CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Foileton >  

Dragoste la mâna a doua ( roman foileton, mai 2019, Piatra Neamț)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cap. 19  
  
.  
  
Rezumat cap. 18  
  
George Apostol desface coletele trimise de prietenul său Bitere, cu subansamblele hidrotehnice cerute, trecând imediat la montarea lor în Anexa electrică, în timp ce Agnisia Mărgărit are o trăire emoțională intensă, indusă, probabil, de reproșurile fostei logodnice a lui George Apostol, Iulia, și încearcă să-și clarifice sentimentele, negate mereu până atunci, față de acesta.  
  
.  
  
Pereții hexagonului căpătaseră vinețiul acela impersonal al betonului, dat de uscare și de trecerea timpului, iar polistirenul, încastrat în interiorul zidului, asigura o izolare termică foarte bună. Cu toate acestea locul acela imens, compartimentat riguros, nu exercita atracția necesară care să te îndemne să-l locuiești. Se impunea, așadar, aplicarea unui strat de glet și vopsirea pereților ori placarea lor cu lambriu. George Apostol optase pentru cea de-a doua variantă, gândindu-se la cei doi paleți cu grinzi 10x10 din magazie. Observase acolo și un abric amărât, „înjghebat” pesemne de vreun „meseiaș” amator, niște pânze de debitat și câteva freze rusești pentru nut și feder. Nici nu avea nevoie de mai mult.
Trase o priză de la eoliană spre a verifica dacă curentul produs de aceasta putea „duce” motorul de 0,35 kw a abricului. Spre surprinderea sa motorul se pusese în mișcare din prima, dezvoltând o turație fantastică, ceea ce explica „secretul” folosirii lui. Făcuse și proba pe două grinzi, obținând în mai puțin de cinci minute două piese care se îmbinau perfect.
.
Afară era o vreme rece și sufla un vânt năprasnic, care te ardea la inimă. Eoliana lucra la parametri maximi, iar el nu ezitase să se apuce de prelucrat grinzile, despicându-le, într-o primă fază în două, apoi începând să le frezeze nut și feder, una câte una. Suprafața de acoperit de circa 35-40 de metri pătrați însemna peste 700 de grinzi 5x5, adică multe, multe zile de muncă. Cum era la mijlocul zilei și
se lămurise asupra prelucrării grinzilor, decise să monteze până la lăsarea întunericului părților mobile ale ușilor și ferestrelor, în număr de câte 6 fiecare, tocurile acestora fiind deja îngropate în zid. Fiind o tâmplărie gen termopan și având toate elementele de prindere la îndemână, nu întâmpinase niciun fel de probleme, astfel că la sfârșitul zile încercase o satisfacție deosebită când răsucise cheia în broasca ușii de la intrarea în hexagon.
.
Operația de prelucrare a grinzilor se dovedise a fi mai dificilă decât crezuse. Grinda de 10x10 trebuia despicată în două, fiecare parte urma să treacă apoi prin faza de frezare de tip nut sau feder, pentru ca în final totul să fie șlefuit, lustruit fin, în vederea aplicării unui strat de lac. O lună întreagă muncise de dimineața până seara la pregătirea lemnului, asurzit de zgomotul pânzei circulare de despicat și aproape înăbușit de praful înecăcios de rumeguș.
- Parcă ești Moș Crăciun! îi spuse Agnisia într-o seară, amuzată de felul în care arăta. Nu era mai ușor să dai cu var?
- Era mai simplu, desigur, îi răspunse el, dar mie nu-mi plac lucrurile simple. Nu vă mai spun de factorul termic!
- Ține mai cald?
- În mod cert. Apoi, nuanța ambientală, ca să zic așa, de la alb până la alb gălbui, nu se compară cu nimic!
- Mi-ai adus amintea de bisericuța din lemn din satul meu! Tot ce era acolo avea un aer misterios, aceleași nuanțe de alb și galben, poate ceva mai închis, spre maro, din cauza timpului, mă gândesc.
- Posibil, lemnul e ca un organism viu. E mai greu de lucrat, înr-adevăr, dar merită tot efortul.
- Termini până la iarnă? se interesase ea, schimbând brusc cursul discuției. Nu cred că-ți imaginezi cum e să trăiești cinci-șase luni pe an la minus patruzeci de grade!
- Nu, nici nu vreau să-mi imaginez! Până atunci însă trag nădejde să ne mutăm în hexagon!
- Să sperăm, deși, calendaristic vorbind, suntem în toamnă. Ar mai fi trei-patru luni! Am uitat să-ți spun că luna cealaltă sunt chemată la Centru.
- Vor să te schimbe?
Agnisia izbucnise în râs.
- M-aș mira. Așa mă cheamă în fiecare an ca să-mi fac fișa medicală.Gândește-te până plec la o listă de cumpărături, fiindcă ultima cursă cu elicopterul pe anul acesta este în septembrie!
.
Făcând o simulare pe perete, constatase că grinzile trebuiau prinse la capete, păstrând unghiul drept dintre un perete și altul. Era necesară o piesă de trecere de tip mamă, pe de o parte, și de una tată, la capetele grinzilor, care să se îmbine perfect. Aceasta însemna să mai ia o dată la mână fiecare grindă și, în plus, să confecționeze piesele de legătură, vreo douăzeci de bucăți. Același lucru se impunea pentru tavane și pentru pardoseli, alte vreo douăzeci de bucăți, ceea ce necesita încă o săptămână de muncă. Nu se așteptase să fie atât de complicat.
Referinţă Bibliografică:
Dragoste la mâna a doua ( roman foileton, mai 2019, Piatra Neamț) / Aurel Conțu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3148, Anul IX, 14 august 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Aurel Conțu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Conțu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!