. Are botezat un copil în satul Coşcodeni, raionul Sângerei, iar aceasta-i mândria şi mângâierea inimii artistei.
Portretul Anamariei Botezatu nu poate fi acuarelat altcumva decât afectiv. Viaţa ei artistică şi personală, chipul ei fizic şi spiritual, valoarea glasului, frumuseţea repertoriului nu sunt decât pastele colorate pe care, cine-o zugrăveşte pe artistă are numai a le folosi fără nicio greutate, pentru că atunci când modelul are calităţi, înseamnă că are culorile necesare pentru tablou!
Anamaria Botezatu este o admirabilă artistă ce reprezintă folclorul Moldovei de Sud şi nu-i nimic mai mult de remarcat în biografia sa decât faptul că îl reprezintă apreciabil, cu talent şi atenţie!
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
Referinţă Bibliografică:
Anamaria Botezatu, destinul snopului de in / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1365, Anul IV, 26 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!