CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Cântec de lebădă
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu împlinise trei anișori când Grațiela Pușcaș, fiica unui învățător din Hotarele, simțise o atracție irezistibilă către natură. O încântau florile gingașe și frumos
colorate din grădină, pomii fructiferi, iedera de pe pereții casei și iarba, care creștea miraculos peste tot. Ura iernile lungi și toamnele ruginii, din cauza schimbărilor climatice severe, deloc prielnice vieții vegetale. Pentru sufletul ei candid contau doar primăverile și verile anului, atunci când își putea exprima sentimentul acesta tulburător. Apropiații nu vedeau nimic rău în asta, unii o încurajau chiar, în timp ce alții încercau s-o descurajeze. Trecerea anilor nu avuse niciun efect asupra ei și nu diminuase, în intensitate, forța atracției.

Vlad o cunoștea din copilărie, aflase despre „meteahna” ei, cum spuneau oamenii de acolo, dar nici acum, după douăzeci de ani, nu considera îndreptățită părerea lor. El, de pildă, dobândise de mic „năravul” de a prinde fluturi (de care nu scăpase nici în prezent!), și nimeni nu-i mai zise nimic. Se întorcea după atâta amar de vreme în Hotarele special pentru ea (Grațiela fusese prima lui dragoste!), având și acceptul ei formal (de unde se putea deduce că ținuse la dânsul!). Acceptase, paradoxal, să-l vadă, în condițiile în care el o părăsise pentru altă femeie și îi maculase cumva imaginea. Vlad nu-și putuse reprima dorința de a o revedea imediat ce sosise în sat, trecând pe lângă căsuța ei de la marginea pădurii. Așa cum se aștepta, de altfel, o zărise parcă tot acolo unde o lăsase, în mijlocul grădinii cu trandafiri, margarete, crăițe, petunii, cârciumărese, frezii și multe alte flori, la fel de frumoasă și delicată, îmbrăcată în aceeași rochie albă și cu același zâmbet cald, cuceritor, pe buze. Trecuse mai departe, ferindu-se să fie văzut, deși se abținuse cu greu să n-o strige pe nume și să n-o îmbrățișeze.

Întâlnirea de-a doua zi fusese, contrar temerilor sale, una de vis. Grațiela îl iertase, ștergând totul cu un zâmbet. Nu era femeia care să poarte ranchiună cuiva, îi venea mai ușor să ierte, să păstreze armonia aceea atât de fragilă a lumii, adesea chiar cu prețul suferinței ei, decât să țină ură.
- Întotdeauna am știut că ai să te întorci, îi spuse ea. Cu cât aflam mai puține despre tine, cu atât eram convinsă mai mult că ai să revii!
- În mintea mea gândeam la fel, să știi, îi mărturisise și el, nici nu-ți imaginezi cât regret că n-am dat mai multă ascultare minții decât inimii! Ceva mă trăgea mereu înapoi, iar acum îmi explic de ce nicio altă relație n-a supraviețuit!
- Știam și asta!
- Mai crezi că suntem două suflete pereche?
- Acum cu atât mai mult!
- Și mai crezi, riscă el o întrebare incomodă, care-l chinuise înainte de a o întâlni, mai crezi că sufletele noastre s-ar mai putea reuni vreodată?
Pe buzele ei miji un zâmbet misterios.
- Nu știu, dragul meu, va trebui să aflăm asta! Poate chiar mâine!
Se referea, desigur, la Drumul Iubirii, o datină a locului, constând în traversarea de către îndrăgostiți a Pădurii Trei Stejari din apropiere Hotarelor, despre care circulau tot felul de legende, unele mai înfiorătoare decât altele. Cei care reușeau să străbată acest drum sfârșeau prin a se căsători, având automat consimțământul părinților. Nu se luminase bine de ziuă când Vlad pleca spre casa Grațielei. Fata îl aștepta în poartă echipată de drum.
- Nu crezi că e prea devreme? întrebă ea vizibil speriată de întuneric.
El negă din cap.
- Nu, până intrăm în pădure se face lumină. Alții pleacă și mai devreme, din câte
am auzit, ca să nu-i prindă noaptea pe drum!

Grațiela se agățase de brațul lui și porniră. Străzile erau pustii, se auzeau doar cântecele stridente ale cocoșilor și lătratul vreunei câine, trezit intempestiv. Văzură primii stejari în lumina aceea incertă dintre zi și noapte, când toate lucrurile par a fi altceva.
- Să ai grijă să nu te uzi, o preveni el. La cât de frig a fost azi-noapte, sigur a căzut brumă!
Nu greșise. Simțea răcoarea ierbii trecându-i prin pantofi și picăturile reci de rouă, care i se lipeau de față, împrăștiate de vânt. Vlad călca pe marginea cărăruiei, lăsându-i ei fâșia uscată de pământ și ținând-o lipită protector de umărul lui. Aproape de amiază peisajul devenise de nerecunoscut. Soarele sorbise toată roua de pe ramuri și se juca cu razele sale aurii printre frunze. O cam dureau picioarele, dar nu se plânse, așteptând să decidă el când trebuia să facă primul popas. Ca și când i-ar fi citit gândurile se opri în mijlocul unei pajiști năpădite de iarbă și de flori, iar ea în momentul acela se simți fericită și-l sărută pe obraz. Vlad întinsese deja o pătură și-i făcu loc lângă dânsul. Apoi îl simți luând-o în brațe. Era ca vrăjită, nu schiță nici un gest de împotrivire, i se abandonă total, cu pasiune, știind că nu avea de ales. Făcuseră dragoste minute în șir, uitând că mai aveau înainte o bună bucată de drum sau că i-ar putea apuca noapte în codru. Plecară într-un târziu cu părere de rău, dar parcă mai vioi și cu mai multă tragere de inimă. Găsiră repede cabana pădurarului, unde trebuia să semneze în cartea de oaspeți, pentru ca „aventura” lor să fie recunoscută, apoi porniră înapoi. Se mai opriră o dată în poieniță și se iubiseră din nou, ignorând primele umbre ale nopții.


Jandarmii răscoliseră trei zile la rând pădurea, căutându-i. Nu găsiseră nicio urmă. Nimeni nu-și putuse imagina ce se întâmplase cu cei doi tineri. Până și baba Safta, vrăjitoarea, se declarase depășită. Nu se mai întâmplase așa ceva niciodată până atunci...
Referinţă Bibliografică:
Cântec de lebădă / Aurel Conțu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2473, Anul VII, 08 octombrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel Conțu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Conțu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!