CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Final neașteptat
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Românul este un personaj tragic, prin excelență, așteptându-se la ce-i mai rău de la viață (chiar și atunci când n-are motive s-o facă!), fără să ducă lipsă de unele defecte specifice omului, în general, cum ar fi invidia, ura, gelozia, dușmănia, cearta ori cârteala, ca să ne oprim deocamdată la aceasta, fiindcă are legătură cu Grigore Cremene, un bibliotecar de comună patriarhală, a cărei existență decurgea monoton, cum se întâmplă la țară, de aproape două decenii. Venise în Ciomăgești ca învățător, dar până să ajungă acolo, la capătul Pământului, postul se ocupase de către o localnică fâșneață ( despre care gurile rele spuneau că era sau fusese amanta primarului!). Singurul post disponibil, acela de bibliotecar, retribuit destul de prost, rămăsese vacant de la moartea lui Aspazie Chiorul, poetul, așa că nu stătuse prea mult pe gânduri și-l ocupase, așteptând să se ivească altă ocazie. Trecuseră douăzeci de ani de atunci, iar ocazia așteptată nu se mai ivise. Munca la bibliotecă nu era atât de grea cât să-și dorească o schimbare, dimpotrivă, o găsea mult mai plăcută decât catedra, oricât de interesantă i se păruse la început. Avea, în plus, avantajul că biblioteca se afla în incinta școlii și că în felul acesta nu pierdea legătura cu elevii sau cu personalul didactic ( directorul Crăciun permințându-i, în mod excepțional, accesul în cancelarie!). Postul de bibliotecar îi fusese oferit de primarul Gabriel Cristodulos, care, în generozitatea sa, nu ezitase să-i ceară ținerea sub observație a directorului școlii, împotriva căruia avea un „cui”. Cu timpul, aria de interes a primarului crescuse, incluzând tot personalul, iar el nu-l putuse refuza. Zilnic trecea pe la domiciliul lui Cristodulos și-i raporta tot ce se petrecea în școală. La început, nimeni nu-l bănuise de „colaboraționism”, nici nu le trecuse prin minte, până când învățătoarea care-i luase locul, aflată și ea în vizorul lui Cristodulos, dăduse peste el chiar la „locul faptei”, adică la casa primarului.
- Deci tu erai „cârtița”? sărise ea la gâtul bibliotecarului. Cine ar fi crezut!
Cremene se făcuse mic de tot.
- Aceasta a fost condiția angajării mele, scumpă doamnă! bolborosi el. Sper să rămână între noi!
- Speri degeaba, turnător nenorocit ce ești, mâine am să spun la tot satul! De când te interesează pe tine cu cine mă sărut sau mă f..., Doamne iartă-mă, că nu pricep?
- Pe el, îi luă apărarea primarul, îl interesează mai puțin, dar pe mine mă interesează foarte tare! Nici nu știi cât rău i-am făcut acestui om din cauza ta!
- Culmea! Mă scoți și vinovată!
- Nu, n-am spus că ești vinovată! Am vrut doar să-ți reamintesc câte sunt dispus să fac pentru tine! E adevărat că sunt un pic gelos, dar tot dragoste se cheamă!
- Asta s-o crezi tu! Am ajuns să te urăsc, crede-mă, cum să-l pui pe Cremene ăsta să mă spioneze?
- Altfel n-aș fi aflat niciodată despre Gherghina și despre vizitele tale nocturne la dânsul?
- Nici n-aveai cum, fiindcă te culcai cu nevastă-ta! Și apoi, iartă-mă, nu sunt propietatea ta!
- Ești, nu ești, pe Gherghina îl dau afară! La fel și pe Crăciun!
- Și cu divorțul ce faci?
Primarul se scărpină în cap.
- Am trei copii cu dânsa, femeie, de câte ori să-ți spun! Crești tu copiii?
- Asta îmi mai lipsea! Știi că nu-mi plac copiii!
- Și atunci ce să fac?
- Să te spânzuri de gât cu tot cu Cremene ăsta al tău! Nu-l iert pentru nimic în lume!
Bibliotecarul ciuli urechile.
- Și dacă te-ș cere de soție? întrebă el, uluindu-i pe cei doi.
- Aș zice că ești prost! răspunse femeia.
- De ce? se interesă el.
- Cum de ce? Știi despre primar, despre Gherghina și despre câți or mai fi fost!
- Pe mine nu mă deranjează! Văd chiar un avantaj în asta!
Învățătoarea ridică îndiferentă din umeri.
- Nici pe mine nu mă deranjează? Cere-mă!
- Cere-o! îl îndemnă și primarul. Până nu se răzgândește!
Cremene îngenunche la piciorele învățătoarei.
- Vrei să fii soția mea, Beatrice!
- Vreau. Cum să nu vreau!
- Bine atunci, mâine vin să te iau acasă! mai spuse el și se grăbi spre ieșire, lăsându-i pe cei doi cu gura căscată.
Referinţă Bibliografică:
Final neașteptat / Aurel Conțu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2453, Anul VII, 18 septembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel Conțu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Conțu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!