CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Scrieri >  

Casa de vis
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Proaspăt căsătoriți, cum eram pe vremea aceea, umblam după o casă de locuit, numai a noastră, unde să trăim în voie, feriți de ochii și de gura lumii. Tot căutând printre anunțuri și dând telefoane, când eu, când Maria, am găsit un locușor (ditamai vila, de fapt!) în zona Brașovului. Propietarul cerea mai puțin decât ne-am fi putut noi imagina ( mult sub prețul pieței, în orice caz!), cu condiția s-o cumpărăm cât mai repede (până la sfârșitul lunii, nu mai târziu!) cu... „banul jos”. Pozele, afișate în exces, din toate unghiurile, scoteau în evidență o grădină superbă de jur împrejurul căsoaiei și o pădure de brazi, la mică distanță. N-am mai stat deloc pe gânduri. A doua zi ne-am urcat în mașină, iar la sfârșitul zilei era fericiții proprietari ai unei case de vis. În timp ce perfectam actele, asistați de notar, ni s-a părut că suntem priviți cu coada ochiului de către localnici, dar n-am dat importanță, punând curiozitatea lor pe seama invidiei omenești. Treizeci de mii de euro, cât a costat casa, nu era o sumă tocmai la îndemâna oricui.
Se înțelege că ne-am mutat imediat și ne-am propus ca prima noapte să fie de neuitat. Eu am cumpărat șampanie, vreo trei sticle, iar Maria a pregătit o cină deosebită, cu lumânări și lenjerie sexy, așa cum se întâmplă o dată în viață, atunci când te muți în casă nouă. N-am invitat pe nimeni ca să nu stricăm vraja momentului, urmând să dăm o petrecere în familie mai târziu. Ghinionul avea însă
alte planuri cu noi. După primul pahar de șampaie se auzi un zgomot de piatră pe acoperișul din țiglă metalică al casei, apoi încă unul și încă unul, până când n-am mai putut suporta și am ieșit afară să văd cine se ținea de asemenea glume proaste. N-am văzut pe nimeni, pietrele zburau, pur și simplu, din drum, aruncate de-o mână invizibilă. Cum mă enervasem un pic, am scos arma din dulap și am început să trag în direcția cu pricina, fără niciun folos. Poliția se afla la doi pași de frumoasa noastră casă, așa că m-am dus să mă plâng.
- Nu-i cazul să-mi spuneți ce vi se întâmplă! mi-o luase polițistul înainte. Știu. Am fost acolo! Casa e bântuită!
- Sper că vorbiți serios!?
- Întotdeuna vorbesc foarte serios!
- Dar…!
- Chestia e verificată științific! Specialiștii de la CFU (Centrul Național de Ufologie) au confirmat existența unei entități malefice în casa în care locuiți! Mă mir că nu v-ați informat înainte s-o cumpărați! S-a dat și la televizor!
- Nu am văzut emisiunea aceea, i-am replicat caustic, iar primarul de aici, de nu i-ar muri mulți înainte, a tăcut mâlc! Acum, oricum, e prea târziu! Pe mine mă interesează ce poate face Poliția ca să mă scape de pacostea asta!!
- Din păcate, nimic.
- Mulțumesc!
M-am întors acasă amărât. Maria scotea din portbagajul mașini niște pachete voluminoase, în care erau, după câte am înțeles, icoane. Cumpărase vreo cincizeci. Ca să fac și eu ceva împotriva „duhului”am rugat un căruțaș să strângă toate pietrele din jurul casei și de pe drum și să le ducă la râu. Degeaba. Diavolul începuse să arunce cu smocuri de iarbă și pământ smulse de pe marginea șanțului. Am chemat atunci pe alții să-mi betoneze curtea și șanțul. Zis și făcut. Rămasă fără obiectul muncii, „entitatea”găsise soluția: se urcase pe acoperiș. De supărare, m-am îmbrăcat și m-am dus glonț la „Crâșma lui Moșu`!
- Dă-mi ceva tare! i-am cerut chelerului, care se zgâia la mine de parcă ar fi văzut un extraterestru. Și-un pachet de țigări!
La masa vecină ședea un bătrânel la fel de interesat de fizionomia mea ca și chelnerul. Nu mult după aceea se ridică și veni glonț spre mine.
- Pot sta și eu o țâră aici ca să-ți țin de urât?
- Poți! i-am răspuns. Nici nu-ți dai seama ce amărât sunt!
Și-i povestesc toată tărășenia.
- Nu merită să te superi numai pentru atât! mă încurajă el. E doar un strigoi! Mulți cred că-i Dumitru Alui Căpușă, fostul propietar, mort acum două luni!
- Parcă ar mai conta cine este!
- Contează, mă contrazise bătrânul, cum să nu conteze, altfel de unde să-l iei?
- Zău că nu înțeleg, bade. Vorbește mai pe înțelesul meu!
Pe fața bătrânului apăru un zâmbet ghiduș.
- Cât dai ca să te scap de moroi?
- Dau cât vrei! răspund. Numai să mă sfătuiești ce să fac!
- Deseară, la doispreece, să vii la cimitir! mai spuse bărânul și plecă grăbit.
Cu un sfert de oră înainte de miezul nopții m-am strecurat în cimitir pe poarta bisericii. Nu se vedea țipenie de om, pe deasupra mai era și o noapte dintre acelea fără lună când poți să-ți bagi degetele în ochi și să nu-ți dai seama. Aproape în același timp apăru și bătrânul cu un felinar într-o mână și cu un țăruș în cealaltă.
- No, hai! îmi zice, cum dă cu ochii de mine.
Mă iau după dânsul. În dreptul unui loc de veci, însemnat, probabil, tot de dânsul, se opri și luă lopata sprijinită de cruce. Mă minunez cât de ușor sapă. La un moment dat dă de un sicriu, pe care-l deschide. Mortul dinăuntru e descompus pe jumătate și emană un miros greu de suportat.
- Dă țărușul! îmi strigă din groapă, iar eu mă execut automat.
La lumina felinarului îl văd cum înfige țărușul în dreptul inimii mortului, iese din groapă și aruncă pământul înapoi.
- De acum n-o să te mai necăjească! îmi zice zâmbind ghiduș. Te costă o mie de lei!
Aprob din cap afirmativ.
- Mâine! N-am luat bani la mine!
- Mă găsești la crâșmă, nu-i bai! Să-mi spui dacă-ți mai umblă pe casă!
Maria mă așteptă în prag. E foarte bucuroasă.
- De la doisprezece nu se mai aude nimic! Am și mutat icoanele pe hol, ca să nu se mai uite toți sfinții la noi, Doamne iartă-mă!
Referinţă Bibliografică:
Casa de vis / Aurel Conțu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2471, Anul VII, 06 octombrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel Conțu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Conțu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!