CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Pas de ma faute
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cristian Dima se sculase în dimineaţa aceea cu o durere îngrozitoare de cap şi îşi blestemase soarta care-i hărăzise să se trezească în fiecare dimineaţă odată cu cântatul cocoşilor şi să meargă la serviciu, unde trebuia să muncească pe brânci până la lăsarea întunericului pentru două sute de dolari amărâţi. Plecase cu gândul să se oprească la o farmacie şi să-şi cumpere câteva capusule de algocalmin, singurul medicament la care-i ceda durerea, fiindcă altfel, în starea de iritare în care se afla, s-ar fi contrat din nou cu nesuferita aia grasă de la recepţie. Singura farmacie deschisă la ora aceea matinală era farmacia „Magnolia ” de pe bulevard, unde servea mandame Rose de Vichy, o franţuzoaică bătrână şi fandosită, care emigrase din Franţa pentru a se căsători cu un român mai tânăr cu douăzeci de ani.
- Bună dimineaţa, Madame de Vichy !
- Bonjour, mon seigneur! îi răspunse aceasta acrită. Cu ce să vă servesc ?
- Cu câteva tablete de algocalmin, s’il vous plait !
- Algocalminul se dă de ieri numai cu reţetă !
Cristian Dima rămase o clipă perplex.
- Ieri nu mă durea capul, madame ! bâigui într-un târziu. Dacă aş fi ştiut că astăzi mă voi trezi cu această dementă durere de cap, vă asigur că aş fi făcut rost de reţetă ! Dar n-am ştiut, madame !
- Omul trebuie să fie prevăzător, mon cher ami ! Mai ales în România, adăugă ea cu subînţeles, unde legile se schimbă comme les chaussettes ! Je regrette, monsieur ! Nu pot să vă eliberez algocalmin fără reţetă ! N’est pas possible ! Uite ordinul semnat de Cseke Attila !
- Le diable, madame, se enervă Dima zgâlţâind tejgheaua de sticlă, apoi apucând-o de gât, je suis fou si vous ne me donnez pas un Algocalmin sau cum dracu’ s-o mai fi zicând pe limba voastră !
- Monsieur ! Monsieur, s’il vous plait ! mai apucă să articuleze femeia înainte de a se prăbuşi după tarabă. Pas de ma faute ! Pas de ma faute ! Pas…
.
În timp ce poliţistul îi punea cătuşele, Cristian Dima, se zbătea cu furie, urlând ca din gură de șarpe spre uimirea şi deliciu mulţimii care se adunase în jurul lui.
- Să moară mă-ta, monsieur Cseke Attila !! Cum ai zis ? N’est pas possible, ha-ha-ha ! Dar ce-i posibil în ţara asta, bre Gingis Khan ? Pas de droit, pas de comprehension, pas de pilule, rien ! Să vă ia dracu’ pe toţi ! Au revoir ...
Referinţă Bibliografică:
Pas de ma faute / Aurel Conțu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2477, Anul VII, 12 octombrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel Conțu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Conțu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!