CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  

PRIMARUL DIN ORGHIEŞTI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PRIMARUL DIN ORGHIEŞTI  
 
“De ce să ne ruşinăm de ceea ce fiecare foloseşte zilnic?”  
 
În orăşelul Orbeşti, pierdut într-un colţişor moldovenesc aproape de graniţă, era agitaţie mare. În dialectul local, îi ziceau Orghieşti. Denumirea provine de la o plantă periculoasă pentru ochi.  
 
Se apropiau alegerile de Primar. Cele mai mari şanse le avea tot Gicu Onar, vechi membru al Partidului Ordinii Populare (P.O.P.). Braconier cu experienţă, a organizat o mare întâlnire electorală cu chef. Pe lângă tradiţionalele bucate şi vin, fiecare participant avea pregătit câte un pacheţel cu 30 de centimetri de ghiudem de mistreţ. Gică vânase fără autorizaţie vreo doi şoldani. Nu-i era frică. Avea prieteni pe care i-a servit, peste tot.  
 
Era Primar de 8 ani şi-i plăcea. Şi mai voia. Şpăgile mergeau ca unse. Cheful nu era unul obişnuit. Se inaugura un obiectiv important pentru urbe.  
 
Oraşul avea în centru un părculeţ în spatele bisericii, pe Strada Salubrităţii. Cum parcul era tânăr, încă nu prea erau tufişuri pentru bătrânii bolnavi de prostată şi pentru beţivii ce ieşeau de la crâşma din apropiere…Seara nu era problemă. Parcul nu era iluminat.  
 
Om cult (făcuse Gimnaziul şi o clasă la Profesională), Gicu găsise prin pod o carte rămasă de la bunicu´ Dorel, fost învăţător - “Clochemerle” de Gabriel Chevallier. Cum este povestea unui primar, a citit-o de câteva ori pentru a se inspira în meseria lui. Şi s-a inspirat! I-a venit ideea să facă şi el o vespasiană în Parc, precum Pièchut. Dar, de unde bani? Orăşel sărac. Prin “Fiul oraşului”, deputatul P.O.P. Ion Lăptaru, s-a ploconit la Ministresa de la Administraţie, Conaşa Alena Pudrea. Auzise că merge. N-a fost nici o problemă. Singura condiţie ce i s-a pus a fost ca aşa să organizeze lucrurile încât 20% să ajungă la ea, cică pentru POP. N-a fost uşor: 20% la Ministresă, 15% la Deputat, 10% lui…Creştea mult preţul. Dar cine să vină în control la capătul pământului?  
 
În două luni construcţia a fost gata. Au făcut şi trotuar cu borduri în jur, din marmoră de Ruşchiţa, la indicaţia Partidului la Conducere. Fără acoperiş, deoarece încă nu era apă curentă în zonă şi contau pe spălare cu apa de ploaie. Nu s-au gândit la mirosurile din parc până la biserică şi nici la blocul din apropiere...  
 
Directorul Şcolii primare, Nică Orghiescu, văr primar cu dom´ Primar, a fost însărcinat cu inscripţionarea. Nu era treabă simplă. Au discutat chestiunea în Consiliul Local Orăşenesc. Directorul Nică, profesor de latină, le-a explicat ce ştia din Istoria poporului roman:  
 
“Împăratul Vespasian a ordonat construirea la Roma a o sută de toalete speciale pentru bărbaţi. Le-au denumit vespasiene. Erau un fel de urne de argilă. Amoniacul conţinut era foarte preţios la tăbăcării. Ca să-l preia, tăbăcarii plăteau o taxă. Neînţelegând talentul financiar al tatălui, Titus, fiul împăratului, l-a întrebat de ce pune taxă pe ceva atât de urât mirositor, Vespasian i-a dat o monedă de aur s-o miroase. –Nu miroase nicicum! –Ei vezi, “Pecunia non olet!” (“banii n-au miros”, pe româneşte)”  
 
Profesorul a propus să-i zică “vespasiană” Un consilier s-a opus: -Cei veniţi din satele noastre, n-or prişepe şi or faşe tăt în tufi. Di şe să nu-i zâşem clar, chişătoari? -Nu se poate!, a replicat profesorul. Vom fi acuzaţi de cuvinte pornografice şi nu ne mai decontează investiţia. Au hotârât până la urmă să scrie pe o placă de aramă cam aşa:  
 
