CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Drumul apelor, 52 ( roman )
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Voquin mă anunță că data plecării este mâine. Îmbarcarea se face în portul Le Havre, unde trebuie să ajung, iar vasul pe care trebuie să-l caut este „ Paul Gauguin”. Distanța până la Le Havre este de vreo trei sute de km ( circa 4-5 ore de mers cu mașina ), formalitățile de îmbarcare și de cazare fiind asigurate online. Mi-l recomandă pe David pentru transportul cu mașina, care este de baștină din Le Havre. Nu-mi trebuie decât pașaportul și permisul de conducere, n-am nevoie de bagaje, provizii, etc., administrația vasului asigurând totul. Îi comunic lui David situația și-i cer sfatul.
- Pentru mine nu-i nicio problemă, îmi răspunde, pregătesc mașina și plecăm! Dvs. dacă sunteți pregătit!
- Sunt.
- Atunci plecăm în jumătate de oră.
- Perfect.
Mă gândesc să-i dau un telefon Adélaïdei. Îmi răspunde nesperat de repede.
- Voiam să te anunț că plec !
- Așa de repede ?
- M-au sunat acum câteva minute ! Nu voiam să plec fără să te sun.
- Apreciez, zice pe un ton cald. Abia aștept să te întorci !
- Vrei să-ți aduc ceva ?
- Ce vrei tu !
- Atunci să ne revedem cu bine !
- Să dea Dumnezeu !
David tureaza mașina în fața intrării. Cobor cu mâinile în buzunare.
- Ai alimentat ? îl întreb.
Aprobă din cap.
- N-o las niciodată fără plinul făcut. Plecăm ?
E rândul meu să încuviințez. David intră decis pe autostradă și turează la maxim. Circulăm pe banda de viteză, ceea ce ne ajută să câștigăm timp.
- Se vede că ești familiarizat cu traseul ?
- Da, sir, l-am făcut de sute de ori.
- Ai auzit de „Paul Gauguin”?
- E unul dintre cele mai frumoase vase de croazieră. Am auzit că dispune de cabine și apartamente de lux, cu majordom și balcoane cu vedere în larg, de unde poți admira oceanul, răsăritul și apusul Soarelui. Dispune, de asemenea, de toate facilitățile posibile și de o bucătărie excelentă, ca să nu zic extravagantă.
- Spune-mi și ceva rău despre vasul ăsta!
- Prețul călătoriei, sir! Costă al dracului de scump! Eu, de exemplu, nu mi-aș putea permite o asemenea croazieră nici în vis!
În depărtare văd un lanț muntos acoperit de zăpadă.
- Ăia sunt Alpii?
- Da, sir.
Din goana mașinii nu pot să nu admir frumusețea peisajelor, a așezămintelor omenești, nesfârșitele plantații de viță de vie, monotonia inexplicabilă a vieții ( ceva între armonie și echilibru! ), exprimând o caracteristică generală, un stil.
- Așa sunt toți francezii, David?
- La ce vă referiți?
- Mi se par cam înceți.
- Vi se pare. Acesta este ritmul lor!
Nu-mi dau seama când adorm. La un moment dat, David frânează brusc și dau cu capul în parbriz. Deschid ochii speriat.
- Să nu-mi spui că am ajuns în port?
David zâmbește cu gura până la urechi.
- Suntem în Le Havre, sir! În fața noastră se vede rada portului.
Mă zgâiesc prin parbriz. Cheiul, înțestat de iahturi, feriboturi, pescadoare, nave comerciale, de croazieră, barje, ambarcațiuni ușoare, în toate formele și culorile posibile, mi se pare de-a dreptul impresionant.
- „Paul Gauguin” e acolo, la mijloc! continuă David, arătând cu mâna. Scrie cu litere de un metru!
E ceva de vis, cum zice David, și-n gând îl felicit pe Voquin pentru alegerea făcută. David mă lasă chiar în fața navei.
- Vă doresc călătorie plăcută, sir!
- Mulțumesc. Să ai grijă de „Château noir” !
- Fi-ți fără grijă, sir. Fac asta de zece ani !
Urc pe vapor, condus de un marinar în vârstă, care-mi verifică pașaportul și mă conduce spre o cabină cum n-am mai văzut.
Referinţă Bibliografică:
Drumul apelor, 52 ( roman ) / Aurel Conțu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2307, Anul VII, 25 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel Conțu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Conțu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!