CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1172 din 17 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Ileana Şipoteanu. Generozitate şi egalitate cu semenii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Multe sunt educabile, sub diferite forme şi nivele de percepere, dar gustul pentru muzică survine şi nemijlocit, prin însăşi influenţa muzicii, pe firul aptitudinilor, talentului, strării sentimentale, în exteriorul sau prelungirea unei pregătiri sau exerciţii. 
  
În cântecele interpretate de Ileana Şipoteanu, cele mai multe dintre ele atribuite compozitorului Dumitru Lupu sunt semnele certe ale valorii care nu au o mică sau mare însemnătate în satisfacerea preferinţei pentru muzica uşoară în sine, ci relevează un specific pur uman de plăcere faţă de melodicitatea şi suavitatea glasului transpus în cântece romantice, vindecătoare de stresul nerupt nicio secundă de viaţa omului, odihnitor şi mângâietor ca atingerea panei, ca trecerea prin vis, ca alipirea obrazului de obraz, fiinţei de fiinţă, mistuirea fiorului în fior, contemplarea în ochi adânci şi inimi fermecate! 
  
Ileana Şipoteanu e artista de la malul mării (născută la Rucăr, în judeţul Argeş) care nu cântă cântecele, le vuieşte, fără febrilitatea talazurilor, dar cu măreţia şi misterul de sub ele. Ileana Şipoteanu cântă ca marea şi stimulează prielnicia iubirii dintre mal şi imensitate. 
  
Nu sunt porţiuni şi durate pentru aceasta, ci un tot, un peren dor, drag, zel şi puritanism perpetuu. Întocmai sunt cântecele Ilenei Şipoteanu şi reperul pe care îl au ele în viaţa sufletească a celui care le ascultă, precum îmbrăţişarea malului cu marea. Valoarea predominantă a lor consistă în raportul unuia faţă de celălalt, pe când, privite din perspectiva întregii muzici uşoare româneşti au vers aparte, voce aparte, compoziţie muzicală aparte. 
  
Spectacolele în care cântă Ileana Şipoteanu sunt fără cortină. La sfârşit nu se lasă o cortină, ci se întind braţe sufleteşti care rămân cuprinzătoare lăuntric în fiecare, dovadă că armonia şi unirea nu sunt niciodată mai adevărate ca atunci când se statornicesc în constructivitatea muzicii. 
  
Omul, întotdeauna dăruit farmecelor muzicii redobândeşte din orice uitare partea frumoasă a vieţii, odată cu fiecare cântec interpretat de Ileana Şipoteanu. Sunt multe domeniile frumosului, dar muzica e coroana! Entuziastă, încrezătoare în oameni, cu o familie întregită de cântec, pe lângă soţul ei, compozitorul Dumitru Lupu şi fiica lor, Dumitrana Teodora, Ileana Şipoteanu este o artistă adorabilă şi un om de onestitate. E dominată de pasiuni pentru muzică trăite în fervoare şi dăruire. Are eleganţă în atitudinea comportamentală faţă de fiecare semen demn de respect şi-n numele dramului de zeitate însădit în fiecare dintre oameni găseşte timp şi generozitate de a vorbi cu oamenii de jos şi de la egal. 
  
Niciodată nu afişează o nepăsătoare nedărnicie de zâmbet, de cuvânt educat, generos, elegant. Este o artistă şi un om fără umbra celui mai mic reproş şi cu lumina exemplarelor calităţi 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ileana Şipoteanu. Generozitate şi egalitate cu semenii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1172, Anul IV, 17 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!