UŞURĂTOARE POPULARĂ  
 
Construită cu bunăvoinţa D-nei Ministră Alena Pudrea  
 
Anul Domnului 2016. PRIMAR: ONARGICU  
 
A venit şi vremea inaugurării. Zi caldă de vară. După terminarea Slujbei la Biserică, Parcul s-a umput de lume. În stânga Uşurătorii s-a construit o tribună din scânduri de brad, cu o copertină. Încă mai mirosea a răşină. Aveau cherestea berechet. Se făceau defrişări în pădurea retrocedată către mica Mănăstire din deal. Ministresa îi ajutase pe călugări. Era prietenă cu Şefa de la Retrocedări. În spate, singurul bloc cu patru etaje din oraş, construit de comunişti pentru muncitorii de la “Tochitoria de in”. Balcoanele erau pline cu locatari, neamuri, prieteni. În dreapta tribunei, pe iarbă, Fanfara locală, constituită din două trompete, două tromboane, o tubă şi o tobă. Era folosită de Ziua Naţională şi la înmormântări.  
 
Bineînţeles la tribună au fost instalaţi invitaţii de bază: Ministresa, Deputatul Lăptaru, Prefectul (tot P.O.P.-ist), Directorul Tochitoriei (ce a mai rămas din ea), Popa Sisoe, Diacul, Şeful de Post…În jur, o grămadă de orăşeni gură-cască, aduşi de Primar. Unii se îmbrăcaseră în costume naţionale rămase de la bătrâni.  
 
Popa şi Diacul au celebrat o scurtă ceremonie tradiţională, ca la orice inaugurare.  
 
După ce fanfara a cântat imnul oraşului, o prelucrare a profesorului de muzică de la Gimnaziu, după “Trandafir de la Moldova”, pe versurile poetului local, un fost colonel la Redacţia “Jurnal de Batalion”, acum pensionar. Tot domnia sa a recitat poezia pregătită pentru primirea înalţilor oaspeţi:  
 
Bun venit la Orghieşti,  
 
Doamnă Pudrea, dom´ Lăptar!  
 
Nu ştii cum să mulţumeşti,  
 
De banii pe Uşurar!  
 
A luat cuvântul apoi Deputatul Lăptaru, cu o vorbărie plictisitoare, lăudându-l pe Primarul Onar şi invitându-i să-l voteze din nou, încheind astfel:  
 
-“Acum îl invit pe Domnul Primar să inaugureze lucrarea de investiţii, importantă pentru oraş”.  
 
Primarul, Ministresa şi Deputatul, şi-au tăiat câte o bucăţică din panglica tricoloră. Apoi, Primarul Onar a deschis uşa batantă şi a dispărut printre panourile despărţitoare, pe care erau lipite afişe cu “Votaţi POP-ONAR!”  
 
N-a fost uşor cu prima probă. Gicu avea probleme cu prostata…Orăşenii din faţa tribunei, instruiţi de Primar, scandau: POP-ONAR! POP-ONAR! Pauza dintre cuvinte era cam scurtă…  
 
Un grup de la unul din balcoane, făcând parte din Partidul de opoziţie, antrenaţi la galeria meciurilor de fotbal ale echipei “Tochitoria Orbeşti”, au început să strige “Huo! Huo!” şi să-l bombardeze pe primar cu ouă şi roşii. Speriat, jetul s-a întrerupt… Abia atunci şi-a dat seama de prostia cu renunţarea la acoperiş. –“Nu-i nimic!”, şi-a zis el, “Facem acoperişul la alegerile viitoare!”  
 
Fiind îngălbenit şi înroşit, Gicu a fugit repede acasă să se schimbe, înjurând opoziţia (locuia, cum se cuvine unui primar, în Centru, vis a vis de Biserică).  
 
Cheful a fost de pomină. Pregătiţi pentru orice situaţie meteorologică, deoarece se punea de-o ploaie, s-a ţinut la Căminul Cultural. Sarmalele moldoveneşti şi vinul roşu au fost o minune! S-au ospătat şi cei din Opoziţie. Investiţia le va fi de folos şi lor. S-au prins cu toţii în Hora Unirii…Fiecare a plecat vesel acasă cu pachetul cu ghiudem.  
 
Mi-am imaginat o inaugurare similară a WC-ului public din părculeţul din Mănăştur, lângă bisrica nouă str.Primăverii. Numele Primarului de atunci, rimează cu Onar…  
 
Referinţă Bibliografică:
PRIMARUL DIN ORGHIEŞTI / Aurel Lucian Chira : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1980, Anul VI, 02 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel Lucian Chira : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Lucian Chira
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!