CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1309 din 01 august 2014        Toate Articolele Autorului

Lucky Marinescu. Dragă ca dragostea de cântec, frumoasă precum cântecul de dragoste
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Aşa începe dragostea…! A început prin anii ’50. Pe atunci era atât de frumos să iubeşti…! Fetele suspinau, plângeau, visau, se jertfeau în aşteptarea sărbătorii dragostei. Nu era trup de fată, fără tresăriri, nici gând de fată neispitit de călătoriile dorului. Dragostea venea în zorii vieţii, iar cu vârsta nu îmbătrânea! O stăpânea o putere ce nu lăsa pe nimeni să se îndepărteze de ea, să o dea pe împrumut, să o chinuie, să o piardă cu uşurinţa şi necredinţa de azi!  

Lucky Marinescu era frumoasa cântăreaţă de muzică uşoară ce întindea un fir între amorezii generaţiei sale, tors cu şi din dragoste şi numai dragoste. Pătrundea în inima fiecăruia, pătrunde şi azi! Doar că generaţia prezentului ia de la viaţă pasajele pe care le pot scana cu mouse-ul computerului. În universul lui rece şi inert, e azi un alt tip de măreţie a dragostei, un tip electronic, alături de care nu mai e ce a fost. Romanticele scrisori de dragoste s-au înlocuit cu mesajele de dragoste electronică: „te ib”, „cd ne vd?”, „k”…! Aşa se compun azi scrisori de dragoste. În loc de îmbrăţişări şi sărutări se trimit emoticoane cu braţe şi buze electronice… Iar minunatele cântece de dragoste sunt atacate cu grenade aproape goale pe deasupra, aproape seci pe dedesubt! Cântecele de dragoste de azi sunt o apă proaspătă simulată prin mijloace optice, iar cei ce o beau simulează astâmpărarea setei.  

Lucky Marinescu e o colosală artistă a anilor ’50, care a luat din duhul ei muzica şi poezia cântecelor, de pe chipul ei corporal, frumuseţea şi eleganţa şi a dăruit fiecăruia dintre cei ce-au iubit, o frântură de cuminecătură ce lumina dragostea: „Replici” (Laurenţiu Profeta), „Aşa începe dragostea” (Nicolae Kirculescu), „Până una-alta” (Temistocle Popa), „Cât e lună, cât e soare” (Vasile Veselovski), „Cireşii de la noi” (Ileana Toader), „Nu ştiu ce să cred” (Sile Dinicu), „Adio triste poezii” (Aurel Giroveanu), „Ai uitat să vii la întâlnire” (Richard Bartzer)… ori melodii din repertoriul internaţional, cum ar fi „Parole, parole”, interpretată în duet cu Silviu Stănculescu (cântată, în fersiune franceză, de Dalida şi Alain Delon), „Boom, boom, sei un bravo ragazzo”, „La ballade pour notre amour”, „Delivre-moi” şi multe altele…  

Nimeni dintre stăpânii muzicii de azi nu va mai aduce în scenă o artistă adorabilă ca Lucky Marinescu, mult timp, sau poate niciodată. Nu se va mai auzi o voce care odihneşte, alină şi răscumpără toate umbrele lăsate pe suflet de corvezile vieţii, aşa cum a cântat în călătoria prin veacul unei lumi în bruscă şi neomenească transformare, artista Lucky Marinescu.  

Steaua ei a urcat la coroana muzicii uşoare româneşti în deceniul al cincilea din veacul ieşit din timp, odată cu mileniul său, pe când au strălucit şi stelele ce-au slujit cândva scenei cum slujesc florile, glastrei în soare., N. Stroe, Mircea Crişan, Zizi Şerban, Ovin Teodorescu, Nicolae Niţescu, Luigi Ionescu, Dorina Drăghici…  

Nu este altă mărturie mai sigură că harul luminează până azi, în chip minunat, viaţa şi vocea artistei Lucky Marinescu, decât faptul că unele televiziuni îi adresează invitaţia de a participa la emisiuni (artista însăşi a fost un timp moderatoare tv), iar unii ziarişti sau scriitori care nu sunt sub păcatul de a uita ce e uimitor în arta muzicii, cedând la ce e ispititor în comerţul ei, o caută pe maestră, o admiră, scriind despre ea. E firesc să cugetăm despre marii artişti, e firesc să îi rechemăm între noi şi să îi iubim, ca să reprimim neîncetat frumuseţea lor, pentru înfrumuseţarea noastră. Împreună cu revederea şi reuzirea interpretei Lucky Marinescu ne revedem şi reauzim propria inimă, dobândind astfel iubirea ca o faimă, nu iubirea ca o străină.  

Zgomotul brut zguduie şi întunecă înţelepciunea, pe când sunetul înfăşat în mătasea muzicii purifică templul înţelepciunii ce are fereastra în privire şi iatacul în inimă. Dintre cântecele de muzică uşoară clădite în temelia acestui templu, cele cântate de maestra Lucky Marinescu sunt din şiragul regal pe care l-a purtat şi îl poartă la gât artiştii patrimoniali ai neamului. Maestra Lucky Marinescu este dragă ca dragostea de cântec şi frumoasă precum cântecul de dragoste!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

Referinţă Bibliografică:
Lucky Marinescu. Dragă ca dragostea de cântec, frumoasă precum cântecul de dragoste / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1309, Anul IV, 01 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!